Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...
V redu

Nazaj na seznam novic

Zmanjšajmo porabo plastike!

Datum objave: 17.12.2018

V naše morje vsako minuto izpraznimo za tovornjak plastike. Mikroplastika je tako prisotna v vodi, zraku in hrani. Plastiko najdemo v naših pljučih in na naših mizah, učinek na naše zdravje pa še ni popolnoma poznan.

Ste vedeli, da plastične vrečke potrebujejo do 1000 let za popolno razgradnjo, za okolje pa je zelo obremenjujoča tudi njihova proizvodnja in odstranjevanje?

Vsak prebivalec Slovenije letno porabi kar 466 vrečk za enkratno uporabo.

EU je že sprejela sklep, ki ga toplo pozdravljamo. S 1. 1. 2019 bodo na prodajnih mestih prepovedane brezplačne plastične nosilne vrečke ne glede na debelino. CIlj je, da povprečen prebivalec do konca leta 2019 ne bo porabil več kot 90 plastičnih vrečk (oziroma ne več kot 40 vrečk na leto v šestih letih pozneje).

Za okolje in zdravje ljudi pa niso obremenjujoče le plastične vrečke, temveč tudi ostala plastika za enkratno uporabo. EU je zato pripravila prepoved za 10 najpogostejših odpadkov, ki jih najdemo v morju in ob obalah, kjer so na voljo alternativni proizvodi. Do leta 2021 bodo tako prepovedani še plastični krožniki, plastični pribor, slamice, mešalne palčke za pijačo, plastične vatirane palčke in palice za balone. Za plastične izdelke, kjer so alternativni proizvodi še v razvijanju (plastični lončki in posoda za živila), pa se pričakuje do 25 % zmanjšanje porabe.

Če se do leta 2050 ne bo nič spremenilo, bo v morju več plastike kot rib. Ker gre za našo prihodnost in prihodnost naših potomcev, tudi mi apeliramo na vas k uporabi biološko razgradljivih proizvodov. Nekaj odličnih alternativ plastičnim izdelkom vam predstavljamo spodaj (klik na sliko za podrobnosti).

BIOLOŠKO RAZGRADLJIVE VREČKE

Vrečke bio

KOZARCI IZ BIO PLASTIKE 

 
   Bio kozarci
 
 
 
 
 
 
 
 
 
LESENI ČOLNIČKI
 
 
Leseni čolnički
 
KROŽNIKI, SKLEDE IZ SLADKORNEGA TRSA
 
 
 
 
 Eko krožnik
 
 
 
 
PAPIRNATI LONČKI ZA ČAJ, KAVO
 
Papirnati lončki
LESEN PRIBOR
 
Leseni pribor

 Prelistajte še naša bio letaka:

           - biološko razgradljive vrečke,

           - biološko razgradljive posodice in pribor.