Hamburger Logo barjans tradicija png Telefonski kontakt Ikona nakupovalni vozicek
Logo barjans tradicija png
Telefonski kontakt
Ikona seznam zeleja Ikona noj racun
Ikona nakupovalni vozicek Nakupovalni voziček
Št. izdelkov v vozičku: 0
Domov » Novice » Zmanjšana smrtnost v domovih za ostarele z enostavnim ukrepom - raziskava

Zmanjšana smrtnost v domovih za ostarele z enostavnim ukrepom - raziskava

16.1.2020

Vse vemo, vse poznamo. Vemo, da je gripa nevarna, da se iz gripe lahko razvije pljučnica, ki je lahko za nekatere smrtno nevarna. Vemo, da je čistoča rok zelo pomembna, da se gripa in podobne bolezni prenašajo z neustrezno higieno, da zgolj občasno umivanje rok ne zadostuje … Seznanjeni smo z vso teorijo, praksa pa je kljub temu vedno tista, ki šepa. To prikazuje tudi tokratna raziskava.

V 26 domovih za ostarele v Franciji so izvedli študijo, ki je pokazala, da se je z uvedbo celostnega programa higiene rok v obdobju gripe smrtnost oskrbovancev zmanjšala za 30 %!

Kakšen program so uvedli? 

Domove so razdelili na polovico - na eksperimentalno in kontrolno skupino. V program so vključili osebje, stanovalce in obiskovalce. V eksperimentalni skupini so namestili nove higienske podajalnike, razdelili žepna razkužila, ki jih je imelo osebje vedno pri roki, ter izobesili opozorila in navodila glede higiene rok. V sklopu programa so pripravili tudi izobraževanja za zaposlene v domovih za ostarele. Ob koncu predavanj so morali rešiti teste. Tisti, ki so imeli slabe rezultate, so morali izobraževanje ponoviti.

 

 

Ugotovitve:

  • Eksperimentalna skupina je dosegla nižjo stopnjo smrtnosti (2,10 na 100 stanovalcev v primerjavi s kontrolno skupino - 2,65 na 100 stanovalcev na mesec) in nižje število predpisanih antibiotikov (5,0 v primerjavi s 5,8 dnevnih odmerkov na 100 stanovalcev).
     
  • Količina porabljenega razkužila za roke je bila ob zaključku raziskave v eksperimentalni skupini večja (7,9 ml na osebo na dan, v kontrolni pa 5,7 ml).
     
  • Potrebno je bilo 3 - 6 mesecev, da so se začeli kazati rezultati vpeljave programa higiene rok.

Rezultati  

Ob koncu 12-mesečne raziskave v francoskih domovih za ostarele so ugotovili 30 % nižjo stopnjo smrtnosti oskrbovancev v testni skupini. Ravno v tem času pa je v Franciji razsajala epidemija gripe, ki je najbolj prizadela starejše prebivalce. Raziskovalci so bili navdušeni nad ugotovitvijo, saj je šlo za prvo takšno raziskavo izven bolnišničnih okvirjev.

»Pravila, glede higiene rok so v bolnišničnih ustanovah vedno jasno opredeljena,« je povedala vodja študije profesorica Laura Temime. »Naša raziskava dokazuje in poudarja dejstvo, da lahko uporabimo preizkušena pravila higiene rok tudi izven bolnišnic, tako da jo prilagodimo dolgoročnim razmeram.«




Bolje preprečiti, kot zdraviti

Ugotovitve raziskave so bile objavljene v publikaciji Združenja strokovnjakov za nadzor nad okužbami in epidemiologijo »American Journal of Infection Control«.

Predsednik omenjenega Združenja pravi: »Ta raziskava dokazuje, da lahko dolgoročni izobraževalni program, osredotočen na higieno rok, izboljša prakse in zmanjša tveganje za okužbo med bolniki v domu za ostarele. Ključnega pomena je, da povečamo prizadevanja za krepitev programov preprečevanja okužb v domovih za ostarele. Prebivalci teh ustanov imajo že tako oslabljen imunski sistem in so bolj izpostavljeni resnim zapletom zaradi okužb.«

 

 


vir: https://www.ajicjournal.org/article/S0196-6553(17)31010-6/fulltext
vir: https://www.news-medical.net/news/20180215/Hand-hygiene-intervention-practices-may-reduce-risk-of-infection-among-nursing-home-patients.aspx

Kategorije novic

Zelena smer

Zdravstvo

Horeca

Šolstvo

Industrija

Nekategorizirano

Dogodki

Zelena smer


Prijava na e-novice

S klikom na gumb soglašate z obdelavo vašega e-naslova za namene pošiljanja e-novic. Več si lahko preberete v politiki zasebnosti

Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...