Hamburger Logo barjans tradicija png Telefonski kontakt Ikona nakupovalni vozicek
Logo barjans tradicija png
Telefonski kontakt
Ikona seznam zeleja Ikona noj racun
Ikona nakupovalni vozicek Nakupovalni voziček
Št. izdelkov v vozičku: 0
Domov » Novice » Okoljski certifikati: Ecolabel

Okoljski certifikati: Ecolabel

11.9.2023

Med najpogostejšimi in najbolj priznanimi okoljskimi certifikati je Znak za okolje Evropske unije EU Ecolabel.

Ecolabel - 30 let

Kaj je okoljska marjetica?

Znak za okolje Evropske unije EU Ecolabel je poznan tudi pod imenom okoljska marjetica ali eko marjetica. Označuje proizvode oziroma storitve, ki dosegajo visoke okoljske standarde ter visoka merila glede uporabnosti.

Ecolabel je na trgu prisoten že več kot 30 let – Evropska unija ga je v svoj pravni red vpeljala že leta 1992. Od takrat je okoljsko marjetico prejelo že več kot 80.000 izdelkov in storitev. Certifikat zavezuje pridobitelja k trajni strategiji varovanja okolja v največji možni meri v celotnem življenjskem obdobju proizvodov oziroma storitev, ki jih ponuja tržišču. To pomeni, da se pri ocenjevanju upoštevajo vse faze, od pridobivanja surovin do proizvodnje, distribucije in odstranjevanja odpadkov. S spodbujanjem proizvajalcev k ustvarjanju manj odpadkov in CO2 Ecolabel spodbuja krožno gospodarstvo in razvoj izdelkov, ki so manj škodljivi za okolje, omogočajo trajno uporabo, se jih lahko enostavno popravi in ob koncu življenjske dobe reciklira. Certifikat se lahko podeli za posamezen izdelek ali za skupino izdelkov.

Eko marjetica se podeljuje v 24 različnih skupinah izdelkov in storitev. Merila za podeljevanje so prilagojena specifikam vsakega tipa izdelkov, oblikujejo pa jih strokovnjaki s področij skupaj s ključnimi deležniki, kot so združenja proizvajalcev in zveze potrošnikov. Merila se periodično pregledujejo in posodabljajo v skladu s tehnološkim napredkom, npr. glede na morebitne spremembe v proizvodnih postopkih, zmanjšanje izpustov, spremembe na tržišču ali nove smernice evropskih javnih politik.

Izpolnjevanje zahtev EU Ecolabel se preverja v okviru revizijskega postopka.

 

Ecolabel izdelki

 

Tipi okoljskih znakov

EU Ecolabel je zasnovan skladno z merili mednarodne klasifikacije ISO. Ta določa tri vrste (tipe) sistemov okoljskega označevanja izdelkov in storitev.

Znaki tipa III (SIST EN ISO 14025) so namenjeni predvsem komunikaciji med podjetji in se najpogosteje uporabljajo v gradbeništvu. Temeljijo na analizi življenjskega cikla (LCA) in obveščajo o vplivih blaga, storitve ali gradnje na okolje. Parametre izdaja certifikacijski organ na osnovi kazalnikov okoljskih uspešnosti. Za oznake tipa III je značilno, da izdelkov ne vrednotijo, temveč samo podajajo informacije o njihovih vplivih.

Znaki tipa II (SIST EN ISO 14021) so informativne okoljske izjave oz. prostovoljne deklaracije, ki temeljijo na navedbah proizvajalcev ali distributerjev in niso neodvisno preverjene. Med temi prevladujejo različne zanke iz puščic, ki označujejo recikliranje (npr. Mobiusov trak, trikotniki s številčnim označevanjem vrste materiala, Green point).

EU Ecolabel spada med znake tipa I (SIST EN ISO 14024): ti imajo jasno določene zahteve, ki jih določajo in nadzirajo neodvisni zunanji organi. Merila so skladna z zahtevami standarda ISO 14024.

V nekaterih državah imajo tudi lokalne okoljske znake, ki prav tako spadajo med oznake tipa I in so po zasnovi, zanesljivosti in sistemu nadzora podobni okoljski marjetici. Na izdelkih, ki so naprodaj pri nas, boste poleg znaka Ecolabel najpogosteje zasledili skandinavski znak beli labod (White swan) in nemški modri angel (Blue angel).

 

Nekaj statistike o znaku za okolje Ecolabel

Naraščanje števila produktov s certifikatom EU Ecolabel od leta 2010 naprej

GRaf Ecolabel

 

V letu 2022 je bilo podeljenih 2270 certifikatov EU Ecolabel. Od tega jih je bilo največ, skoraj četrtino (499), podeljenih storitvam na področju turističnih nastanitev. Že naslednji dve mesti pa zasedata kategoriji čistilnih sredstev za trde površine (332) in higienskega papirja (203), ki skupaj predstavljata še eno četrtino podeljenih certifikatov. V ostalih kategorijah je bilo novih certifikatov v zadnjem letu manj, vendar so tudi tu, poleg barv in lakov (172) ter storitev čiščenja (122), v ospredju sredstva za ročno pomivanje (170) in sredstva za strojno pranje perila (102). Število novo podeljenih certifikatov torej kaže, da je področje zagotavljanja čistoče v širšem pogledu najpomembnejši segment certificiranja EU Ecolabel. Splošen presek vseh segmentov pa kaže, da se v zadnjih nekaj letih krepi trend hkratnega certificiranja večjega števila produktov.

Med vsemi državami je največ znakov Ecolabel podeljenih v Španiji (18.107), Italiji (12.204), Nemčiji (10.426) in Franciji (9869).

 

Primer kriterijev Ecolabel za čistila

V sistemu Ecolabel kategorijo čistil oz. »detergentov« sestavljajo sredstva za pomivanje, pranje in čiščenje površin, natančneje:

  • Detergenti za pomivalne stroje
  • Detergenti za strojno pomivanje v industriji in ustanovah
  • Detergenti za pranje perila
  • Detergenti za pranje v industriji in ustanovah (pralnice)
  • Čistilna sredstva za trde površine
  • Detergenti za ročno pomivanje posode.

 

Eko pot


Čistilna sredstva lahko znak Ecolabel pridobijo na podlagi preverjanja vsebnosti nevarnih substanc, trajnostnega pridobivanja surovin, možnosti recikliranja in zasnove embalaže ter ustreznosti navodil za uporabo izdelkov. Podrobneje se preverjanje deli na 5 ključnih točk:

  1. Okoljski vpliv toksičnih substanc

Čistila običajno vsebujejo določene kemikalije, ki negativno vplivajo na okolje. Za pridobitev znaka Eko marjetice morajo čistila upoštevati minimalne meje redčenja, vsebovati morajo biorazgradljive površinsko aktivne snovi in izpolnjevati stroge omejitve vsebnosti nevarnih substanc. Te ne smejo biti akutno toksične, strupene za točno določen organ, kancerogene, ne smejo škodovati dihalom, koži ali reproduktivnim organom.

  1. Deforestacija in degradacija okolja

Številne substance se pridobivajo iz palmovega olja, ki pogosto prihaja s plantaž, zaradi katerih se uničujejo velike gozdnate površine. Ecolabel zahteva, da imajo sestavine na osnovi palmovega olja ustrezne certifikate, ki dokazujejo trajnostno pridobivanje surovin z manjšim vplivom na tla, biodiverziteto, organske zaloge ogljika in ohranjanje naravnih virov.

  1. Odpadki

Z uporabo materialov, ki jih ni mogoče reciklirati, in prisotnostjo toksičnih substanc v embalaži nastajajo nepotrebni odpadki in emisije. EU Ecolabel določa, da mora biti za pakiranje uporabljena najmanjša nujna količina materiala. Embalaža mora biti zasnovana tako, da se jo lahko reciklira, ter opremljena z jasnimi navodili uporabniku o odlaganju. Plastenke z razpršilko morajo omogočati ponovno polnjenje in večkratno uporabo. S ciljem zmanjšanja emisij so potisna sredstva v pršilih prepovedana.

  1. Poraba virov in učinkovitost

Pakiranja v nizki koncentraciji in pomanjkanje navodil za redčenje vodijo v nepotrebno porabo vode in energije. Sredstva s certifikatom Ecolabel zagotavljajo učinkovito delovanje tudi pri nizkih temperaturah in predvidenih koncentracijah. Proizvajalci morajo učinkovitost dokazovati s predpisano dokumentacijo o izvedenih testih in analizah.

  1. Prekomerna poraba detergentov

Prekoračenje predpisanega doziranja povzroča prekomerno in nepotrebno porabo detergentov. Ecolabel zahteva, da so izdelki opremljeni z jasnimi navodili o doziranju. Ustreznost predpisanega doziranja se preverja s posebej določenimi količinami in gostotami tekočin na pranje ali na kg perila. Na embalaži morajo biti jasno navedeni tudi škodljivi učinki neupoštevanja navodil o doziranju.

V Sloveniji znak za okolje podeljuje Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo z upravno odločbo na način in pod pogoji, določenimi s prej navedenimi predpisi EU. Podatke o podeljenem znaku Ministrstvo sporoči Komisiji EU takoj, ko postane odločba o podelitvi znaka pravnomočna.

 

Ecolabel

 

Tudi vi imate lahko izdelke z Ecolabel certifikati!

Če želite, da vam predstavimo ponudbo vseh izdelkov z Ecolabel certifikati, s katerimi boste ohranjali visoko kakovost čistoče in higiene v svojem objektu, se nam oglasite. Naši prodajni svetovalci vas bodo obiskali in vam predstavili mnoge rešitve. 

 

Viri:

https://www.gov.si/zbirke/storitve/pridobitev-znaka-za-okolje-ecolabel/
https://ecolabel.si/
https://environment.ec.europa.eu/topics/circular-economy/eu-ecolabel-home_en
https://ec.europa.eu/environment/ecolabel/documents/HH%20file.pdf
https://www.zps.si/okolje-topmenu-320/trajnostna-potronja-topmenu-366/11520-okoljska-marjetica-ecolabel-letos-praznuje-30-let
https://globalecolabelling.net/look-closer-campagin/

Kategorije novic

Zelena smer

Zdravstvo

Horeca

Šolstvo

Industrija

Nekategorizirano

Dogodki

Zelena smer


Prijava na e-novice

S klikom na gumb soglašate z obdelavo vašega e-naslova za namene pošiljanja e-novic. Več si lahko preberete v politiki zasebnosti

Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...