Hamburger Logo barjans tradicija png Telefonski kontakt Ikona nakupovalni vozicek
Logo barjans tradicija png
Telefonski kontakt
Ikona seznam zeleja Ikona noj racun
Ikona nakupovalni vozicek Nakupovalni voziček
Št. izdelkov v vozičku: 0
Domov » Novice » HIGIENSKA PRIPOROČILA ZA IZVAJANJE GOSTINSKE DEJAVNOSTI NA TERASAH ...

HIGIENSKA PRIPOROČILA ZA IZVAJANJE GOSTINSKE DEJAVNOSTI NA TERASAH ...

7.5.2020

... IN LETNIH VRTOVIH V ČASU EPIDEMIJE COVID-19

Ob odprtju gostinskih obratov je Nacionalni inštitut za javno zdravje NIJZ podal higienska priporočila, ki se jih morajo držati vsi, ki so odprli svoje terase in letne vrtove. Naša sanitarna inženirka jih je pregledala in glede na dolgoletne izkušnje z inšpekcijami podala svoje nasvete ter priporočila za čiščenje in razkuževanje. Prav tako je pripravila obrazce za monitoring, ki si jih lahko brezplačno natisnete. Prilagamo pa tudi načrte čiščenja za različne prostore.

 

 
Pravilno si umivajte in razkužujte roke


Prvi in najpomembnejši ukrep je skrb za higieno rok.  Roke vedno smatramo kot onesnažene, razen v trenutku neposredno po njihovem umivanju ali razkuževanju. Z onesnaženimi rokami prenašamo povzročitelja okužbe nase in na druge osebe ter predmete, ki se jih dotikamo (npr. kljuke, ročaji, delovni pripomočki, denar …). Roke si je torej treba umivati dovolj pogosto in na pravilen način, tako kot to določajo navodila za pravilno umivanje rok. Inšpekcija priporoča, da imate ta navodila izobešena ob umivalnikih.

Na terasi ali letnem vrtu mora biti nameščenih tudi več podajalnikov razkužila za stranke, ki morajo biti obvezno postavljeni vsaj ob vhodu in izhodu. Ob razkužilnikih za roke naj bodo nameščena navodila za pravilno razkuževanje rok.

Poleg tega morate na vidnem mestu izpostaviti tudi splošna preventivna navodila iz HACCP programa ter navodila o pravilni higieni kašlja.
 


Bodite pozorni na higieno prostorov, predvsem sanitarij
 

Ukrepi za izvajalce gostinskih storitev so izredno natančno opredeljeni v Higienskih priporočilih za izvajanje gostinske dejavnosti na terasah in letnih vrtovih v času epidemije Covid-19.

Z doslednim upoštevanjem vseh higienskih priporočil, prilagojenih epidemiji Covid-19, ter siceršnjih higienskih priporočil v okviru sistema HACCP boste tveganje za prenos mikroorganizmov zelo zmanjšali. Kljub temu pa se moramo vsi zavedati, da popolne varnosti ni.

Med pomembnimi ukrepi higienskih priporočil NIJZ velja izpostaviti zahtevo, da se v sanitarijah ne smejo uporabljati sušilniki za roke, ampak papirnate brisače za enkratno uporabo. 
 

 

 

 

 
Vodite evidenco izvajanja ukrepov
 

Čiščenje in razkuževanje sanitarij se zahteva vsako uro. Priporočamo, da o tem vodite evidenco, pri čemer si lahko pomagate z našim evidenčnim listom. Tako boste lahko inšpekciji predložili konkretne podatke o  izvajanju tega ukrepa.

 

Več napotkov v zvezi z zagotavljanjem učinkovitega preprečevanja okužb lahko preberete v našem prejšnjem prispevku, kjer vam pomagamo tudi pri izbiri ustreznega razkužilnega sredstva. Prav tako priporočamo, da natisnete Higienska priporočila NIJZ, jih predstavite na vidnem mestu in z njimi seznanite vse zaposlene. Njihovo poznavanje in upoštevanje lahko izkazujete s posebno evidenco.

 

Nataša Mežnarič, dipl. san. inž.

 

 
Povezave do najpomembnejših izdelkov: 

Stojala za razkužila (ki jih postavite ob vhodu/izhodu)
Razkužila za roke in površine, maske, rokavice
- NAČRTI ČIŠČENJA IN RAZKUŽEVANJA ZA RAZLIČNE PROSTORE

Kategorije novic

Zelena smer

Zdravstvo

Horeca

Šolstvo

Industrija

Nekategorizirano

Dogodki

Zelena smer


Prijava na e-novice

S klikom na gumb soglašate z obdelavo vašega e-naslova za namene pošiljanja e-novic. Več si lahko preberete v politiki zasebnosti

Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...