Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...
V redu

Nazaj na seznam novic

Koliko čistil zaužijemo s pomitih krožnikov?

Datum objave: 21.01.2015

Pomivanje posode v pomivalnih strojih ima veliko prednosti, žal pa tudi kakšno slabost. Na trgu je ogromno pomivalnih sredstev za profesionalne pomivalne stroje, vendar ali znate izbrati pravega? Kako določiti pravilno koncentracijo sredstva, da ga ne bi dozirali premalo ali preveč?

PREMAJHNO DOZIRANJE POMIVALNIH SREDSTEV

Vsako pomivalno sredstvo, ki ga namestite na svoje dozirne sisteme pomivalnih strojev, je potrebno primerno nastaviti. Če nastavite premajhno doziranje čistilnega sredstva, obstaja velika verjetnost, da posoda ne bo primerno pomita. V tem primeru bo to možno takoj opaziti. Tako zaposleni, kot uporabniki bodo razočarani. Zaposleni zato, ker bodo morali posodo ponovno pomivati, ali pa jo celo pomiti ročno, uporabnik pa bo dobil vtis nehigienskega ravnanja v kuhinji.

Obstaja pa še ena nevarnost: pri premajhnem doziranju pomivalnih sredstev je posoda lahko vizualno čista, vendar še vedno mikrobiološko oporečna. Namreč, na pomitih krožnikih se nalaga škrob, ki je idealna hrana mikroorganizmom. S prostim očesom obloge škroba žal niso vidne, zato imamo občutek, da je posoda čista. Zastrašujoče dejstvo je, da se zaradi tega mikroorganizmi lažje in hitreje razmnožujejo in ogrožajo zdravje ljudi, ki jim serviramo hrano. To predstavlja nenehno grožnjo in nevarnost, da se bodo naši gostje zastrupili s postreženo hrano.

PREVELIKO DOZIRANJE POMIVALNIH SREDSTEV

Tako kot premajhno doziranje, je nevarno tudi preveliko doziranje čistil. Če na krožnikih ostaja pomivalno sredstvo, ker ga voda, zaradi velike koncentracije ne more izprati, potencialno nastajajo raznorazne alergije pri ljudeh. Verjetno ne bi odprli čistila in si ga zlili po grlu, kaj ne? Zakaj bi torej jedli ostanke čistil s posode? Dandanes smo izpostavljeni veliki količini kemikalij - od vsakodnevnih kozmetičnih sredstev do plastičnih izdelkov. S pravilno uporabo le-teh lahko vnos kemikalij v naše telo zmanjšamo.

PRAVILNO IN EKONOMIČNO DOZIRANJE POMIVALNIH SREDSTEV

Pravilno doziranje pomivalnih sredstev določa deklaracija na izdelku. Problem, ki se pojavi je ta, da proizvajalec priporoči razpon koncentracije, kot na primer: 2 - 4 g/L. Vendar, če stroj dozira pri 2 g/L ali 3 g/L je lahko razlika v porabi čistil za 30 %

Veliko faktorjev je odvisnih od končnega, zadovoljivega, rezultata čiste posode:
1. Vrsta, velikost, starost stroja.
2. Temperatura vode. Za pomivanje mora biti temperatura 50°C, za izpiranje pa 80°C.
3. Trdota vode. Pri trdi vodi mora biti koncentracija čistila višja, ali pa mora imeti pomivalno sredstvo dodatke za mehčanje vode.
4. Čistoča stroja. Če ima stroj naložen apnenec na šobah, potem ne more ustrezno izpirati posode. Prav tako, če je apnenec naložen na grelnikih potem stroj ne more segreti vode do primerne temperature, ki je potrebna za pomivanje in izpiranje. Tudi filtri so dostikrat zamašeni z maščobo, ostanki hrane, delci poškodovane posode ... 
5. Ali je posoda pravilno zložena. Samo pravilno zložena posoda je lahko primerno pomita, saj stroj le-tako lahko ustrezno pomije in izpere posodo.
6. Pritisk vode.
7. Koncentracija čistila.

Vsi zgoraj našteti faktorji so razlog, da doziranje nastavi strokovnjak. Serviser bo, v sodelovanju s sanitarnim inženirstvom, določil potrebno koncentracijo pomivalnega sredstva.

Sanitarno inženirstvo naredi analizo in sicer:
- na podlagi vzorca vode iz pomivalnega stroja ugotovi trenutno koncentracijo obstoječega čistila,
- na podlagi pregleda pomitega krožnika ugotovi morebitne ostanke hrane ali čistil,
- priporoči idealno in ekonomično doziranje.

Če želite izvedeti, ali vaši stroji ustrezno in ekonomično dozirajo pomivalna sredstva, kontaktirajte naše strokovnjake in skupaj boste ugotovili kje lahko prihranite. Nikoli ne primerjajte cene pomivalnih sredstev na liter, saj to ni merodajno. Merodajna je optimalno nastavljena koncentracija čistila v vašem profesionalnem čistilnem stroju.

50 % vseh stroškov v kuhinji predstavljajo prav pomivalna sredstva, zato je racionalizacija na tem področju zelo pomembna.


KONTAKT
SERVISER: Marko Zupančič, 01 / 750 66 40
SANITARNA INŽENIRKA: dipl. san. inž. Nataša Mežnarič, 01 / 750 66 45

Avtor: ABD