Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...
V redu

Nazaj na seznam novic

Raziskava: Straniščne deske so bolj čiste kot deske za rezanje

Datum objave: 05.12.2012

Dr. Chuck Gerba je profesor mikrobiologije z univerze v Arizoni, ki je želel z raziskavo ugotoviti, kako se bolezni širijo po prostoru. Preiskoval je koliko bakterij in katere vrste mikroorganizmov se razvijajo na površinah, posebno pa so ga zanimale fekalne bakterije - E.coli in staphylococcus aureus.

Bakterije in mikrobi


Ugotovil je, da je na povprečni straniščni deski 7,7 bakterije na cm2: "Kar 200-krat več bakterij je na povprečni deski za rezanje kot na straniščni deski." Razlog so stiki deske za rezanje s surovim mesom in notranjimi organi živali. Straniščne deske so bolj čiste tudi zato, ker se ljudje tako zelo bojimo, da bi bila umazana in jo zato redno čistimo. "Tako bi morali postopati tudi pri deski za rezanje," svetuje dr. Gerba.

Daleč najbolj umazan predmet v našem domu je ...

Daleč najbolj umazana je gobica za pomivanje posode - na njej je približno 1,54 milijona bakterij na cm2. Sledi ji kuhinjska krpa, kjer so našli 150.000 bakterij na cm2. Torej je kuhinjska krpa 200.000-krat bolj umazana kot straniščna deska.

Gobice so polne bakterij!

Bakterije lahko povzročijo paralizo!

John Oxford, profesor virologije na univerzi v Londonu, je ugotovil, da je kar 21% sicer čistih kuhinjskih krp okuženih z E.coli. Na nas pa prežijo tudi bakterije, ki lahko povzročijo paralizo! Gre za bakterijo campylobacter, ki živi v prebavnem traktu domačih in divjih živali, zlasti perutnine. Strokovnjaki svetujejo redno in temeljito umivanje rok, še posebno takrat, kadar imamo opravka s perutnino. Priporoča se tudi temeljito in natančno pranje deske za rezanje in noža.

Kako pa je v naših pisarnah?

"Številni ljudje se ne zavedajo, da so v stiku z umazanijo vsakič, ko dvignejo telefon, saj ni očiščen. Povprečna površina pisalne mize je 400-krat bolj umazana od straniščne deske."


Barjans d.o.o. priporoča redno umivanje vseh površin v domu in občasno dezinfekcijo najbolj kritičnih mest.

ČISTILA ZA KUHINJE

DEZINFEKCIJSKA SREDSTVA

 

Vir: Slovenske novice