Hamburger Logo barjans tradicija png Telefonski kontakt Ikona nakupovalni vozicek
Logo barjans tradicija png
Telefonski kontakt
Ikona seznam zeleja Ikona noj racun
Ikona nakupovalni vozicek Nakupovalni voziček
Št. izdelkov v vozičku: 0
Domov » Novice » 5 prednosti dezinfekcijskih krpic za enkratno uporabo

5 prednosti dezinfekcijskih krpic za enkratno uporabo

12.2.2021

Vse več raziskav kaže, da so v ukrepih za preprečevanje okužb dezinfekcijske krpice za enkratno uporabo bolj varne in učinkovite od pralnih krp. Čeprav dezinfekcijsko sredstvo v predpisanem kontaktnem času učinkovito uničuje patogene mikroorganizme, ne smemo zanemariti vloge predhodnega čiščenja in brisanja površin. Prisotnost umazanije namreč oslabi delovanje dezinfekcije, zato je treba delce umazanije v čimvečji meri odstraniti s površine. Z uporabo dezinfekcijskih krpic, za razliko od pršenja, ob nanosu sredstva tudi fizično odstranjujemo nečistoče. V primerjavi s suhim brisanjem pa je mokro brisanje pri odstranjevanju nečistoč dosti bolj učinkovito.



Pa lahko krpice za enkratno uporabo nadomestijo pralne krpe? Pomislite na robce iz blaga, ki so jih nekoč uporabljali za brisanje nosu. Časi se spreminjajo in nove rešitve lahko prinesejo številne prednosti. Berite naprej in preverite, kakšne so empirične izkušnje z uporabo dezinfekcijskih krpic za enkratno uporabo.

Preprečevanje okužb v bolnišnični higieni


Bolnišnica Parkland v Dallasu je izvedla študijo primera na temo uvajanja primernega protokola dezinfekcije za izboljšanje varnosti. Želeli so vzpostaviti sistem, ki bi bil učinkovit, dovolj preprost za redno in pravilno izvajanje, hkrati pa bi z njim tudi znižali stroške. Po evalvaciji različnih produktov so se odločili za preizkus krpic za enkratno uporabo. Ugotovitve so razkrile povečanje produktivnosti, znižanje stroškov in doslednejše izvajanje delovnih procesov.

Ustrezne dezinfekcijske krpice za enkratno uporabo v kratkem kontaktnem času učinkujejo na širok spekter mikroorganizmov, kar je v bolnišničnem okolju posebej pomembno. Zasnovane so tako, da površino omočijo ravno prav, in s tem na najbolj enostaven način zagotovijo upoštevanje kontaktnega časa in brezhibno izvajanje postopkov dezinfekcije. Krpice so prijazne do površin in kože, hkrati pa dovolj močne, da med uporabo ohranjajo čvrstost.

Znižanje stroškov, skrajšanje postopkov in izboljšanje higiene

Higienski protokol v bolnišnici Parkland je z uvedbo novih produktov in postopkov skrajšal dnevno čiščenje za 20 odstotkov. Zaposlenim se med izvajanjem postopkov ni več treba nenehno vračati do vozička, da bi krpe menjali ali namakali v dezinfekcijsko sredstvo. Prav tako jim ni treba paziti na kontaktni čas in primerno omočenost površine, kar je sicer pogosto zahtevalo ponavljanje postopkov in posledično predstavljalo tudi nevarnost poškodovanja pripomočkov in opreme. Rezultati ATP testov kontaminacije površin so pokazali približno 50-odstotno izboljšanje. Poleg tega pa so se močno zmanjšale tudi potrebe v zvezi s pranjem in menjanjem krp za večkratno uporabo. Tedenski strošek krp je pred zamenjavo s krpicami za enkratno uporabo znašal od 800 do 1600 evrov.

Podobna študija primera je bila izvedena tudi v bolnišnici Saint Luke’s Hospital (SLH) v Kansas City-ju. Med glavnimi prednostmi dezinfekcijskih krpic za enkratno uporabo so navedli priročnost predhodne navlaženosti krpic z ustrezno količino sredstva in to, da so krpice ob vsaki uporabi čiste in sveže.


Za četrtino krajši postopki in za tretjino boljši rezultati?

Še ena raziskava, objavljena v ameriški strokovni reviji Infection Control and Hospital Epidemiology, je v primerjavi z običajno metodo krp in veder pokazala prednosti krpic za enkratno uporabo. Dr. Timothy Wiemken z Univerze v Louisvillu je z ekipo sodelavcev ugotovil, da se je s predpripravljenimi krpicami skladnost postopkov povečala za 35 odstotkov, čas čiščenja bolnišničnih sob se je skrajšal za 23 odstotkov, stroški pa so se znižali za več kot 30 evrov dnevno na zaposlenega. V izboljšanju skladnosti postopkov se skrivajo dodatne, težko merljive, a izredno velike prednosti, saj višja raven higiene lahko pomeni konkretno preprečevanje bolnišničnih okužb in s tem povezanih zapletov. Vrednosti tega, da se neka oseba ne okuži, seveda ne moremo prikazati zgolj s finančnimi ali časovnimi prihranki.


Pet glavnih prednosti krpic za dezinfekcijo

Iz navedenih raziskav izhajajo številne prednosti krpic za enkratno uporabo, ki jih lahko povzamemo v 5 glavnih točkah:

1. Zagotovljeni pravilni postopki
Samodejno upoštevanje kontaktnih časov, ustrezna omočenost površin, uporaba ustreznega sredstva.

2. Krajši delovni procesi
Ni potrebe po vračanju k vozičku, pripravi krp in veder, pranju in menjavi krp.

3. Nižji stroški
Strošek krpic za enkratno uporabo je nižji od stroškov daljših delovnih procesov, pralnih krp, pralnih postopkov.

4. Višja raven higiene
Odstranjevanje mikrobov je učinkovitejše zaradi fizičnega odstranjevanja delcev umazanije in zagotovljene pravilne dezinfekcije.

5. Varnost uporabnikov in površin
Krpice so omočene z ustreznim namenskim sredstvom, ki je prijazno do rok uporabnika in ne poškoduje običajnih površin.

Dezinfekcijske krpice sicer poznamo že nekaj časa, vendar lahko pričakujemo, da bo njihova razširjenost v prihodnje še močno naraščala. Izkušnje z njihovo uporabo v opisanih zdravstvenih ustanovah kažejo, da so dezinfekcijske krpice za enkratno uporabo vsaj v okoljih z visokimi higienskimi zahtevami najustreznejša metoda dezinfekcije površin.


Viri:
- Wiemken, TL et al. The value of ready-to-use disinfectant wipes: Compliance, employee time, and costs. American Journal of Infection Control, Volume 42, Issue 3, March 2014, Pages 329–330
-
Sifuentes, LY, Gerba, CP, et al. Microbial contamination of hospital reusable cleaning towels. American Journal of Infection Control, 2013; 41: 912-915.
- Rutala, WA, Gergen, MF, Weber, DJ. Efficacy of different cleaning and disinfection methods against Clostridium difficile spores: importance of physical removal versus sporicidal inactivation. Infection Control and Hospital Epidemiology. 2012; 33: 1255–8.
- West, AM, Teska, PJ, Oliver, HF. There is no additional bactericidal efficacy of EPA registered disinfectant towelettes post-surface drying or beyond label contact time. Am J Infect Control. 2018; 7: 122.2018.07.005.
- www.freepik.com

 

Kategorije novic

Zelena smer

Zdravstvo

Horeca

Šolstvo

Industrija

Nekategorizirano

Dogodki

Zelena smer


Prijava na e-novice

S klikom na gumb soglašate z obdelavo vašega e-naslova za namene pošiljanja e-novic. Več si lahko preberete v politiki zasebnosti

Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...