Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...
V redu

Nazaj na seznam novic

Kako izbrati prave vrečke za odpadke?

Datum objave: 06.02.2019

KAKO IZBRATI VREČKE ZA ODPADKE, KI BODO USTREZALE DIMENZIJAM VAŠEGA KOŠA?

Se vam je že zgodilo, da ste pri nakupu vrečk za odpadke ugibali, katere so prave velikosti za vaš koš, nato pa ugotovili, da ste (spet) kupili napačne? Tudi podatek o prostornini koša ne zagotavlja ujemanja, saj mora biti prostornina vrečke ponavadi znatno večja. Pravo velikost vrečk najlažje ugotovimo s pomočjo preprostega izračuna na podalgi dimenzij koša.

V prvem koraku moramo opredeliti širino vrečke, ki je enaka polovici obsega koša. Pri okroglih koših izmerimo premer, ga pomnožimo s številom pi (3,14) in delimo z 2. Pri pravokotnih koših samo seštejemo stranici.

V drugem koraku ugotovimo dolžino vrečke. To storimo tako, da izmerimo višino koša in ji prištejemo 10 cm za zavihek vrečke. Dodamo še polovico širine, da omogočimo razprtje vrečke po dnu koša.

 

Primer oglatega koša

Širina vrečke = a + b
Dolžina vrečke = c + 10 cm + (b : 2)                

 

 

Primer okroglega koša

Širina vrečke = (a x 3,14) : 2
Dolžina vrečke = c + 10 cm + (a : 2)
 Kos za odpadke Kos za odpadke - okrogel 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oblikovne značilnosti košev včasih ne dopuščajo natančnih meritev, vendar posebna natančnost niti ni potrebna. Meritve lahko brez skrbi nekoliko zaokrožite.

Materiali in debelina vrečk

Plastične vrečke so izdelane iz polietilena (PE). Glede na gostoto materiala jih ločimo na HDPE (high density PE) in LDPE (low density PE). Vrečke HDPE so ponavadi precej tanjše in jih prepoznamo kot »šumeče vrečke«. Primerne so za posebej lahke odpadke, npr. razrezan pisarniški papir ali higienski papir, ter majhne količine odpadkov. Njihova debelina je običajno manjša od 30 mikrometrov (mikronov).

Vrečke LDPE iz polietilena z manjšo gostoto so debelejše in trpežnejše. Za običajno uporabo je debelina okrog 30 mikrometrov povsem ustrezna, pri 45 mikrometrih in več pa so že primerne tudi za težje odpadke in odpadke z ostrimi robovi. Debelejši material je značilen tudi za vse vrečke večjih dimenzij, ki morajo zdržati težo večje količine odpadkov.

Za biološke odpadke se uporabljajo biorazgradljive vrečke, ki so lahko izdelane iz različnih organskih materialov in so primerne za kompostiranje. Biovrečke v naši ponudbi so izdelane iz koruznega škroba, ki nastane kot odpadni material pri predelavi koruze in tako ne obremenjuje virov prehrane, namenjene človeku ali živalim.

Koši
 
 
 
 
 
Vrečke
 
 
 
 
 
 
Biorazgradljive vrečke