Hamburger Logo barjans tradicija png Telefonski kontakt Ikona nakupovalni vozicek
Logo barjans tradicija png
Telefonski kontakt
Ikona seznam zeleja Ikona noj racun
Ikona nakupovalni vozicek Nakupovalni voziček
Št. izdelkov v vozičku: 0
Domov » Novice » Čiščenje po poplavah

Čiščenje po poplavah

11.8.2023

Poplav, ki smo jih bili deležni v tako velikem obsegu ne pomnimo. Poškodovanih in poplavljenih je bilo nepregledno število objektov, hiš, infrastrukture … Oškodovanih pa ogromno ljudi.

Že v lanskem letu smo napisali članek o sanaciji po poplavah, ki smo jih bili deležni skoraj v enakem obdobju, a nikakor ne v takšnem obsegu.

Žal nam je, da moramo ponovno opozarjati o čiščenju in dezinfekciji po poplavah. Le-ta je ključna pri preprečevanju razvoja bolezni in okužb, ki se po poplavah lahko zgodijo z dotikanjem okuženih predmetov med sanacijo prostorov. Učinkovito čiščenje po poplavah pomaga preprečiti razvoj bolezni ter ohranjati zdravje in varnost prebivalstva.

Poplava Medvode, vir: Televizija Medvode

Poslovnim partnerjem smo že poslali brezplačne pakete pomoči, da se v prvih dneh vsaj delno lotijo dolgotrajnega procesa vrnitve v normalno življenje. Verjamemo, da jim bodo vse čistilne krpe za površine in tla, potiskači vode in čistila prišla prav in bodo lahko svoje objekte ponovno odprli in začeli z obratovanjem.

 

 Kako se lotimo čiščenja? 

  1. Najprej poskrbimo za lastno varnost in za nobeno ceno ne ogrožamo lastnega telesa in življenja.
  2. Odklopimo vse elektronske naprave. Preverimo, če so vsi viri plina zaprti.
  3. Poskrbimo za osebno varovalno opremo: gumijasti škornji, rokavice, zaščitna halja, zaščitna očala.



 Kaj očistimo in kaj dezinficiramo? 

  • Izsuševanje in čiščenje prostorov

Površine, kot so stene, tla, stropi in odtoki, je treba izsušiti in očistiti. Če imate možnost to naredite z industrijskim razvlažilcem zraka, kjer v prostor za nekaj časa zaprete omenjeno napravo in popolnoma razvlažite prostor.  Vse odtoke temeljito preverite in odstranite vso umazanijo (blato, mulj), ki se je med poplavo nabrala v ceveh. Očistiti je treba tudi vse police, stranišča, umivalnike in svetila.

Če niste bili resneje poplavljeni, se boste verjetno posvetili čiščenju blata in naplavin pred vašimi prostori. V pomoč so vam lahko potiskači vode in metle.

Če vaš objekt sploh ni bil poškodovan, vendar je bil več dni brez elektrike, se boste morda morali osredotočiti na opremo za čiščenje. Pred ponovnim odprtjem bo morda treba očistiti tudi sistem ogrevanja, prezračevanja in klimatizacije vašega objekta. Čiščenje prezračevalnega sistema je delo, ki ga je najbolje prepustiti strokovnjakom. Za pomoč se obrnite na lokalno podjetje.

Če so bili vaši poslovni prostori močno poškodovani v poplavah, se obrnite na lokalna gasilska društva in civilno zaščito, ki vam bodo zagotovili profesionalne nasvete, pomoč in opremo pri sanaciji.

 

  • Čiščenje opreme

Oprema vključuje vsa orodja, ki jih potrebujete za vodenje vašega podjetja. Ti predmeti so lahko čisto preproste stvari, kot so orodja za vzdrževanje, perilo in vozički, do kompleksnejše opreme, kot so pralni stroji, kuhinjska oprema in medicinska oprema. Čiščenje, odstranjevanje ali razkuževanje teh predmetov je bistvenega pomena, da lahko znova začnete delovati. Če je bila oprema resno poškodovana zaradi poplav, požara ali drugih nesreč, je morda ne bo mogoče več obnoviti. Pred uporabo naj ga pregleda pooblaščeno servisno osebje.

 

 3 glavni koraki pri čiščenju 

Preden začnete z večjim čiščenjem, preverite pitno vodo. Brez čiste, neonesnažene vode so prizadevanja za čiščenje nemogoča. Pri lokalnih oblasteh preverite varnost in higieno vode iz pipe v vaši skupnosti. Za sanitarije za vodo v sistemih zgradbe se obrnite na lokalno podjetje za sanitarno vodo in higieno.

  1. Korak: Odstranitev blata in grobo čiščenje
  2. Korak: Fino čiščenje in učinkovito razkuževanje
  3. Korak: Nadaljevalno čiščenje in osebna higiena


1. korak - Odstranitev blata in grobo čiščenje

Pri tem prvem koraku bo količina zemlje in odpadkov, ki jih odstranite, odvisna od tega, koliko škode je bilo povzročeno. Če ostanke odstranjujete ročno, nosite osebno zaščitno opremo, kot je:

  • Čelada
  • Delovne rokavice
  • Vodoodporni škornji z jekleno kapico za zaščito prstov
  • Zaščitna očala

Pri odstranjevanju bodo verjetno potrebne tudi zaščitne maske zaradi vdihavanja prahu in meglice.

Odstranjevanje smeti je najbolje opraviti ročno ali z metlo ter lopato. Ko odstranjujete odpadke v zdravstvenem okolju ali okolju, ki je bilo izpostavljeno poplavni vodi, uporabite ustrezno osebno zaščitno opremo. Sledite ustreznim varnostnim protokolom, ki opisujejo, kako ravnati s potencialnimi krvno prenosljivimi patogeni oziroma odpadki iz zdravstva. Po odstranitvi večjih odpadkov in materialov, ki jih je poškodovala voda (preproge, suhomontažne plošče, oprema), lahko tla in površine pometete ali posesate. Razstavite kompleksne dele opreme, da zagotovite, da so ti predmeti temeljito očiščeni in ločeni po vrstah odpadkov.

Čiščenje po poplavah - PrevaljeOdstranjevanje posledic poplave v Prevaljah. Vir: GZ Črnomelj / STA

Nekaterih predmetov, kot je kuhinjska oprema, ki je bila izpostavljena poplavni vodi, morda ne bo mogoče obnoviti in jih je potrebno ustrezno zavreči.


Kaj narediti z zalogo hrane? 

NIJZ svetuje, da se vsa hrana, ki je prišla v stik s poplavno vodo zavrže. Obdržimo lahko le hrano in živila, ki so v originalno zaprti in nepoškodovani pločevinasti ali stekleni embalaži. Le-to lahko očistimo in razkužimo skladno z navodili, pri čemer razkužilo ne sme priti v stik z živilom.

Več o ravnanju s hrano in živili po poplavah tukaj: https://nijz.si/nijz/poplave-v-sloveniji/

 

2. korak - Fino čiščenje in učinkovito razkuževanje

Različne površine potrebujejo tudi različno čiščenje in dezinfekcijo. 

  • Trde površine (ploščice, jeklo, itd.)

Naslednji korak je globinsko čiščenje in razkuževanje. Za čiščenje uporabljamo čistila, ki vsebujejo tudi dezinfekcijo. Tako boste čistili in razkuževali hkrati. Čistilo poškropite neposredno iz plastenke na površine ali pa ga nanesite v čisto vedro in ga nanesite na površine s krpo, krtačo ali gobo. Sezite v kote, pod pohištvo, za police ter druga mesta. Težko dostopna območja lahko skrivajo blato in mikroorganizme. Nekatera umazanija, ki se pojavi po nesreči, bo morda zahtevala uporabo bolj agresivnega čistila, kot ga uporabljate običajno. Izdelek, kot je Spitfire, je zelo učinkovit pri močni umazaniji, ki jo povzročajo maščobe, olje, nafta ali črnila.



Čistila za površine, z dezinfekcijo

Nanesite dovolj razkužila, da ostanejo površine mokre za čas stika, ki je naveden na etiketi izdelka. Pustite, da se površine posušijo na zraku in po preteku zahtevanega kontaktnega časa odstranite odvečno tekočino s čisto krpo, če to zahteva navodilo.

  • Mehke površine (preproge, tekstil, itd.) 


Preproge so lahko po poplavi močno poškodovane ali umazane. Kot pri drugih materialih v vaših objektih boste morali ugotoviti, ali so preproge obnovljive. Če so bile izpostavljene poplavni vodi ali so zelo umazane, je edina možnost zamenjava.

Morda boste morali globinsko očistiti veliko preprog. Če je temu tako, lahko sledite temu splošnemu postopku: pred čiščenjem začnite odstranjevati čim več grobe zemlje. Preproge temeljito posesajte, da odstranite večje delce umazanije, kot sta pesek in umazanija.

Morda bo treba očistiti tudi pohištvo. Tako kot pri preprogah zavrzite vse pohištvo, ki je preveč poškodovano, in preostanek očistite z detergentom, kot je Diverseyjev šampon za preproge. Pohištvo lahko odišavite z osvežilcem tkanin Good Sense.

 

3. korak - Nadaljevalno čiščenje in osebna higiena

Ponovno očistite svoj objekt, da odpravite ostanke umazanije. Zadnji korak čiščenja je, da naredite tisto, kar običajno počnete pri čiščenju in razkuževanju vašega objekta.

V vaši kuhinji bi morali opraviti standardno čiščenje in higieno z uporabo razkužila za površine v stiku z živili kot zadnji korak. Za druga področja uporabite redne protokole čiščenja in razkuževanja, ki jih uporabljate vsak dan. Obstajajo različne čistilne kemikalije, ki jih lahko uporabite za to, kot je Sredstvo za dezinfekcijo Suma Alcohol Spray; posebna čistila, kot je Oxivir Plus Spray; Suma® Inox D7 za nerjaveče jeklo. Sledite posebnemu postopku in uporabite kemikalije, ki jih uporabljate za običajno rutino čiščenja ob koncu običajnega dneva.


Med postopkom čiščenja lahko pridete v stik s površinami, ki so zelo onesnažene z mikrobi, zaradi katerih lahko ljudje zbolijo. Še posebej pomembno je skrbeti za dobro higieno rok. Prepričajte se, da je voda, ki jo uporabljate za umivanje rok, čista in varna. Roke si umivajte vsaj 20 do 30 sekund. Če so vaše roke umazane, uporabite dobro splošno milo za roke. Če čista voda ni na voljo, uporabite alkoholno čistilo za roke, kot je razkužilo za roke. 

Kategorije novic

Zelena smer

Zdravstvo

Horeca

Šolstvo

Industrija

Nekategorizirano

Dogodki

Zelena smer


Prijava na e-novice

S klikom na gumb soglašate z obdelavo vašega e-naslova za namene pošiljanja e-novic. Več si lahko preberete v politiki zasebnosti

Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...