Hamburger Logo barjans tradicija png Telefonski kontakt Ikona nakupovalni vozicek
Logo barjans tradicija png
Telefonski kontakt
Ikona seznam zeleja Ikona noj racun
Ikona nakupovalni vozicek Nakupovalni voziček
Št. izdelkov v vozičku: 0
Domov » Novice » 5 nasvetov proti izsušeni koži na rokah pozimi

5 nasvetov proti izsušeni koži na rokah pozimi

7.12.2020

V zimskem času so naše roke pogosto izsušene, koža na njih poka, postane rdeča in suha. Ne drži, da se suhi koži pozimi ni moč izogniti. 


Ne drži, da se suhi koži pozimi ne moremo izogniti.


Dejavniki, ki slabo vplivajo na kožo


Vzroki za slabše stanje vaše kože so različni in se med seboj dopolnjujejo. Razlog za trenuten porast težav s kožo lahko iščemo v kombinaciji dveh okoliščin:

- Preventivni ukrepi v obdobju epidemije

V času, ko med nami razsajajo virusi, posvečamo večjo pozornost preventivnim ukrepom, da ne bi zboleli. Pri tem se izrazito poveča pogostost umivanja rok in uporabe dezinfekcijskih sredstev, v številnih primerih pa tudi uporabe zaščitnih rokavic.

- Običajne značilnosti menjave letnih časov

Prehod med letnimi časi se ne zgodi čez noč in ljudje se na te spremembe navajamo postopoma. Ko se na primer ob koncu jeseni odpravimo na svež zrak, morda še ne pomislimo na kapo in rokavice, čeprav je zunaj že precej mraz. Nizke temperature običajno spremlja nizka vlažnost zraka. Doma za udobno temperaturo poskrbimo z ogrevanjem, ki pa zrak prav tako izsušuje.

 

Zakaj pride do negativnih vplivov?


Koža je sestavljena iz več plasti. Zunanja plast, ki jo imenujemo povrhnjica ali epidermis, ščiti telo pred vplivi okolja: ne prepušča vode in tako varuje telo pred izsušitvijo, preprečuje vdor bakterij, zadržuje telesno toploto in ščiti pred UV žarki. Pore in lojnice omogočajo vlaženje in namastitev kože, s čimer se na površini kože nenehno vzdržuje zaščitni hidrolipidni sloj. Lipidi, ki jih najdemo na površini kože, so tudi pomemben gradnik, ki zapolnjuje prostor med celicami in deluje kot vezivo. Njihova vloga je zato ključna tako za zaščito, kot tudi za elastičnost in mehkobo kože.


Mila raztapljajo maščobe, zato so učinkovita pri odstranjevanju nečistoč in uničevanju mikroorganizmov. V primeru zaščite pred koronavirusom delovanje mila dopolnjuje mehansko učinkovitost umivanja rok tako, da raztopi lipidno ovojnico virusa in ga s tem uniči. Seveda pa ob tem deluje tudi na koži lastne lipide in druge koristne snovi. Ob zelo pogosti uporabi mila zato hidrolipidni zaščitni sloj oslabi, spremeni se pH vrednost in ravnovesje mikroorganizmov na koži se poruši. Enako se dogaja ob pogosti uporabi dezinfekcijskih sredstev na osnovi alkohola.


Tako oslabljena koža je seveda tudi bolj izpostavljena drugim negativnim vplivom iz okolja, kot so suh zrak, izrazite temperaturne spremembe in morebiten stik z nekaterimi snovmi. Primer takšne snovi je lateks, ki je pogosta sestavina rokavic za enkratno uporabo. Lateks lahko pri nekaterih ljudeh povzroči tri vrste reakcij:


- Takojšnji kontaktni dermatitis, ki se kaže kot suha, srbeča in razdražena koža.

- Alergijski kontaktni dermatitis, ki se pojavi v obliki izpuščajev približno en dan po stiku z lateksom.

- Alergija na lateks je najhujša oblika, ki se lahko pojavi takoj ali z največ enodnevnim zamikom. Poleg lokalnih izpuščajev se lahko pojavi tudi kihanje, kašljanje, srbečica oči in grla ali težavno dihanje.

Kako se lahko suhi koži na rokah izognemo?

Kako si lahko pomagamo? Tu je 5 nasvetov.

1. Redno uporabljajte negovalne kreme ali losjone.

2. Večina dezinfekcijskih sredstev za roke ima dodane različne sestavine, ki so namenjene blaženju negativnih učinkov aktivne sestavine – alkohola. Uporabljajte kakovostna sredstva, ki na koži puščajo prijeten občutek.

3. Zaščitite roke pred zelo nizkimi temperaturami.

4. Roke si umivajte s toplo, ne pa zelo vročo ali mrzlo vodo.

5. Pri uporabi rokavic za enkratno uporabo bodite pozorni, ali je vaša koža občutljiva na lateks. V tem primeru se priporoča uporaba rokavic z drugačno sestavo, npr. iz nitrila.

Soft Care krema za roke - uporabna v pisarnah Soft Care krema za roke - uporabna tudi za delo v skladišču



Ohranjanje zdrave kože na delovnem mestu se zdi v primerjavi s preprečevanjem okužb manj pomembno. Vendar ne smemo pozabiti, da je tudi naravna zaščitna funkcija kože pomemben dejavnik zaščite pred okužbo, zato je vsekakor priporočljivo poskrbeti za največji organ človeškega telesa.


Kategorije novic

Zelena smer

Zdravstvo

Horeca

Šolstvo

Industrija

Nekategorizirano

Dogodki

Zelena smer


Prijava na e-novice

S klikom na gumb soglašate z obdelavo vašega e-naslova za namene pošiljanja e-novic. Več si lahko preberete v politiki zasebnosti

Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...