Hamburger Logo barjans tradicija png Telefonski kontakt Ikona nakupovalni vozicek
Logo barjans tradicija png
Telefonski kontakt
Ikona seznam zeleja Ikona noj racun
Ikona nakupovalni vozicek Nakupovalni voziček
Št. izdelkov v vozičku: 0
Domov » Novice » Aluminij v mikrovalovni pečici?!

Aluminij v mikrovalovni pečici?!

29.10.2019

Ali veste, katere materiale lahko varno uporabite za segrevanje hrane v mikrovalovni pečici? Gotovo ste že slišali, da lahko kovina v mikrovalovki povzroči eksplozijo, pri plastiki pa včasih niste prepričani, ali bo resnično zdržala segrevanje. V nadaljevanju bomo učinke mikrovalovanja na različne materiale preučili nekoliko podrobneje, za začetek pa predstavimo dva osnovna napotka za uporabo mikrovalovne pečice, ob katerih vam ni treba razmišljati:

  1. Uporabite samo posodo oz. embalažo, ki ima označbo, da je primerna za uporabo v mikrovalovni pečici.
  2. Uporabite običajno stekleno ali keramično posodo (npr. krožnik).

No, pri uporabi stekla in keramike morate vendarle biti nekoliko pozorni, da ni prisoten kakšen kovinski element, kot je obroba iz zlate kovinske prevleke. Steklo lahko pri visoki temperaturi tudi poči, zato je priporočljivo, da ga ne segrevamo predolgo, ali pa ga segrevamo postopno z vmesnim preverjanjem.

Lesena posoda za ogrevanje v mikrovalovki ni primerna, saj se hitro izsuši in poči. Iz istega razloga lahko glineno posodo uporabimo le, če je v celoti prelakirana. Izdelki iz papirja so za segrevanje v mikrovalovni pečici primerni, vendar je treba biti pozoren na morebitno vsebnost drugih snovi, npr. kovin v potisku ali plastične prevleke. Če uporabljajte biorazgradljive izdelke, obvezno preverite oznake na embalaži. Izdelkov iz bioplastike PLA v mikrovalovni pečici ne smemo segrevati, mogoče pa je dobiti npr. krožnike iz vlaken sladkornega trsa (bagasse), ki to omogočajo.

Plastika

 

Obstaja preprost preizkus, s katerim ugotovite, ali je plastična posoda primerna za uporabo v mikrovalovni pečici:

1. V pečico postavite posodo in steklen kozarec vode.

2. Segrevajte eno minuto na najvišji nastavitvi.

3. Preverite temperaturo:

a) Če je voda topla, posoda pa je ostala hladna, to pomeni, da jo lahko brez skrbi uporabljate v mikrovalovni pečici, saj valovi prosto prehajajo skozi njene stene in bodo učinkovito ogreli hrano v njej.

b) Če je posoda le nekoliko topla, to pomeni, da absorbira del toplote, vendar jo lahko vseeno uporabite za kratkotrajno pogrevanje.

c) Če voda ostane hladna, posoda pa se zelo segreje, za uporabo v mikrovalovni pečici ni primerna, saj absorbira večino toplote. To poškoduje njeno strukturo in lahko povzroči, da se posoda zvije, stopi ali poči.

Pri plastični posodi in embalaži moramo razlikovati med različnimi vrstami plastike. Izdelki iz plastike imajo vedno oznako, ki s številko v trikotniku iz puščic ponazarja za kakšen tip plastike gre. Številka 5 označuje izdelke iz polipropilena (PP), ki so najpogosteje označeni tudi kot varni za uporabo v mikrovalovni pečici. To je čvrsta in termično precej odporna plastika, ki pod vplivom mikrovalovanja praviloma ne spreminja lastnosti. V primeru, da se površina pri segrevanju zvije, obarva ali kako drugače poškoduje, z uporabo v mikrovalovki prenehajte. Ostale vrste plastike so za uporabo v mikrovalovki primerne le pogojno, če so posebej prilagojene za takšno uporabo. Z naprednimi tehnološkimi postopki je mogoče prilagoditi tudi najbolj nestabilne materiale, kot sta PVC (tip 3) in stiropor oz. polistiren (tip 6). Takšni izdelki imajo primernost za uporabo v mikrovalovni pečici vedno posebej označeno, saj je to njihova pomembna konkurenčna prednost.

Aluminij

Marsikoga preseneti dejstvo, da je v mikrovalovni pečici mogoče uporabiti tudi embalažo iz aluminija. Pri tem je treba upoštevati nekaj pomembnih navodil:

- Posoda ne sme priti v stik s stenami pečice ali drugimi kovinskimi površinami, odmaknjena naj bo najmanj 2 cm. V pečici ne uporabljajte več kot ene aluminijaste posode naenkrat.

- Posoda ne sme biti prazna, hrana naj prekriva večji del dna.

- Posoda ne sme biti počena, zvita, zmečkana ali kako drugače poškodovana.

- Če ima posoda aluminijast pokrov, moramo tega pred segrevanjem odstraniti, saj aluminij odbija valovanje in onemogoči segrevanje hrane.

Brez skrbi, ne boste povzročili požara, kaj šele eksplozije. Neustrezna oblika folije ali stik dveh kovin sicer lahko povzroči proženje isker, v tem primeru pečico ugasnite in odpravite vzrok iskrenja.

Zanimiva dejstva o uporabi mikrovalovne pečice:

- Točka, kjer segrevanje poteka najpočasneje, je v sredini pečice.

- V posodah okrogle ali ovalne oblike se hrana segreva bolj enakomerno.

- Sol privlači mikrovalove, zato se posebej slani deli hrane lahko izsušijo. Če morate jed dosoliti, to raje storite po segrevanju.

- Pri pogrevanju hrane si lahko pomagamo s papirnatimi brisačami. Če je hrana že nekoliko izsušena, jo lahko zavijemo v nekoliko navlaženo brisačo. Suho brisačo uporabimo za vpijanje odvečne vlage.

Za konec dodajamo še videoposnetek, ki je sicer namenjen predvsem zabavi, vendar lahko služi tudi kot opomnik, da pri uporabi mikrovalovne pečice previdnost vseeno ni odveč.

Kategorije novic

Zelena smer

Zdravstvo

Horeca

Šolstvo

Industrija

Nekategorizirano

Dogodki

Zelena smer


Prijava na e-novice

S klikom na gumb soglašate z obdelavo vašega e-naslova za namene pošiljanja e-novic. Več si lahko preberete v politiki zasebnosti

Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...