Hamburger Logo barjans tradicija png Telefonski kontakt Ikona nakupovalni vozicek
Logo barjans tradicija png
Telefonski kontakt
Ikona seznam zeleja Ikona noj racun
Ikona nakupovalni vozicek Nakupovalni voziček
Št. izdelkov v vozičku: 0
Domov » Novice » Zakaj vam nekdo drug lahko ponudi cenejši papir?

Zakaj vam nekdo drug lahko ponudi cenejši papir?

24.8.2021

Zagotovo ste se že kdaj znašli v dilemi, ko ste v rokah držali dve ponudbi za toaletni papir ali papirnate brisače. Ste se spraševali zakaj oz. kako je lahko ena ponudba dvakrat nižja od druge? Ne primerjajte hrušk in jabolk. Pripravili smo kratke napotke, na kaj morate biti pozorni pri primerjavi ponudb za toaletni papir in papirnate brisače.

1. Material

Velikokrat se v ponudbi papirja "skriva" mešanica materialov. Ponudba bo po vsej verjetnosti cenejša, če bo ponujena reciklaža namesto 100 % celuloze. Morda se vam bo zdelo, da primerjate dve enaki brisači, ker na ponudbi piše, da je papir bele barve, vendar to še zdaleč ne pomeni, da je narejen iz celuloze. Zakaj izbrati čisto celulozo? Zaradi boljše vpojnosti, višje stopnje higiene, nevtralnega vonja, večje mokre trdnosti ter na otip prijetnejšega občutka. Pomemben dejavnik je tudi sredstvo, ki se uporablja za beljenje papirja. Vsekakor papir ne sme biti beljen z elementarnim klorom, ki je škodljiv tako zdravju kot naravi.

Papirnate brisače - celuloza in reciklaža

2. Gramatura

Gramatura papirja je zelo pomembna, saj pomeni debelino papirja - koliko je papir tanek ali debel. Sama gramatura vpliva na:

  • porabo papirja, saj za eno brisanje porabite več papirja, če je gramatura nizka,
  • mokro trdnost papirja, kar pomeni, da lahko papir z mokrimi rokami brez težav izvlečete iz podajalnika
  • mehkobo papirja, saj je pri nizki gramaturi papir navadno bolj trd, da se ga sploh lahko uporablja v podajalnikih z avtomatskih odrezom.
    Gramatura je v tehničnih listih navedena v g/m2. Po naših izkušnjah je najboljše, če le-ta pri 1-slojnem papirju znaša nad 35 g/m2, pri 2-slojnem papirju pa 2x20 g/m2.

Papirnate brisače - mehke in udobne ter reciklaža

3. Navitje oz. pakiranje 

Bodite pozorni, da primerjate enako navitje brisač na roli ali toaletnega papirja na rolici (v metrih) oz. da primerjate enako število brisač v kartonu. Pozorni morate biti tudi pri "fi-ju" oz. premeru tulca. Lahko se zgodi, da je tulec, na katerega je papir ovit, pri enem izdelku večji kot pri drugem in vizualno ustvarja občutek večje role. Pomagate si lahko tako, da izdelke stehtate.

Toaletni papir v rolicah

 

4. Dimenzije

Pregledati morate vse ponudbe in ugotoviti, ali primerjate enake dimenzije papirjev. Pri rolicah papirja je merodajna širina rolice in navitje, prav tako pri brisačah v roli. Če primerjate zložen papir (brisačke za roke ali toaletni papir v lističih) pa bodite pozorni, poleg raztegnjene širine in dolžine posamezne zloženke, tudi na dimenzije zložene brisače. Dimenzije zložene brisače so pomembne, da brisačke stabilno stojijo v podajalniku. V nasprotnem primeru se poveča poraba, ker lahko uporabnik vzame več brisačk naenkrat.

Papirnate brisače - čista celuloza in reciklažni papir

5. Certifikati

Kvalitetnejši papirji imajo vse certifikate, kot so:
- znak za okolje Ecolabel (instrument zagotavljanja varstva okolja),
- znak za okolje Nordic Ecolabel (zmanjševanje okoljske obremenitve),
- znak za okolje Der Blaue Engel (standard za okolju prijazne izdelke in storitve),
- znak za okolje PEFC in FSC (podpirata trajnostno gospodarjenje z gozdovi),
- znak za higiensko ustreznost (stik z živili).

Ecolabel certifikat za papirnate brisače Nordic Ecolabel za papirnate brisače in toaletni papir Der Blaue Engel nemšči certifikat za papirnate brisače in toaletni papir PEFC certifikat za toaletni papir in papirnate brisače FSC certifikat za toaletni papir in papirnate brisače Certifikat za stik z živili

6. Pakiranje

Ne primerjajte kartona s kartonom, saj je pakiranje zelo različno - lahko se zgodi, da je v kartonu 4000 zloženk, lahko pa jih je tudi 7500, odvisno od proizvajalca in vrste papirja. Enako morate biti pozorni tudi pri toaletnem papirju in rolah (ali rolicah). Zaradi domače uporabe smo vajeni pakiranja 10 rolic na paket in cene paketov primerjamo med seboj. To še zdaleč ne pomeni, da je v enem paketu enaka količina papirja kot v drugem, saj je pomembno navitje, širina rolice, notranji premer kartonskega tulca, višina rolice ... 

Papirnate brisače in toaletni papir - pakiranje

 

7. Kopije za sisteme

Če je ponujena originalna brisača za podajalni sistem, bo ponudba verjetno dražja kot pri ponaredkih. Vendar pozor! Pri originalnih brisačah je zagotovljeno pravilno delovanje sistema (če imate avtomatske podajalnike) ter konstantna kakovost materialov, ki se ne bodo spreminjali iz dobave v dobavo.

Papirnate brisače - kopije za podajalnike brisač


Preden sprejmete ponudbo, ki je na videz ugodnejša, zahtevajte vzorec in vztrajajte, da je dobavljen vedno enak izdelek.

 

Kategorije novic

Zelena smer

Zdravstvo

Horeca

Šolstvo

Industrija

Nekategorizirano

Dogodki

Zelena smer


Prijava na e-novice

S klikom na gumb soglašate z obdelavo vašega e-naslova za namene pošiljanja e-novic. Več si lahko preberete v politiki zasebnosti

Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...