Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...
V redu

Nazaj na seznam novic

Ali je varnost hrane res na prvem mestu?

Datum objave: 30.04.2015

7. aprila smo obeležili Svetovni dan zdravja. Letos ga je Svetovna zdravstvena organizacija posvetila varni hrani. Osveščanje javnosti o zdravem načinu prehranjevanja in varnem rokovanju s hrano je pomembno za vsakega posameznika, saj se s tem lahko izognemo številnim obolenjem.

Upoštevate 5 temeljnih ukrepov za varno hrano?

S hrano se prenaša več kot 200 bolezni. Med bakterijskimi povzročitelji črevesnih bolezni so najpogostejši kampilobakter, salmonela in E.coli. V primeru okužbe se počutimo slabo: prisotne so bolečine v trebuhu, povišana telesna temperatura, bruhanje, driska, glavobol … Veliko okužb prebolimo tudi ne vedoč, da smo okuženi in smo tako lahko kužni še dlje časa. Primer: bakterije salmonelle se lahko z blatom izločajo še celo leto. Toliko večje tveganje je, če delamo s hrano, jo pripravljamo večjemu številu ljudi (šole, vrtci, restavracije), s čimer lahko povzročimo kar nekaj nevšečnosti, kot se je že dogajalo v preteklosti. Nekatere okužbe lahko vodijo celo v smrt. Zaskrbljujoče dejstvo je, da je bilo v letu 2014 zabeleženo več zastrupitev kot v letu 2013.

Za varno hrano lahko veliko naredimo sami, če upoštevamo pet temeljnih ukrepov:

- Skrbimo za čistočo (umivanje rok, čistočo kuhinjskih površin in opreme).
- Ločujemo kuhana in surova živila.
- Hrano ustrezno toplotno obdelamo.
- Hrano hranimo pri ustrezni temperaturi (pod 5 ali nad 60 ºC).
- Za pripravo hrane uporabljamo varno vodo in surovine.

Oglejte si tudi video:(vir: NIJZ)