Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...
V redu

Nazaj na seznam novic

Ali se lahko popolnoma izognemo uporabi kemikalij pri čiščenju?

Datum objave: 19.02.2018

Čiščenje brez uporabe kemikalij postaja vse bolj priljubljeno. Z namenom zmanjšanja vplivov na okolje in javno zdravje se vse pogosteje uporabljajo različni alternativni pristopi. Tako se namesto detergentov in dezinfekcijskih sredstev uporablja paro, deionizirano vodo, vodo pod visokim pritiskom, UV svetlobo in mikrovlakna. Vendar se v nekaterih situacijah uporabi kemikalij preprosto ni mogoče izogniti.

Občutljiva področja

Potreba po uporabi kemikalij je najbolj očitna na področjih, kjer se zahteva še posebej visoka stopnja čistoče in popolna dezinfekcija, npr. v zdravstvu in farmaciji, pa tudi v prehrambeni industriji. Trend čiščenja brez uporabe kemikalij tu prekinjajo izbruhi virusov in okužb, ki ponovno povečajo zahteve po kemični dezinfekciji.

Bolnišnica-tla

V bolnišnicah se vse pogosteje uporablja para ali probiotična čistila, s katerimi bakterije sicer uničimo, vendar jih je treba poleg tega tudi fizično odstraniti. Na večjih površinah je tak pristop izredno časovno intenziven, poleg tega pa ne zagotavlja popolne dezinfekcije, zato je treba v prostorih, kjer obstaja nevarnost okužb, kljub temu uporabljati tudi kemična sredstva.

Kemična čistila so neizogibna tudi na nekaterih drugih področjih, kot so kmetijstvo, industrija in čiščenje avtomobilov. Pri tem so tipičen primer oljni madeži, ki jih je še posebej težko odstraniti s kamnitih in betonskih površin. Olje se namreč hitro vpija v porozne materiale in tako kljub čiščenju z vodno paro ali visokim pritiskom ostaja vir madeža, ki ga je brez biokemičnih sredstev nemogoče izločiti na površje.

motor

Še en specifičen primer površin, ki zahtevajo kemično tretiranje, so izrazito zaprta in težko dostopna okolja, kakršne so odtočne cevi. Takšne površine so tudi najpogostejši vir neprijetnih vonjav.

Izbira najprimernejšega pristopa

Štirje ključni dejavniki, ki vplivajo na uspešnost čiščenja so:
- mehanski učinek,
- temperatura,
- čas ter
- čistilno sredstvo.

Za zagotavljanje optimalnih rezultatov je treba razmerje teh dejavnikov prilagoditi specifičnim potrebam. V določeni situaciji je lahko čiščenje z vročo vodo pod visokim pritiskom enako učinkovito kot čiščenje s hladno vodo v kombinaciji s kemikalijami, vendar je zelo mehansko intenzivno in lahko nekatere površine poškoduje. Temu se je mogoče povsem izogniti z uporabo ustreznih kemičnih sredstev.

Pri tem je ključnega pomena prava izbira čistilnih sredstev ter doseganje čim večje učinkovitosti kemikalij, da bi tako lahko zmanjšali njihovo količino. Odlična alternativa, h kateri se nagiba vse več uporabnikov, je uporaba okolju prijaznih bioloških čistilnih sredstev. Takšno izbiro predstavljajo čistilna sredstva SURE® na rastlinski osnovi, ki so 100 % biološko razgradljiva in niso nevarna ljudem in okolju. Sestavljena so iz okolju prijaznih sestavin iz obnovljivih virov in zadostijo vsem potrebam po dnevnem čiščenju v kuhinji, objektu in pri osebni negi.

 

Prenos brošure o SURE izdelkih

Čistilo za ročno pomivanje posode SURE® Hand Dishwash 1L, na rastlinski osnovi
Čistilo za ročno pomivanje posode SURE® Hand Dishwash 1L, na...
Šifra izdelka: 280435
Več / Dodaj v košarico
 
Čistilo za ročno pomivanje posode SURE® Hand Dishwash 5L, na rastlinski osnovi
Čistilo za ročno pomivanje posode SURE® Hand Dishwash 5L, na...
Šifra izdelka: 280436
Več / Dodaj v košarico
 
Čistilo za vodni kamen SURE® Descaler 1L, na rastlinski osnovi
Čistilo za vodni kamen SURE® Descaler 1L, na rastlinski osnovi
Šifra izdelka: 280441
Več / Dodaj v košarico