Hamburger Logo barjans tradicija png Telefonski kontakt Ikona nakupovalni vozicek
Logo barjans tradicija png
Telefonski kontakt
Ikona seznam zeleja Ikona noj racun
Ikona nakupovalni vozicek Nakupovalni voziček
Št. izdelkov v vozičku: 0
Domov » Novice » Kako izbrati ustrezno velikost vrečk za odpadke

Kako izbrati ustrezno velikost vrečk za odpadke

4.10.2021

Se vam je že zgodilo, da ste pri nakupu vrečk za odpadke ugibali, katere so prave velikosti za vaš koš, nato pa ugotovili, da ste (spet) kupili napačne? Tudi podatek o prostornini koša ne zagotavlja ujemanja, saj mora biti prostornina vrečke ponavadi znatno večja. Določanje prave velikosti vrečk je dosti bolj smiselno s pomočjo preprostega izračuna na podalgi dimenzije koša.

 

IZRAČUN DIMENZIJE VREČK

V prvem koraku moramo opredeliti širino vrečke, ki je enaka polovici obsega koša. Pri okroglih koših izmerimo premer, ga pomnožimo s številom pi (3,14) in delimo z 2. Pri pravokotnih koših samo seštejemo dve stranici.

V drugem koraku ugotovimo dolžino vrečke. To storimo tako, da izmerimo višino koša in ji prištejemo polovico širine, da omogočimo razprtje vrečke po dnu koša. Dodamo še približno 10 cm za namestitev vrečke prek roba koša oz. nosilca.

Dimenzije pravokotnega koša za odpadke

 

 

 

 

Primer oglatega koša

Širina vrečke = a + b

Dolžina vrečke = c + (širina vrečke : 2) + 10 cm

 

 

 

 

 

 

Dimenzije okroglega koša za odpadke

 

 

 

 

Primer okroglega koša

Širina vrečke = (a x 3,14) : 2

Dolžina vrečke = c + (širina vrečke : 2) + 10 cm

 

 

 

Oblikovne značilnosti košev včasih ne dopuščajo natančnih meritev, vendar posebna natančnost niti ni potrebna in lahko meritve brez skrbi nekoliko zaokrožite.

 

MATERIALI IN DEBELINA VREČK

»Plastične« vrečke so izdelane iz polietilena (PE). Glede na gostoto materiala jih ločimo na HDPE (high density PE) in LDPE (low density PE). Vrečke HDPE so ponavadi precej tanjše in jih prepoznamo kot »šumeče«. Primerne so za lahke odpadke, npr. razrezan pisarniški papir ali higienski papir, ter majhne količine odpadkov. Njihova debelina je običajno manjša od 30 mikrometrov (mikronov).

Vrečke LDPE iz polietilena z manjšo gostoto so debelejše in trpežnejše. Za običajno uporabo je debelina okrog 30 mikrometrov povsem ustrezna, pri 45 mikrometrih in več pa so že primerne tudi za težje odpadke in odpadke z ostrimi robovi. Debelejši material je značilen tudi za vse vrečke večjih dimenzij, ki morajo zdržati težo večje količine odpadkov.

Za biološke odpadke se uporabljajo biorazgradljive vrečke, ki so lahko izdelane iz različnih organskih materialov in so primerne za kompostiranje. Biovrečke v naši ponudbi so izdelane iz koruznega škroba, ki nastane kot odpadni material pri predelavi koruze in tako ne obremenjuje virov prehrane, namenjene človeku ali živalim.

 

Našo ponudbo košev za odpadke si lahko ogledate v letaku, iz katerega se lahko s klikom na posamezen izdelek enostavno premaknete v spletno trgovino ...

Povezava do letaka Koši za odpadke

 

 

... za nakup vrečk za odpadke pa pobrskajte po kategoriji vrečk:

 

Povezava do kategorije vrečke

 

 

 

Kategorije novic

Zelena smer

Zdravstvo

Horeca

Šolstvo

Industrija

Nekategorizirano

Dogodki

Zelena smer


Prijava na e-novice

S klikom na gumb soglašate z obdelavo vašega e-naslova za namene pošiljanja e-novic. Več si lahko preberete v politiki zasebnosti

Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...