Hamburger Logo barjans tradicija png Telefonski kontakt Ikona nakupovalni vozicek
Logo barjans tradicija png
Telefonski kontakt
Ikona seznam zeleja Ikona noj racun
Ikona nakupovalni vozicek Nakupovalni voziček
Št. izdelkov v vozičku: 0
Domov » Novice » FFP2 in FFP3 maske

FFP2 in FFP3 maske

28.1.2021

S pojavljanjem novih sevov koronavirusa se po Evropi uveljavljajo tudi različna nova pravila v zvezi z nošenjem obraznih mask. Marsikje so že nekaj časa obvezne maske tipa FFP2. Nemčija in Avstrija sta jih tako že predpisali za uporabnike javnega prometa in obiskovalce trgovin. V Sloveniji zaenkrat velja le priporočilo o njihovi uporabi.

Vse maske na tržišču lahko v osnovi razdelimo na dve vrsti:

  • Maske, ki tistemu, ki jih nosi, preprečujejo, da bi s kašljanjem, kihanjem ali preprosto dihanjem širil kapljice in druge delce. To so klasične medicinske oz. kirurške maske, ki jih vsi dobro poznamo iz dosedanjih ukrepov proti širjenju epidemije. Primerne so za uporabo, ki traja največ dve uri ali do navlažitve maske. Kriterije razvrščanja medicinskih mask v Evropi določa standard EN 14683.
 
  • Maske, ki tistega, ki jih nosi, ščitijo pred vdihovanjem manjših delcev, kapljic ali aerosolov. To so maske FFP (Filtering Face Piece), ki jih lahko nosimo dlje. Kriterije razvrščanja FFP mask v Evropi določa standard EN 149.
 
Mask za večkratno uporabo (pralne maske, maske iz blaga) ne moremo enotno opredeliti, saj gre za zelo raznolike izdelke, ki običajno niso podvrženi posebnim testiranjem in standardom. Njihova učinkovitost je torej odvisna od številnih dejavnikov, npr. vrste in gostote materiala, slojnosti, oblike. Temeljita testiranja, ki jih je nedavno izvajal Inštitut Jožef Stefan, so pokazala, da imajo lahko doma narejene maske iz dovolj gosto tkanega blaga podobno učinkovitost filtracije kot kirurške maske. V tem primeru je ključna oblika, saj slabo prileganje obrazu učinkovitost maske zelo poslabša. Pomembno je tudi, da je pred vsako uporabo maska oprana na dovolj visoki temperaturi.
 

Različne vrste FFP mask

Zahteve za pridobitev certifikatov FFP1, FFP2 in FFP3 so v Evropi določene s standardom EN 149, ki obravnava pakiranje mask, odpornost materialov, iz katerih so izdelane, njihovo delovanje v praksi ter prepustnost navznoter in vpojnost filtrov. Drugod po svetu so podobne zahteve določene z drugimi standardi. Tako npr. v ZDA maske, enakovredne FFP2, označujejo z N95, na Kitajskem pa s KN95.

Stopnja filtracije delcev velikosti do 0,6 µm je pri maskah FFP1 vsaj 80 %, pri FFP2 vsaj 94 %, FFP3 pa prestrežejo vsaj 99 % delcev v zraku.

Maske FFP2 sicer poznamo iz redne uporabe v zdravstvenih ustanovah in laboratorijih, vendar se moramo zavedati, da je v teh okoljih njihova učinkovitost podkrepljena z drugimi varnostno-zaščitnimi postopki. Tako je tudi v primeru preprečevanja širjenja virusov zelo pomembno, da poleg pravilne uporabe mask upoštevamo tudi vse ostale ukrepe, kot so vzdrževanje varnostne razdalje, redno in temeljito umivanje in razkuževanje rok in zračenje prostorov.

 

 

Zakaj šele zdaj?

Ker gre za takorekoč profesionalno opremo, je v začetku epidemije grozila nevarnost, da bi ob splošni uporabi teh mask zmanjkalo za uporabo v procesih, kjer je njihovo nošenje neizogibno. Sčasoma se je proizvodnja dovolj povečala, da je postala v določenih okoljih njihova uporaba smiselna tudi za splošno javnost.
 

Kaj pa maske z ventilom?

Pri maskah z ventili se situacija nekoliko zaplete. Nekateri ventili so namreč zasnovani tako, da filtrirajo le zrak, ki prihaja v masko. Izdihanega zraka pa ne filtrirajo ali ga celo pospešeno izločajo. Za preprečevanje širjenja virusa se torej zahteva uporaba mask brez ventila.
 
 
Maske za
večkratno uporabo
Medicinska/kirurška
maska za usta in nos
FFP2 in FFP3 maska
brez ventila
FFP2 in FFP3 maska
z ventilom
OPIS
Bombaž ali netkano blago. Različne, nepreizkušene, brez certifikatov.
Večslojna, z žico za zatesnitev. Preizkušene, s certifikati.
Večslojna, z žico za zatesnitev. Preizkušene, s certifikati.
Večslojna, z žico za zatesnitev. Preizkušene, s certifikati + z ventilom.
Ščiti uporabnika?
NE
NE
DA
DA
Ščiti okolico?
DA*
DA
DA
NE
Pogostost menjanja**
Dnevno*
2 uri
8 ur
8 ur
** Masko je treba nujno zamenjati, ko postane zelo vlažna. V tem primeru je primeren čas uporabe lahko krajši od pričakovanega.
* Učinkovitost mask za večkratno uporabo je odvisna od njihove zasnove in obrabe.
 

Katere maske torej izbrati?

Pri izbiri zaščitnih sredstev moramo upoštevati določila ukrepov za omejevanje širjenja virusa. Trenutno veljavni ukrepi dopuščajo uporabo različnih vrst mask. Klasične medicinske maske uporabniku preprečujejo širjenje virusov, maske FFP2 in FFP3 pa ga tudi varujejo pred okužbami z virusi, ki se vendarle znajdejo v zraku, ki nas obdaja. Za temeljitejšo zaščito torej priporočamo maske FFP2 ali FFP3 brez ventila.
 

Za dosledno upoštevanje aktualnih pravil in smernic v zvezi z uporabo zaščitnih mask priporočamo spremljanje Priporočil za uporabo mask v času širjenja okužbe s SARS-CoV-2, ki jih pripravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje.

 

 

Viri:
- https://www.who.int/news-room/q-a-detail/coronavirus-disease-covid-19-masks
- https://ijs.si/ijsw/Korona/Maske
- https://en.wikipedia.org/wiki/FFP_standards
- https://www.euronews.com/2021/01/19/face-masks-what-s-the-difference-between-a-cloth-one-and-an-ffp2

Kategorije novic

Zelena smer

Zdravstvo

Horeca

Šolstvo

Industrija

Nekategorizirano

Dogodki

Zelena smer


Prijava na e-novice

S klikom na gumb soglašate z obdelavo vašega e-naslova za namene pošiljanja e-novic. Več si lahko preberete v politiki zasebnosti

Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...