Hamburger Logo barjans tradicija png Telefonski kontakt Ikona nakupovalni vozicek
Logo barjans tradicija png
Telefonski kontakt
Ikona seznam zeleja Ikona noj racun
Ikona nakupovalni vozicek Nakupovalni voziček
Št. izdelkov v vozičku: 0
Domov » Novice » Okoljski certifikati: FSC

Okoljski certifikati: FSC

19.2.2024

Na področjih, kjer je v proizvodnji pomemben vir surovine les, je najbolj razširjen in priznan okoljski znak FSC.

Eden izmed glavnih ukrepov, s katerimi na področju zagotavljanja čistoče skrbimo za zmanjšanje negativnih vplivov na okolje, je uporaba trajnostnih, okolju prijaznih izdelkov. Poleg osnovnih karakteristik izdelkov so nam pri izbiri lahko v veliko pomoč certifikati oz. okoljski znaki. Ti običajno označujejo skladnost izdelkov, kot so čistila, pripomočki, toaletni papir in papirnate brisače, pa tudi izdelkov in storitev z drugih področij, z določenimi kriteriji omejevanja vplivov na okolje. Namenjeni so spodbujanju potrošnikov, da izberejo izdelke in storitve z manjšimi vplivi na okolje, ter spodbujanju proizvajalcev, ponudnikov in dobaviteljev, da razvijajo, proizvajajo in tržijo okolju prijaznejše produkte.

 

 

FSC – Forest stewards council (Svet za nadzor gozdov) je mednarodna nevladna organizacija, ki si že od leta 1993 na globalni ravni prizadeva za zaščito gozdov. S tem namenom so razvili strog sistem certificiranja, ki zagotavlja trajnostno upravljanje z gozdovi. Poleg podeljevanja certifikatov pa v sodelovanju s širokim naborom deležnikov razvijajo različne rešitve, osredotočene na odgovorno upravljanje z gozdovi ter ohranjanje in obnovo gozdov.

Gozd igra pomembno vlogo v našem okolju, skupnosti in gospodarstvu. Odgovorno gospodarjenje z gozdom združuje vse vidike in tako zagotavlja rezultate, ki so pozitivni za vse deležnike. Ti vključujejo različna podjetja, nevladne in raziskovalne organizacije ter socialna združenja, kot so lokalne skupnosti, sindikati in druge organizacije.

 

Slika gozda

 

Glavni cilji

Z izbiro FSC® certificiranih izdelkov pomagate gozdu in ljudem, ki so od njega odvisni. Glavni cilji, ki jih uresničuje certifikat FSC, so:

  • Ustavitev krčenja gozda oz. deforestacije,
  • Varovanje starodavnih in ogroženih gozdov,
  • Pošteno plačilo in delovno okolje,
  • Zaščita rastlinskih in živalskih vrst, ohranjanje biodiverzitete,
  • Zaščita pravic lokalnih skupnosti.

 

Zahteve za pridobitev certifikata FSC®

Pridobitev certifikata FSC® zahteva izpolnjevanje pogojev, ki obsegajo:

  • prepoved nepremišljene spremembe naravnih gozdov v druge namenske oblike rabe,
  • prepoved uporabe gensko spremenjenih dreves,
  • prepoved uporabe visoko nevarnih pesticidov,
  • spoštovanje pravic avtohtonega prebivalstva (domorodcev),
  • popolno upoštevanje zakonodaje,
  • posebna obravnava in prilagojeno gospodarjenje z gozdovi, ki imajo poseben pomen in potrebujejo zaščito.

Izpolnjevanje zahtev se preverja najmanj enkrat letno.

 

Tri vrste FSC oznak

Najbolj prepoznaven element organizacije FSC je njena oznaka – piktogram, ki označuje milijone izdelkov, skladnih z zahtevami standarda FSC. Poznamo tri vrste FSC oznak:

fsc 100

 

 

 

FSC 100%: Material v celoti prihaja iz gozdov, s katerimi se upravlja odgovorno.

 

fsc RECYCLED

 

 

 

FSC Recycled: Izdelek je iz 100 % recikliranih materialov

 

msc MIX

 

 

 

FSC Mix: Izdelek je sestavljen iz mešanice materiala iz FSC certificiranih gozdov, reciklaže in FSC nadzorovanega lesa. Nadzorovan les ne prihaja iz certificiranih gozdov, vendar ni pridobljen iz spornih, nesprejemljivih virov

 

Področja uporabe certifikata FSC

Ko govorimo o gozdovih kot viru surovine za izdelke, si najprej predstavljamo izdelke iz papirja ter pohištvo. Vendar lahko certifikat FSC najdemo tudi na avtomobilskih gumah, športni opremi, oblačilih in obutvi, embalažnem materialu, higienskem papirju, knjigah in materialih za ustvarjanje.

Pridobitev certifikata FSC postaja eden ključnih dejavnikov uspešnega delovanja na trgu.

 

FSC Barjans

 

Zanimivost: Vsi državni gozdovi v Sloveniji so že leta 2007 prejeli certifikat FSC. Od leta 2010 se v pridobivanje certifikatov intenzivno vključujejo tudi zasebna podjetja v gozdarskem in lesno-predelovalnem sektorju.

 

FSC in drugi certifikati

Po svetu obstaja veliko certifikatov, ki se razlikujejo po obsegu, učinku, ugledu, področju itd. Ko govorimo o lesu kot viru surovine za proizvodnjo papirja, sta v našem prostoru najbolj znana certifikata FSC in PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification). Čeprav imata oba certifikata podoben cilj zaščite in trajnostne rabe gozdov, je med njima nekaj razlik. FSC je organizacija, ki razvija specifične standarde, na podlagi katerih podeljuje certifikate in preverja njihovo izpolnjevanje. PEFC pa ne razvija lastnih standardov, ampak preverja ustreznost obstoječih standardov oz. inšpekcij lokalnih organizacij.

FSC Ecolabel

 

 

Viri:

https://fsc.org/en

http://www.s-kzg.si/static/uploaded/htmlarea/fsc/Broura_-_Certifikat_FSC_predlog_25.7.2014_ZGIBANKA_A4_-_KONNA.pdf

Kategorije novic

Zelena smer

Zdravstvo

Horeca

Šolstvo

Industrija

Nekategorizirano

Dogodki

Zelena smer


Prijava na e-novice

S klikom na gumb soglašate z obdelavo vašega e-naslova za namene pošiljanja e-novic. Več si lahko preberete v politiki zasebnosti

Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...