Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...
V redu

Nazaj na seznam novic

Vadite v fitnesu?

Datum objave: 13.03.2013

Tudi vi pogosto vadite v fitnesu in pozabite na razkuževanje naprav pred uporabo? Potem ste eden mnogih.

Znoj, ki ga puščamo na napravah, lahko povzroči razne okužbe, izpuščaje ali glivice.
Najpogostejša bakterija, ki jo lahko dobimo v fitnesu, je bakterija Staphylococcus aureus. Bakterijo sicer najdemo na koži in sluznicah zdravih ljudi. Nevarna postane, ko prodre v notranjost našega telesa, na primer preko rane in povzroči okužbo. Posebej pogosta je pri mladih športnikih, ki trenirajo v neprezračenih in vročih prostorih. Povzroči lahko resne težave in celo ogrozi naše življenje. Najpogostejši znak stafilokokne okužbe so bule, ognojki, izpuščaji ali sindrom opečene kože, v hujših primerih pa lahko celo nastopi septični artritis ali zastrupitev krvi.

Da se zaščitimo pred možnim tveganjem, vse naprave in rekvizite v fitnesu pred uporabo dobro razkužimo. Uporabimo lahko dezinfekcijske krpice ali druga razkužilna sredstva. S tem preprečimo, da bi prišlo do morebitnih okužb z bakterijami, virusi ali celo glivicami.

Poleg tega v fitnesih uporabljajmo le lastne in sveže brisače. Morebitne rane zavarujemo z obliži in gazami. Rane, nastale v fitnesu, takoj razkužimo. Ni pa odveč tudi opozorilo, da v garderobah in tuš kabinah ne hodimo bosi, saj s tem povečamo možnost za glivična obolenja. Vlažni in topli prostori so idealni za razvoj le-teh. Zato je priporočjivo, da v takšnih primerih obujemo natikače.