Hamburger Logo barjans tradicija png Telefonski kontakt Ikona nakupovalni vozicek
Logo barjans tradicija png
Telefonski kontakt
Ikona seznam zeleja Ikona noj racun
Ikona nakupovalni vozicek Nakupovalni voziček
Št. izdelkov v vozičku: 0
Domov » Novice » 5 nasvetov za okolju prijazen piknik

5 nasvetov za okolju prijazen piknik

15.6.2022

Sezona piknikov, pogostitev in vrtnih zabav je v polnem zamahu. Iz okoljevarstvenega vidika tak dogodek morda res ni velika okoljska katastrofa, najbrž pa ste ob koncu že kdaj začudeni ugotavljali, koliko odpadkov se je nabralo v samo enem popoldnevu. Če pomislite, da so se na isti sončen dan podobni dogodki odvijali na številnih vrtovih po vsej državi, postane jasno, da okoljski vidik tudi tu ni zanemarljiv.

Negativne vplive na okolje lahko v večini primerov brez velikih odrekanj precej zmanjšate. V nadaljevanju naštevamo nekaj idej, ki vam pri tem lahko pomagajo.

 

1. Uporabite biorazgradljive izdelke


Plastični izdelki, kot so krožniki, kozarčki, pribor in slamice za enkratno uporabo, pravzaprav niso več problem, saj njihovo dajanje na trg od lanskega leta prepoveduje Zakon o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg v Republiki Sloveniji (ZPDPPEUT). Prodaja obstoječih zalog je sicer dovoljena, prej ali slej pa bo ponudba v »piknik programu« v celoti sestavljena iz izdelkov iz biorazgradljivih materialov in trajnih izdelkov za večkratno uporabo.

Če boste goste v manjšem številu sprejemali na domačem vrtu, boste imeli morda dovolj krožnikov in kozarcev iz domače kuhinje. V nasprotnem primeru pa imate na voljo kar nekaj alternativ:


Običajne papirnate krožnike poznamo že zelo dolgo, vendar je za zahtevnejše naloge primernejši material sladkorni trs. Ta omogoča dosti večjo trdnost in vodoodpornost in je zato primernejši za izdelavo globokih krožnikov za jedi »na žlico«, različnih skled ter čvrstih krožnikov večjega premera in višje kakovosti.

 

 

Plastične kozarce najpogosteje nadomeščamo s papirnatimi, ki pa se precej hitro razmočijo. Odlična alternativa so kozarci iz polilaktične kisline (PLA), pridobljene iz koruznega škroba. Delujejo in izgledajo enako kot kozarci iz trde plastike, le da so popolnoma biorazgradljivi.

 

 

Pribor za enkratno uporabo, izdelan iz lesa, je enostavna in okolju prijazna rešitev. Vendar pa lahko predstavlja težavo za nekatere posameznike, ki preprosto ne prenesejo občutka surovega lesa v ustih. V tem primeru lahko uporabite plastičen pribor za večkratno uporabo, ki je cenovno ugoden, primeren za pranje v pomivalnem stroju in ob koncu življenjske dobe tudi za recikliranje.

 

 

Če želite površine miz in pultov zaščititi pred madeži, ali pa zgolj estetsko poenotiti, je najbolje, da jih prekrijete z namenskimi prti. Priporočamo okolju prijazne papirnate prte, ki so priročno zviti v rolo, tako da jih enostavno režete na željeno dolžino. Pri tem lahko izbirate med široko paleto odtenkov.

 

2. Kupujte lokalno in racionalno


Izberite hrano in pijačo z manjšim ogljičnim odtisom in ne pretiravajte pri količinah. Lokalno pridelana hrana, ki ne potrebuje pakiranja in ne prepotuje stotin kilometrov, je okolju prijaznejša, poleg tega pa ponavadi tudi bolj okusna. Verjetno bo cena na kilogram nekoliko višja, vendar bo tudi vrednost v vseh pogledih večja (okusno, zdravo in varno), poleg tega pa lahko razliko v ceni v veliki meri nadoknadite z racionalnim načrtovanjem količin.

  • Zelenjavo lahko dobite na kateri izmed okoliških kmetij in tako skrajšate prevozne poti.
  • Po meso se odpravite v mesnico, s čimer se izognete precejšnji količini embalaže.
  • Pijačo kupite v večjih pakiranjih in povratni embalaži (npr. pivo v sodu ali steklenicah, vino iz vinotoča), sokove lahko nadomestite s sirupi, po možnosti domačimi.

 

3. Omejite količino odvečne hrane


Pridelava in predelava hrane je eno izmed področij z največjim okoljskim vplivom. Emisije toplogrednih plinov so še posebej visoke pri živinoreji, vendar je okoljska škoda prisotna v vseh segmentih intenzivnega kmetijstva in živilske industrije. Zato je izjemno pomembno, da pridelano hrano dobro izkoristimo in je po nepotrebnem ne mečemo stran. Poleg tega se pri razpadanju zavržene hrane na odlagališčih odpadkov dodatno tvorijo velike količine metana, ki je precej močnejši toplogredni plin od ogljikovega dioksida.

Velika verjetnost je, da bo kljub racionalnemu načrtovanju na vašem družabnem dogodku nekaj hrane ostalo. Če narava dogodka to dopušča, jo lahko gostom ponudite za s seboj, na kar se lahko pripravite s posodicami za večkratno uporabo (t.i. »tupperware«) ali z biorazgradljivo embalažo za hrano.

 

4. Preverite, česa res ne potrebujete


Nekaterim odpadkom se je mogoče v celoti izogniti. Ko pripravljate prizorišče svojega dogodka, seveda želite poskrbeti, da bo gostom prijetno in zabavno. Kljub temu premislite, ali so baloni, zastavice in podobno okrasje resnično potrebni. Za dobro vzdušje lahko poskrbite tudi drugače, npr. z dekoracijo iz papirja, rastlinja in naravnih materialov. Vse, kar je po koncu dogodka še uporabno, skrbno pospravite in shranite za naslednjo podobno priložnost.

 

5. Ločujte odpadke


Ločevanje odpadkov je pri nas postalo že tako samoumevno, da je opozarjanje na to skoraj nepotrebno. Vseeno vas za konec spomnimo, da na svojem dogodku pravočasno pripravite dovolj različnih košev oz. vrečk za ločeno zbiranje odpadkov in tako preprečite, da bi gostje v zadregi različne materiale po nepotrebnem odložili v isto vrečko.

 

S premišljeno pripravo in upoštevanjem nekaj preprostih načel lahko torej piknik organizirate tako, da vplive na okolje v največji možni meri zmanjšate. Nato lahko skupaj s svojimi gosti brezskrbno uživate v dobri družbi, hrani in pijači.

 

Kategorije novic

Zelena smer

Zdravstvo

Horeca

Šolstvo

Industrija

Nekategorizirano

Dogodki

Zelena smer


Prijava na e-novice

S klikom na gumb soglašate z obdelavo vašega e-naslova za namene pošiljanja e-novic. Več si lahko preberete v politiki zasebnosti

Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...