Hamburger Logo barjans tradicija png Telefonski kontakt Ikona nakupovalni vozicek
Logo barjans tradicija png
Telefonski kontakt
Ikona seznam zeleja Ikona noj racun
Ikona nakupovalni vozicek Nakupovalni voziček
Št. izdelkov v vozičku: 0
Domov » Novice » Kako izbrati ustrezno dezinfekcijsko sredstvo?

Kako izbrati ustrezno dezinfekcijsko sredstvo?

10.2.2021

Ponudba dezinfekcijskih sredstev na trgu je v času epidemije koronavirusa ogromna. Ko jih primerjate, verjetno najprej opazite razliko v ceni, vendar to še zdaleč ni edina lastnost, po kateri se razkužila razlikujejo. Kako torej izbrati tistega, ki bo najbolj ustrezalo vašim potrebam? Z izbiro prave dezinfekcije zagotavljate visoko stopnjo higiene, preprečujete širjenje okužb z virusi in bakterijami, s tem pa tudi skrbite za zdravje uporabnikov in nemoteno delo.

Pri izbiri dezinfekcijskega sredstva je treba upoštevati 5 pomembnih dejavnikov:

1. SPEKTER DELOVANJA

Glede na svoje potrebe določite, na kakšne mikroorganizme mora dezinfekcijsko sredstvo delovati. Idealna dezinfekcija mora imeti zelo širok spekter delovanja, kar pomeni, da deluje na čimveč različnih vrst bakterij, virusov in gliv.

V aktualnih razmerah epidemije želite zagotoviti, da je sredstvo učinkovito tudi proti koronavirusu. To pomeni, da mora sredstvo delovati na viruse z ovojnico, kar se običajno potrjuje s standardom EN 14476. Pri razkužilih na osnovi alkohola je pomemben tudi podatek o vsebnosti alkohola, ki ne sme biti manjša od 60 %.

 

2. REALEN KONTAKTNI ČAS

Menite, da je površina razkužena, če jo popršite z dezinfekcijskim sredstvom in obrišete? Pomislite še enkrat. Za učinkovito razkuževanje morate upoštevati v navodilih predpisan kontaktni čas, ki vam pove, koliko časa sredstvo potrebuje, da uniči patogene mikroorganizme. To pomeni, da mora biti površina vsaj tako dolgo omočena z dezinfekcijskim sredstvom.

Zaradi visoke vsebnosti alkohola se lahko sredstvo posuši prehitro. V tem primeru morate z dodatnim nanosom zagotoviti, da je trajanje kontaktnega časa doseženo. Šele po preteku kontaktnega časa lahko površino, če se vam zdi preveč mokra, obrišete, vendar morate ob tem paziti, da je krpa popolnoma čista. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da s krpo površino znova kontaminirate.

Za učinkovito in enostavno razkuževanje torej iščete dezinfekcijsko sredstvo, ki za želeno delovanje potrebuje čim krajši kontaktni čas.

 

3. VARNO IN PRIJETNO ZA UPORABO

Nihče ne želi uporabljati izdelkov, ki so neprijetni ali celo nevarni. Nekatera dezinfekcijska sredstva imajo močan vonj ali pa so dražeča za oči, kožo in dihalne poti ter zahtevajo uporabo rokavic in mask. Posledica je, da se zaposleni in ostali uporabniki uporabi takšnega sredstva izogibajo, torej osnovni namen dezinfekcije ne more biti dosežen.

Dezinfekcija za roke pogosto izsušuje kožo, zato je pomembno, da sredstvo vsebuje tudi negovalne sestavine. Negativne učinke dezinfekcijskih sredstev na koži lahko sicer blažite tudi z uporabo kakovostne negovalne kreme.

Izbira sredstva, ki je prijetno in varno za uporabo, bo pozitivno vplivala na počutje zaposlenih oz. uporabnikov ter posredno zagotovila višjo raven higiene in varnosti v vašem okolju.

 

4. VAROVANJE OPREME

Poškodbe na opremi in materialih ponavadi zahtevajo draga popravila ali zamenjave. Nekatera sredstva so zelo škodljiva za določene materiale ali pa njihov prvotni videz poškodujejo ob dolgotrajni uporabi. Z razumevanjem združljivosti dezinfekcijskega sredstva in materiala, na katerega ga nanašate, se lahko izognete nepotrebnim stroškom. Vedno preverite navodila proizvajalca, ki pojasnjuje, na katere površine se lahko razkužilo nanaša. Če takšne informacije niso dostopne ali o učinku sredstva na določeno površino niste povsem prepričani, svetujemo preizkus na majhnem, očem čimbolj skritem delu površine.

 

5. KOMPATIBILNOST S ČISTILNO OPREMO

Razkužilo mora biti kompatibilno tudi s čistilnimi pripomočki, saj lahko nekateri zavirajo njegovo učinkovitost. Bombaž in mikrovlakna lahko nase vežeta kvarterne amonijeve spojine v dezinfekciji in tako zmanjšata učinkovitost razkuževanja. Potrebno je biti pozoren tudi na kompatibilnost med razkužili in čistilnimi sredstvi, saj lahko npr. anionski detergenti inaktivirajo učinek kationskih razkužil. Zato je pomembno, da preverite kompatibilnost izbranega dezinfekcijskega sredstva z vašimi čistili in čistilnimi pripomočki.

Ko izberete ustrezno dezinfekcijsko sredstvo za uporabo v delovnem okolju, morate zagotoviti tudi ustrezno izobraževanje zaposlenih. Določiti morate, kdo, kdaj, kje in kako pogosto bo postopke dezinfekcije izvajal. S pravim sredstvom in načrtom razkuževanja bodo vaši prostori ustrezno in učinkovito razkuženi, kar zagotavlja varnost tako zaposlenih kot obiskovalcev.

Poleg izbire ustreznega dezinfekcijskega sredstva je za učinkovito razkuževanje pomembno, da se postopki izvajajo pravilno. Oglejte si video, v katerem naša sanitarna inženirka Nataša Mežnarič pojasni najpogostejše napake pri dezinfekciji površin.


Vabimo vas, da si ogledate našo ponudbo dezinfekcijskih sredstev za roke in za površine.

Kategorije novic

Zelena smer

Zdravstvo

Horeca

Šolstvo

Industrija

Nekategorizirano

Dogodki

Zelena smer


Prijava na e-novice

S klikom na gumb soglašate z obdelavo vašega e-naslova za namene pošiljanja e-novic. Več si lahko preberete v politiki zasebnosti

Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...