Hamburger Logo barjans tradicija png Telefonski kontakt Ikona nakupovalni vozicek
Logo barjans tradicija png
Telefonski kontakt
Ikona seznam zeleja Ikona noj racun
Ikona nakupovalni vozicek Nakupovalni voziček
Št. izdelkov v vozičku: 0
Domov » Novice » Prisotnost plastike v okolju: kaj lahko naredimo?

Prisotnost plastike v okolju: kaj lahko naredimo?

31.5.2023

Plastika ima nekatere izjemne lastnosti, zaradi katerih je njena uporaba tako razširjena na vseh področjih življenja: mogoče jo je poljubno oblikovati, lahko je zelo prožna in hkrati zelo vzdržljiva, pogosto je tudi lažja in cenejša od drugih materialov. Vse to pa ima veliko negativno plat: če z njo ravnamo nespametno, je zelo nevarna za okolje. V zadnjih letih je med okoljskimi problemi vse bolj izpostavljena naraščujoča prisotnost mikroplastike v vodnih ekosistemih. Vsi negativni učinki še niso raziskani, jasno pa je, da je njihov obseg izjemen in da ga je treba čim prej čim bolj omejiti.

 

 

Kaj je mikroplastika?

Mikroplastika so majhni plastični delci, manjši od petih milimetrov. Glede na to, kako nastanejo, jih delimo v dve skupini: primarna in sekundarna mikroplastika.

Primarna mikroplastika:

V okolje pride neposredno v obliki delcev, ki nastajajo predvsem pri pranju sintetičnega tekstila (35 % primarne mikroplastike), v prometu pri obrabi pnevmatik (28 %) ter ob uporabi izdelkov, ki so jim takšni delci namerno dodani (npr. kreme za piling, bleščice). Ocenjena količina mikroplastike, ki vsakoletno pristane v okolju zgolj zaradi njene namenske uporabe v izdelkih, je 42 000 ton, skupno količino primarne mikroplastike pa Program Združenih narodov za okolje (UNEP) ocenjuje na približno 3 milijone ton letno.

Sekundarna mikroplastika:

Nastaja, ko v okolju razpadajo večji plastični predmeti, npr. plastične vrečke, plastenke ali ribiške mreže.

Mikroplastika

V svetovnih oceanih je 69 – 81 % sekundarne mikroplastike, preostali delež pa sestavlja primarna mikroplastika. Ocene skupne količine plastike v oceanih varirajo od 1,15 do 12,7 milijonov ton.

 

Vpliv mikroplastike na okolje

Ker mikroplastika ni biorazgradljiva, se kopiči v okolju. Vzorčenje je pokazalo njeno prisotnost v morskih, sladkovodnih in kopenskih sistemih – med drugim tudi v pitni vodi in živalih, ki zaradi tega pogosto tudi poginejo. Tako jo na koncu prehranske verige zaužijemo tudi ljudje. Nedavne raziskave so odkrile, da imamo mikroplastiko tudi globoko v pljučih in celo v krvi.

Različne laboratorijske študije so pokazale, da ima izpostavljenost mikroplastiki za žive organizme več toksičnih in fizičnih učinkov. Med drugim plastika pogosto vsebuje različne dodatke – škodljive kemične snovi, kot so stabilizatorji, barvila in zaviralci gorenja.

 

Omejevanje mikroplastike na področju zagotavljanja čistoče

Zaradi nekaterih značilnosti plastike je njena uporaba na področju zagotavljanja čistoče v mnogih primerih neizogibna. Kljub temu lahko s pametno uporabo kakovostnih in trajnostnih izdelkov tudi tu naredimo velike premike v zeleni smeri. Poleg vse večje ozaveščenosti uporabnikov so ključnega pomena prizadevanja proizvajalcev, ki okoljevarstvene cilje vključujejo v izboljšave in razvoj novih izdelkov.

 

FILMOP: Love clean, be green.

Italijanski proizvajalec Filmop je eden izmed osrednjih dobaviteljev čistilnih pripomočkov in opreme za vzdrževanje čistoče. V podjetju si od nekdaj prizadevajo karseda zmanjšati negativne vplive svojih aktivnosti in produktov, kar dokazujejo z različnimi trajnostnimi usmeritvami, okoljskimi zavezami ter premišljeno zasnovanimi in ustrezno certificiranimi izdelki. Temu primerno so svoje poslovanje sistematizirali skladno z okoljskim standardom ISO 14001.

 

Mikro krpe

Mikro krpe imajo pred klasičnimi krpami veliko prednosti, ki so povezane tudi z njihovim manjšim vplivom na okolje. Zaradi visoke učinkovitosti pripomorejo k zmanjšanju porabe vode in kemičnih sredstev. Poleg tega je njihova uporaba bolj trajnostna, saj so zelo odporne in imajo daljšo življenjsko dobo. Ko se vendarle izrabijo, je nekatere mikrokrpe mogoče tudi reciklirati.

V zvezi z mikroplastiko je pri uporabi sintetičnih materialov največji problem pranje. Med pranjem se površine intenzivno drgnejo, zaradi česar del vlaken odpade. Količina mikroplastike, ki se ob tem tvori, se med različnimi vrstami tekstila razlikuje.

V podjetju Filmop so zato svoje krpe Micro-Activa, Twist-Tuft, Rapido Super Extra, Rapido Super and Rapido testirali v specializiranem neodvisnem laboratoriju. Z metodologijo, določeno po standardu ISO 23231, so preverjali, koliko materiala se pri pranju krp sprošča v okolje.

Vsi izdelki so test opravili z odliko: najvišje ocene so prejele krpe Micro-Activa in Twist-Tuft, zelo nizki pa so bili tudi deleži izločenega materiala pri krpah Rapido Super Extra, Rapido Super and Rapido.

Za vse navedene krpe je podjetje Filmop tako pridobilo tudi certifikat Ecolabel, ki je osrednji in najbolj razširjen okoljski znak kakovosti v Evropski Uniji.

 

Plastični pripomočki in vozički

Povprečni delež odpadne plastike, ki se v svetu reciklira, se po ocenah giblje komaj okoli tretjine. Vse ostalo konča v sežigalnicah ali na deponijah, v najslabšem primeru pa neposredno pristane nekje v naravi. Za zmanjšanje negativnih vplivov na okolje je nujen obrat trenda v smeri zmanjševanja količine odpadkov. Eden od najučinkovitejših načinov za to je spreminjanje odpadkov v nove vire in s tem zagotavljanje krožnosti, kjer je to le mogoče.

Filmop se zavzema za popolno recikliranje izrabljenih izdelkov. Vse Filmopove izdelke iz plastike je mogoče v celoti reciklirati. Poleg tega je Filmop prvi italijanski proizvajalec v svoji branži, ki je prejel certifikat Plastic second life. PSL (orig. PSV) je certifikat, ki v recikliranje vpeljuje koncepta kakovosti in sledljivosti.

Poleg možnosti predelave in ponovne uporabe materialov je z vidika ekologije zelo pomembno, da uporabljamo izdelke z dolgo življenjsko dobo. Že dolgo je znano, da so najcenejši izdelki najcenejši le navidezno, saj jih je treba pogosteje menjavati, delo z njimi pa je napornejše in manj učinkovito. Redkeje se omenja, da z njimi tudi prispevamo k nepotrebnemu večanju količin odpadkov ter večkratnemu obremenjevanju okolja v vseh fazah (pridobivanje in transport materiala, poraba virov v proizvodnji, distribucija končnim uporabnikom, po koncu življenjske dobe pa zopet transport in obdelava nastalih odpadkov). Vozički Filmop so izdelani kakovostno z namenom čim daljše uporabe. Pri tem pomaga tudi njihova modularna zasnova, ki omogoča popravilo ali menjavo posameznih delov v primeru poškodbe ali obrabe. Ob koncu življenjske dobe vozička je tudi po zaslugi modularnosti močno olajšano ločevanje materialov in njihova predaja v reciklažo.

 

Obnovljivi viri

Okoljskega vpliva posameznega izdelka ne moremo meriti samo v materialu, ki ta izdelek sestavlja. Poleg odpadne (mikro)plastike, ki nastane, ko je izdelek izrabljen, prihaja do negativnih vplivov tudi pri transportu in proizvodnji.

Ker je vsaka proizvodnja velik porabnik energije, je toliko pomembneje, iz kakšnih virov je ta energija pridobljena. V podjetju Filmop so leta 2011 na streho svojega osrednjega objekta namestili fotovoltaični sistem, s katerim proizvedejo več energije, kot je porabi njihova celotna tekstilna proizvodnja. Tako so svoj ogljični odtis zmanjšali za približno 110 ton CO2 letno.

V letu 2021 smo na enak način za električno samooskrbo poskrbeli tudi v podjetju Barjans. Z lastno strešno sončno elektrarno pokrivamo celotne potrebe našega delovanja.

 

Kako izbrati pravi izdelek?

Uporabi plastike se najbrž nikoli ne bomo mogli v celoti izogniti. Lahko pa si vsi skupaj na vseh področjih prizadevamo čim bolj omejiti njene negativne vplive na okolje. Pri izbiri izdelkov lahko to dosežemo z upoštevanjem nekaj zelo preprostih načel:

  • Prepričajmo se, da plastični izdelek resnično potrebujemo.
  • Preverimo, če bi ga bilo mogoče nadomestiti z izdelkom iz kakšnega okolju prijaznega materiala.
  • Izberimo kakovosten izdelek, ki bo zagotavljal visoko učinkovitost in trajno uporabo.
  • Izberimo izdelek, ki je certificiran in izdelan z mislijo na okolje: npr. tako, da je izdelan iz recikliranega materiala, da se lahko reciklira, in/ali da je izdelan z uporabo obnovljivih virov energije.

 

Viri:

https://www.eea.europa.eu/publications/microplastics-from-textiles-towards-a
https://echa.europa.eu/sl/hot-topics/microplastics
https://www.europarl.europa.eu/news/sl/headlines/society/20181116STO19217/mikroplastika-izvor-vpliv-in-resitve

Kategorije novic

Zelena smer

Zdravstvo

Horeca

Šolstvo

Industrija

Nekategorizirano

Dogodki

Zelena smer


Prijava na e-novice

S klikom na gumb soglašate z obdelavo vašega e-naslova za namene pošiljanja e-novic. Več si lahko preberete v politiki zasebnosti

Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...