Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...
V redu

Nazaj na seznam novic

Spoznajte naš sanitarni inženiring

Datum objave: 21.02.2017

Vsi, ki pri svojem delu prihajajo v stik z živili, so zakonsko obvezani s HACCP smernicami. Velikokrat so mnenja, da bodo imeli dokumentacijo urejeno, če se držijo predpisanih smernic. Potem pa pride do inšpekcijskega nadzora ...

Temelj varne hrane je higiena osebja in čistoča kuhinjskih prostorov. HACCP zahteva znanje zaposlenih na visokem nivoju in predstavlja kulturo posameznika pri pripravi zdrave in varne hrane. Ključnega pomena je sledljivost živil od preverjenega dobavitelja, ki ima prav tako vzpostavljen notranji nadzor po načelih HACCP sistema.

Kako vzpostaviti HACCP?

Poznamo dva načina vzpostavitve HACCP sistema:
- sledenje HACCP smernicam,
- izdelava lastnega HACCP sistema (s pomočjo notranjih ali zunanjih sanitarnih inženirjev).

HACCP smernice so zapisane na splošno in jim lahko sledijo vsi - tako velike in majhne kuhinje kot tudi živilski obrati. A če imate izdelan lasten HACCP, se obrazce beleženja vzpostavi samo tam, kjer je za določen obrat ugotovljeno, da predstavlja tveganje. Z lastnim sistemom se določi samo tiste kritične kontrolne točke, ki so v obratu ugotovljene, da predstavljajo tveganje. To predstavlja urejen sistem, ko se vsakemu zaposlenemu določijo naloge in odgovornosti. Gre za preventivni sistem priprave hrane, kjer vsak pozna kritične točke, ki jih z ustreznim nadzorom odstrani ali vsaj zmanjša na sprejemljivo raven. 

Z našim svetovanjem pri HACCP-u se osebje izobrazi, bolj se zavedajo pomena priprave varne hrane in je zato lahko tudi manj obrazcev in zapisovanj. Najbolj pomembna pa je podpora sanitarne inženirke, ko pride do inšpekcijskega nadzora, ko je potrebno zadeve predstaviti, obrazložiti in zagovarjati.

Za vzpostavitev lastnega HACCP sistema in dokumentacije lahko kontaktirate našo sanitarno inženirko:
dipl. san. inž. Nataša Mežnarič, [email protected], 01 620 77 60, 041 774 273.

dipl. san. inž. Nataša MežnaričNataša Mežnarič je po izobrazbi diplomirana sanitarna inženirka, z dodatnim znanjem iz študija vodenja kadrov. Že enajsto leto vzpostavlja sisteme čiščenja in higiene v objektih. Je strokovna sodelavka Zdravstvene fakultete, smer sanitarno inženirstvo. Je mentorica študentov, ki pri njej opravljajo strokovno prakso kot bodoči zdravstveni inšpektorji. Za seboj ima že preko 300 projektov vzpostavljanja standardov higiene in HACCP sistemov.