Hamburger Logo barjans tradicija png Telefonski kontakt Ikona nakupovalni vozicek
Logo barjans tradicija png
Telefonski kontakt
Ikona seznam zeleja Ikona noj racun
Ikona nakupovalni vozicek Nakupovalni voziček
Št. izdelkov v vozičku: 0
Domov » Novice » Dezinfekcija zraka s pomočjo UV-C svetlobe

Dezinfekcija zraka s pomočjo UV-C svetlobe

16.9.2021

Tehnologija razkuževanja zaprtih prostorov z ultraviolično (UV) svetlobo je že dolgo prisotna in dobro poznana v bolnišničnem okolju, kjer se posebne svetilke uporabljajo za razkuževanje sob in operacijskih dvoran. Širša uporaba UV-C naprav za dezinfekcijo pa je postala nekaj običajnega šele nedavno, v času razmaha epidemije okužb s koronavirusom. Ta tehnologija namreč zagotavlja preprost in učinkovit način uničevanja virusov v pisarnah, učilnicah, čakalnicah in drugih zaprtih prostorih, kjer se zbira večje število ljudi.

Konferenčna soba



Kaj je UV-C sevanje?

Ultraviolično sevanje je elektromagnetno valovanje kratke valovne dolžine, ki ga ne moremo videti s prostim očesom. Njegova valovna dolžina je daljša od rentgenskih žarkov in krajša od vidne svetlobe. V naravi je vir takega sevanja sonce, UV žarke pa v veliki meri prestreže in absorbira ozon. Kljub temu se del te svetlobe prebije do površja zemlje, kjer med drugim vpliva tudi na ljudi: UV žarki so ključni za tvorjenje vitamina D, vendar so v večjih količinah tudi nevarni, zato se pred njimi ščitimo z oblačili, sončnimi očali in kremami za sončenje.

Nadzorovani učinki UV sevanja se pogosto uporabljajo v znanosti, industriji in medicini, za njegovo generiranje pa se uporabljajo umetni viri – predvsem različne UV žarnice. Eden od pogostejših načinov uporabe UV sevanja je izkoriščanje njegovega antimikrobnega in antivirusnega delovanja.

Spekter UV svetlobe se glede na valovno dolžino sevanja deli na več območij, njegova virucidna moč pa je največja v območju UV-C, natančneje pri valovni dolžini okrog 260 nm. UV-C žarki so tudi najmanj nevarni za ljudi, kljub temu pa se je treba neposrednemu žarčenju kože izogibati.

 

Spekter valovne dolžine UV svetlobe



UV sterilizator za dezinfekcijo zraka

Kako deluje razkuževanje zraka z UV-C svetlobo?

Naprava za sterilizacijo in dezinfekcijo zraka deluje tako, da zrak sesa iz prostora, ga vodi preko žarnic, ki ga obsijejo z UV-C sevanjem, in nato vrne v prostor. UV-C žarki prehajajo skozi celične stene mikroorganizmov, bakterij in virusov, v katerih sprožijo fotokemično reakcijo in poškodujejo njihov DNA. Mikroorganizmi se zato ne morejo več razmnoževati in postanejo nenevarni. Ker se celoten proces dogaja v notranjosti ohišja naprave, ga lahko varno izvajamo ob prisotnosti oseb v pristoru.

UV-C svetloba omogoča tudi dezinfekcijo površin, vendar so za to potrebne drugačne naprave, ki obsevajo vse površine, ob tem pa se osebe ne smejo zadrževati v prostoru.




Aerosoli: Zakaj je dezinfekcija zraka sploh potrebna?

Tako kot kratkovalovno sevanje so prostemu očesu nevidni tudi aerosolni delci. To so drobni delci snovi, ki so tako majhni, da nanje zračni tokovi (npr. dviganje toplega zraka) delujejo močneje kot težnost, zato lahko dolgo lebdijo v zraku.

3d slika virus v aerosolihPri dihanju se izločajo kapljice, med katerimi se večje hitro posedejo na tla, najmanjše pa lahko kot aerosoli v zraku ostanejo tudi več ur. Sestavljene so pretežno iz vode, v manjšem deležu pa iz drugih molekul, med katerimi so lahko tudi virusi.

Pri tem je pomemben dejavnik izhlapevanje, ki je odvisno od temperature in vlažnosti zraka. V hladnejših mesecih je zaradi ogrevanja in pomanjkljivega zračenja v zaprtih prostorih zrak ponavadi suh in topel. To povzroči hitrejše izhlapevanje vode v aerosolih, zaradi česar postanejo kapljice še manjše in ostajajo v zraku dlje.

 


Ali uporaba sterilizatorja pomeni, da so razkužene tudi površine?

Ne. Sterilizator zraka Fagron dezinficira zrak v prostoru, ne pa tudi površin.

Če želimo v čimvečji meri preprečiti prenos okužb v zaprtih prostorih, je najučinkovitejši pristop, ki združuje več zaščitnih ukrepov. Poleg pravilnega in temeljitega umivanja rok, vestne uporabe obraznih mask, dezinfekcije površin in zračenja prostorov, se priporoča uporaba UV-C sterilizatorja – naprave, ki varno, učinkovito, preprosto in nemoteče nevtralizira nevarne mikroorganizme v aerosolih.

Koliko naprav potrebujem za svoj prostor?

V eni uri je pretok zraka skozi aparat 800 m3 - kar pomeni, da v prostoru velikem 80 m3 zrak zamenja 10-krat! Za manjše sejne sobe, čakalnice ali razrede priporočamo uporabo 1 naprave. V večjih prostorih se zrak posledično zamenja manjkrat. Za večje jedilnice, hodnike in dvorane zato priporočamo uporabo več naprav.

 

Viri:
- https://en.wikipedia.org/wiki/Ultraviolet
- https://www.fda.gov/medical-devices/coronavirus-covid-19-and-medical-devices/uv-lights-and-lamps-ultraviolet-c-radiation-disinfection-and-coronavirus
- https://www.delo.si/novice/znanoteh/virus-v-aerosolu-je-nevaren-vec-ur/
- https://www.nature.com/articles/s41598-021-85425-w
- slike: www.freepik.com

Kategorije novic

Zelena smer

Zdravstvo

Horeca

Šolstvo

Industrija

Nekategorizirano

Dogodki

Zelena smer


Prijava na e-novice

S klikom na gumb soglašate z obdelavo vašega e-naslova za namene pošiljanja e-novic. Več si lahko preberete v politiki zasebnosti

Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...