Hamburger Logo barjans tradicija png Telefonski kontakt Ikona nakupovalni vozicek
Logo barjans tradicija png
Telefonski kontakt
Ikona seznam zeleja Ikona noj racun
Ikona nakupovalni vozicek Nakupovalni voziček
Št. izdelkov v vozičku: 0
Domov » Novice » Kako v našem podjetju zmanjšujemo odpadke?

Kako v našem podjetju zmanjšujemo odpadke?

25.11.2021

Evropski teden zmanjševanja odpadkov je mimo. Letos je bil označen na koledarju od 20. 11. do 28. 11. 2021 in to nas je spodbudilo, da pregledamo aktivnosti, ki jih že sedaj izvajamo, da bi kar se da zmanjšali negativne vplive na okolje.

Uradna spletna stran European Week for Waste Reduction navaja glavna vodila glede zmanjševanja odpadkov.

1. Preprečevanje: Najboljši je tisti odpadek, ki ga ni.

2. Ponovna uporaba: Ponovno uporabimo embalažo in tako podaljšajmo njen življenjski cikel.

3. Recikliranje: Reciklirajmo papir, konzerve in plastenke. Naj odpadek postane vir.

4. Osveščanje: Osveščajmo o zmanjševanju potrošnje in preprečimo kopičenje smeti. 

5. Popravljanje: Izognimo se nakupovanju novih stvari, če se jih da popraviti.

 

Najboljši je tisti odpadek, ki ga ni.

Zasledili smo podatek, da smo leta 2020 v Sloveniji proizvedli 489 kg komunalnih odpadkov na prebivalca, kar je manj kot v letu 2019. Veseli smo, da se trend izboljšuje. Verjamemo, da je prostora za izboljšave še dovolj, saj ima pretirana uporaba embalaže resne posledice za okolje. Ali ste vedeli, da bo leta 2050 v oceanu več plastike kot rib, če ne ukrenemo nič? 

Vsak dan v podjetju popijemo veliko (zelooo veliko) kave iz avtomata. Opazovali smo, kako se v smeteh kopičijo lončki za enkratno uporabo in že leta 2019 predlagali takratnemu ponudniku kavnih avtomatov, če nam lahko nadgradi aparat tako, da bomo lahko uporabljali svoje keramične lončke. Zadeva je bila precej enostavna - v aparat so namestili senzor, ki je prepoznal postavljen lonček pod avtomatom. Tako v kavicah uživamo vsak dan, brez slabe vesti. 

Najmanj, kar lahko naredite je, da svojega ponudnika povprašate, če vam lahko namesti podoben senzor za zaznavanje keramičnih lončkov:

 

 

Če embalažo ponovno uporabimo, podaljšamo njen življenjski cikel. 

Ker dobimo veliko embalaže od dobaviteljev, ki nam dostavljajo izdelke, se potrudimo in to embalažo ponovno uporabimo za pakiranje naših dostav k strankam. Včasih gre za majhne stvari, ki prispevajo veliko za okolje.

Za primer lahko navedemo čistila Sanitec. Le-ta pridejo v kartonski embalaži, ki jo ponovno uporabimo za pakiranje in dostavo različnih izdelkov.

Ponovna uporaba embalaže Sanitec

 

Če v vašem podjetju ni prostora za stiskalnico, je najmanj, kar lahko naredite to, da odpadke pravilno razvrščate v ločene koše za smeti.

 

Naj odpadek postane vir.

Od svojih dobaviteljev pridobimo tudi veliko plastike - ovojne folije, s katero ovijajo palete, velike embalaže čistil, trde kartone in podobno. Žal tega ne moremo ponovno uporabiti. Zato smo leta 2017 kupili stiskalnico, kjer vse te stvari stisnemo v velike kocke plastike in papirja. Podjetje za ravnanje z odpadki, kot je na primer Interseroh, prevzame naše kocke in jih reciklira. Tako naš odpadek postane vir, da nastane nekaj novega. S tem načinom varujemo primarne vire ter okolje in omogočamo krožno gospodarstvo ter trajnostni razvoj.

V letu 2020 smo na tak način reciklirali 205 ton papirne, kartonske in plastične embalaže ter s tem prihranili 23.987 kilogramov toplogrednih plinov.

Vas zanima kako dela naša stiskalnica, s katero stisnemo embalažo in je pripravljena za recikliranje? Oglejte si naš video

 

 

Osveščajmo o zmanjševanju potrošnje in preprečimo kopičenje smeti. 

V podjetju Barjans že nekaj let priporočamo uporabo čistil v visoki koncentraciji - rečemo jim tudi hiperkoncentrati. Kot glavno prednost pred pripravljenimi čistili izpostavljamo predvsem manjši odpadek

Kot primer lahko navedemo čistila z oznako SmartDose. To so visoko koncentrirana čistila Diversey za različne namene, ki jih uporabimo tako, da jih sami redčimo v plastenke za večkratno uporabo. Tako z vsakim porabljenim čistilom ne vržemo v koš še ene plastenke, temveč jo enostavno ponovno napolnimo z novo raztopino. 

Ali veste, da z nakupom 1 čistila v SmartDose obliki napolnite do 180 plastenk z vsebnostjo 750 ml? 

Naredili smo primerjavo čistil za čiščenje oken:

  Sprint 200 Pur-Eco Stelex

Količina čistila

1 hiperkoncentrat 180 kosov

Volumen čistila

1,4 L 135 L
Masa odpadne embalaže 0,224 kg

13,5 kg

 

Visoko koncentrirana čistila Diversey

 

Izognimo se nakupovanju novih stvari, če se jih da popraviti.

Podajalniki papirja so eden izmed mehanskih izdelkov, ki jih pri nas prodajamo, posojamo in popravljamo. Če nam stranka sporoči okvaro podajalnika, poskusimo na terenu dozer popraviti. Če gre za večjo okvaro, ga odmontiramo s stene ter odnesemo k nam na popravilo. Po navadi gre za manjše okvare, ki potrebujejo le zamenjavo dotrajanega rezervnega dela, kot je npr. nožek za rezanje papirja v podajalniku ali odlomljeno ročko pri milniku. 

Popravilo podajalnikov TORK

 

Vsi skupaj se lahko potrudimo in zmanjšujemo odpadke skozi celotno leto in tako prispevamo k trajnostnemu razvoju.

Kategorije novic

Zelena smer

Zdravstvo

Horeca

Šolstvo

Industrija

Nekategorizirano

Dogodki

Zelena smer


Prijava na e-novice

S klikom na gumb soglašate z obdelavo vašega e-naslova za namene pošiljanja e-novic. Več si lahko preberete v politiki zasebnosti

Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...