Hamburger Logo barjans tradicija png Telefonski kontakt Ikona nakupovalni vozicek
Logo barjans tradicija png
Telefonski kontakt
Ikona seznam zeleja Ikona noj racun
Ikona nakupovalni vozicek Nakupovalni voziček
Št. izdelkov v vozičku: 0
Domov » Novice » Prepovedana plastika za enkratno uporabo

Prepovedana plastika za enkratno uporabo

26.5.2021

Morski odpadki imajo čezmejne razsežnosti in veljajo za vse večji globalni problem. Med odpadki, ki ležijo na obalah, je namreč največ plastičnih proizvodov za enkratno uporabo: jedilni pribor, plastenke, cigaretni ogorki in vatirane palčke predstavljajo skoraj polovico odpadkov v morju. Kljub temu, da je ekološka osveščenost potrošnikov vse večja, se vsako leto proizvede več plastičnih izdelkov.

V letu 2019 so se evropski poslanci odločili, da moramo v letu 2021 plastiki dokončno reči NE. Zato so sprejeli direktivo, ki bo zmanjšala in tudi prepovedala porabo plastike v Evropi.

Cilj te direktive je preprečevanje in zmanjšanje vplivov nekaterih plastičnih proizvodov na okolje, zlasti vodno okolje, in na zdravje ljudi.

Plastika za enkratno uporabo

Direktiva se jih loti z:

- omejitvijo dajanja na trg (prepoved prodaje), 
- določitvijo dovoljene sestave (kako oz. iz česa je lahko izdelek sestavljen),
- zahtevami za označevanje (kako mora biti izdelek označen z opozorili ali deklaracijami),
- ločenim zbiranjem PET embalaže,
- razširjeno odgovornostjo proizvajalca plastičnih proizvodov za enkratno uporabo (predpisanim plačilom stroškov ozaveščanja, čiščenja okolja ter zbiranja in obdelave tovrstnih odpadkov),
- ukrepi za ozaveščanje,
- obveznim poročanjem o vseh zahtevah iz direktive (npr. o količini, ki je bila dana na trg, zbrani količini odpadkov, ozaveščanju o deležih recikliranega materiala v izdelkih).

 

POPOLNA PREPOVED že v juliju 2021

Prvi korak, ki začne veljati 3. 7. 2021 in ga določa DIREKTIVA (EU) 2019/904 o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje, je prepoved prodaje in uporabe plastike za enkratno uporabo ter izdelkov iz oksorazgradljive plastike.

Tako bodo na policah trgovin v bodoče prepovedane te kategorije izdelkov iz plastike:

  • vatirane palčke iz plastike,
  • plastični jedilni pribor (vilice, noži, žlice, palčke),
  • plastični krožniki,
  • plastične slamice,
  • mešalne palčke za pijače,
  • palčke za pritrditev na balone in podporo balonov,
  • posode za živila, izdelane iz ekspandiranega polistirena (npr. menuboxi),
  • lončki za pijačo iz ekspadiranega polistirena, vključno s pripadajočimi pokrovčki in zamaški ...
Vatirane palčke Jedilni pribor Krožniki slamice Mešalne palčke Palčke za balone Posodice za hrano Lončki za pijačo


ZMANJŠANJE PORABE 

Kljub vse večji ekološki ozaveščenosti ljudi, je proizvodnja plastičnih izdelkov skozi leta nenehno naraščala. Zato so ostali koraki direktive usmerjeni tako, da z določenimi ukrepi spodbujajo tudi postopno zmanjšanje porabe ostale plastike:

  • Trgovci bodo morali končnemu potrošniku na prodajnem mestu dati na voljo proizvode za ponovno uporabo kot alternativo tem izdelkom.
  • Izdelki, ki imajo plastične pokrovčke in zamaške, se lahko prodajajo le, če pokrovčki in zamaški v fazi predvidene uporabe proizvodov ostanejo pritrjeni na vsebnike.
  • Plastenke PET (npr. za pijače) bodo morale do leta 2025 vsebovati najmanj 25 % reciklirane plastike, do leta 2030 pa najmanj 30 % reciklirane plastike.
  • Izdelki za enkratno uporabo, kot so higienski vložki in tamponi, vlažilni robčki, tobačni izdelki, lončki za pijačo (...) bodo morali biti posebej označeni z informacijami o ustreznih načinih odstranjevanja teh odpadkov ter o prisotnosti plastike v proizvodu ter negativnem vplivu smetenja s temi proizvodi.
  • Še posebna pozornost pa je namenjena zagotavljanju varnosti živil - direktiva je namreč skladna z živilsko zakonodajo EU in spodbuja uporabo trajnostnih alternativnih materialov namesto plastike za enkratno uporabo, kadar je to mogoče.

 

Alternativa plastiki

 

ALTERNATIVNI PROIZVODI, ki nadomeščajo plastiko

Prepovedani proizvodi so bili v t. i. korona letu precej v porastu, predvsem zato, ker so imeli gostinci prepoved obratovanja. V tem obdobju so se številni ponudniki intenzivno usmerili v dejavnost dostave hrane, ki je doživela ogromen razcvet, s tem pa se je močno povečala poraba izdelkov, namenjenih pakiranju pripravljene hrane. 

Za vas smo zbrali izdelke, ki so okolju bolj prijazni.

 

  • BIORAZGRADLJIVI IZDELKI IZ SLADKORNEGA TRSA se že v 8 tednih kompostiranja razgradijo in spremenijo v prst. Takšni izdelki so spoštljivi do okolja ne le med proizvodnjo, temveč tudi po uporabi. Zagotavljajo nam čisto okolje in obdelovalno zemljo za naslednje generacije rastlin.

 

 

  • LESENI IZDELKI so biorazgradljivi, se lahko kompostirajo, imajo certifikat za stik z živili ter FSC certifikat, ki zagotavlja, da les izvira iz gozdov, s katerimi se trajnostno gospodari. Vrsti dreves, ki se za te izdelke najpogosteje uporabljajo, sta breza in bambus.

 

 

  • PAPIRNATI IZDELKI so narejeni iz celuloze, ki je primerna za kompostiranje in se razgradi. 

 

 

  • IZDELKI IZ ALUMINIJA so zelo primerni za recikliranje, saj je aluminij eden od redkih materialov, ki jih je mogoče "večno reciklirati". Poleg tega je takšna reciklaža bistveno cenejša od proizvodnje novega aluminija.

Kategorije novic

Zelena smer

Zdravstvo

Horeca

Šolstvo

Industrija

Nekategorizirano

Dogodki

Zelena smer


Prijava na e-novice

S klikom na gumb soglašate z obdelavo vašega e-naslova za namene pošiljanja e-novic. Več si lahko preberete v politiki zasebnosti

Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...