Hamburger Logo barjans tradicija png Telefonski kontakt Ikona nakupovalni vozicek
Logo barjans tradicija png
Telefonski kontakt
Ikona seznam zeleja Ikona noj racun
Ikona nakupovalni vozicek Nakupovalni voziček
Št. izdelkov v vozičku: 0
Domov » Novice » POZOR: nevarna razkužila na trgu!

POZOR: nevarna razkužila na trgu!

18.5.2020

Skoraj samoumevno nam je že postalo, da uporabimo razkužilo, ki je na voljo pri vhodih v različne objekte, pa naj bo to trgovina, restavracija ali pošta. Pa sploh vemo kakšno je to razkužilo - je sploh učinkovito, koliko (količinsko) ga moramo nanesti, koliko časa ga moramo imeti na rokah, da bo delovalo in ali je sploh za roke?

Razkužilo pred vhodom

 

Razkužila so za marsikaterega gostinca in trgovca postala velik strošek, sploh zato, ker nekateri zadnja dva meseca niso poslovali in je zmanjkalo sredstev za marsikatero stvar. Žal opažamo, da je tako tudi s sredstvi za razkužila. Nekateri so se odločili za nakup najcenejšega razkužila na trgu, ki ga lahko dobijo. Mnoga izmed njih so za uporabnika lahko tudi nevarna.

 

VONJ PO KLORU

Če dezinfekcija za roke smrdi po kloru in vas koža po uporabi peče, je možno, da so (zaradi zmanjšanja stroškov) razredčili varikino in jo postavili kot razkužilo za roke. Natrijev hipoklorit (kot je varikina) ni primeren za razkuževanje kože in je za sluznico in človeka lahko zelo nevaren. 

 

ZAKON PRAVI: VSAKO RAZKUŽILO MORA IMETI DEKLARACIJO

V času epidemije COVID-19 NIJZ priporoča uporabo razkužil za roke, ki vsebujejo vsaj 60 % (do 80 %) alkohola. Biocidni izdelki, kamor spadajo razkužila za roke, morajo biti uradno priglašeni pri Uradu za kemikalije in ustrezno označeni z deklaracijo. To pomeni, da mora imeti vsakršna embalaža razkužila pri vhodih ali izhodih iz objekta zapisano, katero sredstvo za dezinfekcijo vsebuje, ter na zahtevo tudi varnostni list. Vsak uporabnik ima pravico vedeti kakšno sredstvo uporablja na svoji koži.

 

SMRDIJO IN PEČEJO

Na trgu smo srečali že marsikatero "kreativno" rešitev, ki je lahko zelo škodljiva za uporabnika. Na primer: v stari embalaži, kjer je bilo nekoč milo, je bilo dopisano na nalepki RAZKUŽILO, brez oznake za kakšne vrste razkužilo gre, kako se ga uporablja, ali je sploh ustrezno za roke, ali je bilo dermatološko testirano ... itd. Po uporabi je smrdelo, koža pa je pekla.

Žal ne živimo v popolnem svetu in se bo vedno našel kakšen posameznik, ki bo poskušal na tak način privarčevati.


NEVARNA TUDI ANTIBAKTERIJSKA

V času, ko razsaja virus, so nevarna tudi antibakterijska razkužila, saj delujejo proti bakterijam, kot že samo ime pravi. Torej, če piše, da je sredstvo antibakterijsko, še ne pomeni, da deluje tudi proti virusom. Pri izbiri takšnih razkužil je potrebno biti pazljiv, saj morajo biti vsa sredstva dokazano učinkovita proti virusom z ovojnico (kot je korona virus) in dermatološko testirana. V nasprotnem primeru boste imeli neučinkovito sredstvo, ki vam bo hkrati tudi močno poškodovalo kožo.

 

NOSITE SVOJO DEZINFEKCIJO

Priporočamo, da s seboj nosite svojo (preverjeno) dezinfekcijo. Tako boste vedno vedeli, da imate pri roki ustrezno razkužilo za roke, ki deluje proti virusom z ovojnico in bo prijazno do vaše kože.

Priporočamo manjšo priročno dezinfekcijo, npr. Purell 100 ml ali Soft Care Des E 250 ml. Gre za kakovostno razkužilo, ki je na trgu že zelo dolgo, je ustrezno testirano in vsebuje tudi sredstva za negovanje kože, da bo koža ob redni uporabi tega razkužila ostala nepoškodovana.


KUPITE LAHKO TUKAJ:

Kategorije novic

Zelena smer

Zdravstvo

Horeca

Šolstvo

Industrija

Nekategorizirano

Dogodki

Zelena smer


Prijava na e-novice

S klikom na gumb soglašate z obdelavo vašega e-naslova za namene pošiljanja e-novic. Več si lahko preberete v politiki zasebnosti

Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...