Hamburger Logo barjans tradicija png Telefonski kontakt Ikona nakupovalni vozicek
Logo barjans tradicija png
Telefonski kontakt
Ikona seznam zeleja Ikona noj racun
Ikona nakupovalni vozicek Nakupovalni voziček
Št. izdelkov v vozičku: 0
Domov » Novice » Kako se pripraviti na inšpekcijo za varno hrano v kuhinji?

Kako se pripraviti na inšpekcijo za varno hrano v kuhinji?

31.8.2021

Vas zanima, kako se je treba pripraviti na inšpekcijo za varno hrano? Kaj najpogosteje nadzorujejo? Čemu posvečajo največ pozornosti?

Kadar dobimo inšpektorja je vedno prisoten nek strah - strah pred odkritjem nepravilnosti, denarno kaznijo in podobnimi sankcijami. Naša sanitarna inženirka* je pripravila nekaj nasvetov, kako ste lahko v vsakem trenutku pripravljeni na sanitarno inšpekcijo.

1. PRVI VTIS

Prvo, kar vsak inšpektor preveri, ko pride v objekt, je splošna čistoča. Osredotočite se na urejenost kuhinje in sanitarij. Vidna čistoča je prvi odraz higiene v objektu. Pospravite stvari, ki na določena mesta ne sodijo: delovne površine naj bodo čiste, prav tako kuhinjski pulti, transportna pakiranja izdelkov pospravljena itd. Živila ne smejo biti na kuhinjskih površinah, če sodijo v hladilnik, z izjemo živil, ki jih v tem trenutku pripravljate.

2. DOKUMENTACIJA

Inšpektor bo od vas zahteval vso potrebno dokumentacijo - načrte čiščenja in HACCP dokumentacijo. Poskrbite, da jih boste imeli na dosegljivem mestu, ter da bodo dokumenti uporabno razporejeni in pregledni.

3. ZNANJE IN IZOBRAŽENOST OSEBJA

Nadzor s strani inšpektorja za varno hrano poteka tudi na način spraševanja ter s tem preverjanja znanja zaposlenih, ki ga inšpektor primerja z navodili v HACCP dokumentaciji.

4. COVID UKREPI

Ker gre za razsežno epidemijo na svetovni ravni, ki prizadane tako zdravje kot splošno blaginjo, nadzor poleg inšpekcije za varno hrano izvajajo tudi zdravstvena inšpekcija ter drugi. Spremljajte ukrepe in priporočila NIJZ, ker so tam navedene vse usmeritve, ki jih bo preverjal inšpektor.

5. POSPRAVITE HLADILNIK!

Živila morajo biti pospravljena skupaj glede na izvor. Na vsakem živilu mora biti deklaracija. V kolikor je ni, sami napišite številko dobavnice in poskrbite za to, da boste za vsako živilo imeli dobavnice, saj boste le tako omogočili sledljivost vseh živil.

6. IZVAJAJTE VERIFIKACIJE - OBČASNO TUDI ZUNANJE. 

Najemite zunanjega izvajalca, ki vam bo pregledal dokumentacijo, saj so zunanji izvajalci seznanjeni z vsemi novostmi, novimi zahtevami in aktualno zakonodajo. HACCP dokumentacijo je mogoče tudi poenostaviti.

*Nataša Mežnarič, po izobrazbi diplomirana sanitarna inženirka, z dodatnim znanjem iz študija vodenja kadrov, že več let vzpostavlja sisteme čiščenja in higiene v objektih. Je strokovna sodelavka Zdravstvene fakultete, smer sanitarno inženirstvo, kjer mentorira študente, ki pri njej opravljajo strokovno prakso kot bodoči inšpektorji. Je notranja presojevalka standarda kakovosti ISO 9001:2008. Za seboj ima že preko 300 projektov vzpostavljanja standardov higiene in HACCP sistemov.

 

Tu vam lahko pomagamo tudi mi.

HACCP izobraževanja
 so zakonsko obvezna za vse, ki na kakršenkoli način prihajajo v stik s hrano (npr. kuharji, natakarji, vzgojiteljice in pomočnice, pazniki, dostavljavci hrane, hišniki, ki razvažajo hrano na enote …). Temo izobraževanja zato prilagodimo vašim individualnim potrebam.

Izdelamo HACCP načrt, ki je prilagojen vaši kuhinji in s katerim boste zadostili zakonskim zahtevam. Pomagamo vam vzpostaviti notranji nadzor, ki je osnovan po načelih HACCP sistema.

Hkrati nudimo tudi strokovno pomoč pri srečanju z inšpekcijo. Dopolnimo vašo dokumentacijo in poskrbimo, da boste zadostili vsem zakonskim zahtevam.

Naša prednost je, da se trudimo vzpostavljati take sisteme, ki jih boste uporabljali in ne kršili, oziroma take sisteme, ki so življenjski. HACCP sisteme izvaja naša diplomirana sanitarna inženirka Nataša Mežnarič, ki je hkrati tudi redna predavateljica na Mednarodnem centru za prenos znanja ter vodja sanitarnega inženiringa v podjetju Barjans.


Za povpraševanje za HACCP storitve izpolnite obrazec spodaj. 

Podjetje:

Ime in priimek:

Elektronski naslov:

Telefon:

Kategorije novic

Zelena smer

Zdravstvo

Horeca

Šolstvo

Industrija

Nekategorizirano

Dogodki

Zelena smer


Prijava na e-novice

S klikom na gumb soglašate z obdelavo vašega e-naslova za namene pošiljanja e-novic. Več si lahko preberete v politiki zasebnosti

Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...