Hamburger Logo barjans tradicija png Telefonski kontakt Ikona nakupovalni vozicek
Logo barjans tradicija png
Telefonski kontakt
Ikona seznam zeleja Ikona noj racun
Ikona nakupovalni vozicek Nakupovalni voziček
Št. izdelkov v vozičku: 0
Domov » Novice » ZAŠČITNE MASKE, KI SI JIH LAHKO IZDELAMO SAMI

ZAŠČITNE MASKE, KI SI JIH LAHKO IZDELAMO SAMI

26.3.2020

V obdobju epidemije COVID-19 zalog zaščitne opreme primanjkuje na vseh področjih. Problem je najbolj pereč na področju zdravstva in nege, kjer zaposleni brez zaščitnih obraznih mask resnično ne morejo delati. Vendarle pa zaščito potrebujejo tudi drugi, ki se zaradi svojih poklicnih obveznosti ali drugih nujnih opravkov ne morejo povsem izolirati od zunanjega sveta. Ko namenskih mask ni mogoče dobiti za splošno uporabo, si lahko pomagamo z maskami, ki jih izdelamo sami.

Airlaid maska


ZAKAJ UPORABLJATI ZAŠČITNE MASKE?

Kot so v svoji izjavi na podlagi strokovnih smernic zapisali v združenju Mladi zdravniki Slovenije, je glavni namen uporabe mask med splošnim prebivalstvom zmanjševanje prenosa virusa od tistih posameznikov, ki so okuženi, vendar še niso razvili simptomov. Uporaba obrazne maske tako predvsem ščiti druge pred okužbo, uporabniku pa preprečuje neželeno dotikanje obraza.

 

ALI MASKE, KI SI JIH IZDELAMO SAMI, DELUJEJO?

    

Navodila za uporabo obraznih mask:

Pri nameščanju in odstranjevanju maske morajo biti roke čiste.
Maska mora popolnoma prekriti območje ust in nosu – spodnji rob mora segati pod brado, zgornji pa čez koren nosu.
Med nameščanjem in odstranjevanjem se maske ne dotikamo.
Ko se maska navlaži, jo je treba zamenjati.

Vir: Izjava Mladi zdravniki Slovenije, FB 23. 3. 2020

Učinkovitost »doma narejenih« zaščitnih mask je odvisna predvsem od ustreznosti uporabljenega materiala in načina uporabe. Mladi zdravniki Slovenije so kot alternativo certificiranim kirurškim maskam preučili smiselnost uporabe domačih mask, sešitih iz blaga. Ugotovili so, da so takšne maske sicer manj učinkovite od kirurških mask, vseeno pa bistveno zmanjšajo prehajanje mikroorganizmov iz uporabnika na okolico in so dosti boljše kot odsotnost vsakršne zaščite.

Ta ugotovitev nedvomno velja tudi za štirislojne maske, ki si jih lahko sami izdelate iz airlaid serviet. Njihovo ustreznost je potrdila Služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb UKC Ljubljana. Tako izdelane maske niso primerne za zdravstvene delavce, ki prihajajo v stik z bolniki, ob upoštevanju ostalih zaščitnih ukrepov pa so priporočljive za splošno uporabo.

 

KAKO SI LAHKO IZDELAMO MASKE IN KAJ POTREBUJEMO ZA TO?

Za izdelavo maske potrebujete samo luknjačelastike in kakovostne serviete. Postopek je kratek in preprost:

 

Priporočamo serviete iz materiala airlaid, ki ga odlikuje velika gostota in čvrstot ter higienska neoporečnost (certifikat za stik z živili). Po zlaganju dobimo kompaktno štirislojno masko, ki jo je kot ustrezno za splošno uporabo potrdila tudi Služba za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb UKC Ljubljana.



RAVNANJE Z UPORABLJENIMI MASKAMI

»Ministrstvo za okolje in prostor svetuje osebam, ki imajo potrjeno okužbo oziroma so zaradi suma na okužbo s koronavirusom COVID-19 v domači oskrbi, da osebne odpadke (na primer uporabljene robčke in rokavice iz lateksa) ter odpadke od čiščenja prostorov (na primer krpe za enkratno uporabo) odložijo v plastično vrečo za odpadke in jo, ko je polna, tesno zavežejo. To vrečo naj nato namestijo v drugo plastično vrečo za odpadke in tudi to tesno zavežejo ter jo ločeno hranijo vsaj 72 ur, preden jo odložijo v zunanji zabojnik za mešane komunalne odpadke (preostanek odpadkov). Druge gospodinjske odpadke lahko odlagajo kot običajno.« (Vir: Ministrstvo za okolje in prostor)

 

 

Naslovna fotografija: Medical photo created by freepik - www.freepik.com

 

 

Kategorije novic

Zelena smer

Zdravstvo

Horeca

Šolstvo

Industrija

Nekategorizirano

Dogodki

Zelena smer


Prijava na e-novice

S klikom na gumb soglašate z obdelavo vašega e-naslova za namene pošiljanja e-novic. Več si lahko preberete v politiki zasebnosti

Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...