Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...
V redu

Nazaj na seznam novic

Kako dobro poznate mikrovlakna?

Datum objave: 16.01.2019

Tehnologijo mikrovlaken lahko verjetno označimo za eno od najpomembnejših inovacij na področju čiščenja v prejšnjem stoletju. Danes ta material gotovo že vsi dobro poznamo. Pa ga res? Veste, kako mikrovlakna delujejo in katere so njihove prednosti? Veste od česa je odvisna kakovost čistilnih pripomočkov iz mikrovlaken?

 Brilliant krog

Kaj so mikrovlakna?

Mikrovlakna so sintetični material iz zmesi poliestra in poliamida, oblikovan v drobne nitke, komaj vidne s prostim očesom. Če jih pogledamo skozi mikroskop, vidimo, da imajo v prerezu obliko zvezde. Te nitke so nato s posebnimi postopki razcepljene v mikrovlakna in stkane v obliko končnega produkta.

Kako delujejo mikrovlakna?

Ker so vlakna tako drobna, ima tkanina zelo veliko površino, med vlakni pa je milijone drobnih prostorčkov, v katere se ujame vlaga in umazanija. Konice nitk dosežejo tudi umazanijo v drobnih razpokah in nepravilnostih na površini. Poleg tega se mikrovlakna pri uporabi drgnejo med seboj in tako proizvedejo statični naboj, ki privlači umazanijo in jo zadrži na tkanini do pranja.

Zaradi vsega tega uporaba mikrovlaken v čiščenju močno zmanjša porabo časa in energije, pa tudi porabo čistilnih sredstev in negativne vplive na okolje. Poleg tega raziskave kažejo, da uporaba pripomočkov iz mikrovlaken zmanjšuje verjetnost poškodb hrbta, ramen in komolcev.

Pri čiščenju z mikrovlakni pa je treba biti pozoren na nekaj stvari:

- Če pripomočke preveč zmočimo, se njihovo delovanje močno poslabša, saj se prostorčki med vlakni že zapolnijo z vodo oz. čistili in tako ne morejo več »loviti« umazanije.

- Kemična sredstva mikrovlaken večinoma ne poškodujejo, nevarna pa so kisla sredstva. Pred uporabo je zato vedno treba preveriti deklaracije. Splošno pravilo je, da sredstva, ki niso primerna za stik s plastiko, tudi niso primerna za uporabo z mikrovlakni.

Vzdrževanje produktov iz mikrovlaken

Življenjska doba produktov iz mikrovlaken je odvisna od več dejavnikov, kot so kakovost uporabljenega materiala ter način pranja in shranjevanja produktov. Ob ustrezni uporabi lahko mikrovlakna prenesejo tudi 500 pranj in več.

Produkti iz mikrovlaken ne smejo biti v stiku s sredstvi z zelo nizkim ali zelo visokim pH. Pri pranju tako ne smemo uporabljati klora (belila), detergenti pa načeloma niso nevarni, saj je njihov pH praviloma nižji od 11. Temperatura pranja ne sme presegati 90 stopinj celzija, za sušenje pa so najprimernejše temperature do 40 stopinj celzija. Priporočljivo je, da mikrovlaken ne peremo skupaj z bombažnimi tkaninami, saj njihova vlakna zapolnijo prostorčke med mikrovlakni in tako zmanjšajo njihovo učinkovitost. Podobno velja za mehčalna sredstva, ki poleg tega slabo vplivajo na statični naboj mikrovlaken.

Kakovost produktov iz mikrovlaken

Na kakovost pripomočkov za čiščenje iz mikrovlaken vpliva več dejavnikov:

- debelina vlaken: manjši decitex (dTx)* zagotavlja boljše rezultate,

- teža tkanine (g/m2): večja teža pomeni več mikrovlaken, večjo gostoto, boljše delovanje in počasnejšo obrabo,

- kakovost izdelave / nadzor kakovosti: nepravilnosti in nekonsistentnost izdelka kažejo na nižjo kakovost,

- delež mikrovlaken: v izdelkih z mešano sestavo naj bo delež mikrovlaken čim večji.

Pri izbiri pripomočkov priporočamo spremljanje oznak, ki pa so lahko tudi zavajujoče. Ker so pripomočki zasnovani za specifičen namen (npr. za brisanje prahu ali za mokro brisanje), je pomembno predvsem to, da izberete ustrezen produkt, najprimernejši za posamezno nalogo.

Cena produktov iz mikrovlaken

Čeprav so produkti iz mikrovlaken dražji od klasičnih pripomočkov, njihova uporaba dolgoročno zagotavlja prihranke. Upoštevati je treba njihovo daljšo življenjsko dobo, zmanjšano porabo čistilnih sredstev in vode ter večjo učinkovitost in nižje stroške dela.

* Deciteks (dTx) je enota za merjenje dolžinske mase vlaken. Število dTx ponazarja težo 10 km dolgega vlakna v gramih. Mikrovlakna so vsa vlakna, ki merijo manj kot 1 dTx. Povprečen človeški las, na primer, meri več kot 50 dTx.

 

ČIŠČENJE TALNIH POVRŠIN (Krpe za vpenjanje, na žepke, na ježka)

 rapido  speedy taski tla 
ČIŠČENJE ZGORNJIH POVRŠIN
 handy  taski zgoraj  Microquick
OMELA IN KRPE ZA ZGORNJE POVRŠINE IN RADIATORJE
 spillo  snake  ultra
PRIPOMOČKI ZA ČIŠČENJE STEKLENIH POVRŠIN
 brilliant  taski pomivalec  TASKI Pro Window