Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...
V redu

Nazaj na seznam novic

Osem najbolj umazanih javnih mest in predmetov

Datum objave: 21.01.2015

Študija, ki je bila objavljena v ameriški reviji Environmental Health je pokazala, da 70 % testiranih rezin limon, ki jih dobimo na ali ob kozarcih, vsebuje patogene mikroorganizme, ki povzročajo bolezni.

Epidemijo gripe, ki se je trenutno razširila po vsej Sloveniji, bi lahko preprečili tudi s popolnoma enostavnimi ukrepi. Po trditvah Dezinfekcijskega društva Slovenije bi z rednim in pravilnim umivanjem rok lahko zmanjšali okužbe dihal za 30 %, okužbe prebavil pa za 44 %.

Nekatera javna mesta se zelo slabo in redko čistijo, zato ni presenetljivo dejstvo, da je tam pristonih največ virusov in bakterij. Nekatere, kot so na primer rezine limon, ki jih uporabljajo kot okras na robu kozarca, vsebujejo patogene mikroorganizme. Le-ti so povzročitelji številnih bolezni.

Študija, objavljena v reviji, je prav tako pokazala, da je 25 % milnikov z možnostjo dotakanja mila od zgoraj, okuženih celo s fekalnimi delci.

Osem najbolj umazanih javnih mest

1. Jedilni listi in ceniki v lokalih,
2. okrasne rezine sadežev na robu kozarcev za pijačo,
3. embalaže in držala za sol, poper, kečap in podobno,
4. kljuke na vratih,
5. dozirniki za milo,
6. nakupovalni vozički,
7. sanitarije na letalih,
8. čakalnice v zdravstvenih domovih.

Najbolj zaskrbljujoče je, da so čakalnice v zdravstvenih domovih med najbolj umazanimi, saj bi le-te morale biti redno čiščene in ob izrednih dogodkih tudi ustrezno dezinficirane.

Zato je priporočeno, da si, po obisku sanitarij, zdravstvenih domov, menjavi plenic ter rokovanju, redno in pravilno umivamo roke. Če to ni na voljo, pa uporabimo ustrezno dezinfekcijo, z najmanj 70 % alkohola, kot priporoča Svetovna zdravstvena organizacija.

Vir