Hamburger Logo barjans tradicija png Telefonski kontakt Ikona nakupovalni vozicek
Logo barjans tradicija png
Telefonski kontakt
Ikona seznam zeleja Ikona noj racun
Ikona nakupovalni vozicek Nakupovalni voziček
Št. izdelkov v vozičku: 0
Domov » Novice » Sončna elektrarna Barjans

Sončna elektrarna Barjans

21.5.2021

V podjetju Barjans si prizadevamo, da bi se naše stranke v čim večji meri odločale za izdelke in pristope, ki so prijazni do okolja in trajnostno naravnani. Pri tem je pomembno, da smo tudi sami dober zgled. Velik korak v to smer smo naredili s postavitvijo velike sončne elektrarne z močjo 60kW na strehi naše glavne stavbe.

Našo elektrarno sestavlja 176 fotonapetostnih modulov na 600 kvadratnih metrih. Na leto bomo proizvedli približno 64.300 kilovatnih ur električne energije, kar v celoti zadošča potrebam našega delovanja. Tako smo si zagotovili popolno električno samooskrbo, s tem pa poskrbeli tudi za znižanje svojih emisij CO2 in optimizacijo stroškov.

Si predstavljate, koliko je 65.000 kilovatnih ur električne energije? Če bi želeli isto količino pridobiti iz klasičnih virov na osnovi fosilnih goriv, bi s tem proizvedli približno 46 ton CO2. Ker gre za precej abstraktno količino, jo najlažje prikažemo s pomočjo različnih praktičnih primerjav.

Toliko emisij v povprečju
10 osebnih avtomobilov
proizvede v enem letu.

Toliko CO2 nastane pri klasični proizvodnji električne energije
za skoraj 6 milijonov
polnjenj telefonov
.

Toliko CO2 porabi
760 drevesnih sadik
za svojo rast v 10 letih.

Za podoben prihranek toplogrednih plinov je treba reciklirati več kot 15 ton odpadkov.

S pomočjo sodobne tehnologije lahko delovanje naše elektrarne spremljamo v spletnem portalu Solar edge. Tako lahko v vsakem trenutku preverimo, koliko energije trošimo in koliko je proizvajajo fotonapetostni paneli na strehi našega objekta. Podatki se zbirajo v bazi, ki omogoča oblikovanje različnih analiz in grafičnih predstavitev. Na grafu spodaj levo je časovni prikaz lastne porabe in proizvodnje energije na izbran dan v mesecu - za primer smo izbrali sončen 13. marec. Shema na desni pa prikazuje sprotno spremljanje pretoka energije med našo elektrarno, skupno porabo v podjetju in zunanjim električnim omrežjem.

 

Postavitev sončne elektrarne je eden izmed korakov v smeri zmanjševanja negativnih vplivov na okolje. Poleg tega, da tovrstne ukrepe že nekaj časa uvajamo v svojem podjetju, npr. z lastno stiskalnico odpadne pakirne embalaže, posodabljanjem voznega parka z bolj ekološkimi vozili in digitalizacijo poslovanja, bomo v prihodnje k temu aktivneje vzpodbujali tudi naše stranke.

Kategorije novic

Zelena smer

Zdravstvo

Horeca

Šolstvo

Industrija

Nekategorizirano

Dogodki

Zelena smer


Prijava na e-novice

S klikom na gumb soglašate z obdelavo vašega e-naslova za namene pošiljanja e-novic. Več si lahko preberete v politiki zasebnosti

Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...