Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...
V redu

Nazaj na seznam novic

Zaskrbljujoči prizori s terena

Datum objave: 22.02.2017

Na terenu smo velikokrat priča zaskrbljujočim prizorom, ki so povezani z nečistočo. Letošnjo zimo smo poslušali o nenormalnemu obsegu nalezljivih bolezni, prepolnih bolnišnicah, velikemu številu obolelih itd. Mnenja smo, da poznamo vzroke.

S higienskim umivanjem rok lahko preprečimo marsikatero bolezen. Ali ste vedeli, da v svetu umre več kot 7 milijonov otrok vsako leto zaradi bolezni, ki jih je mogoče preprečiti s preprostim umivanjem rok? Vendar moramo poudariti, da vsako umivanje rok ni zadovoljivo.

Zaradi mila lahko zbolite

Verjamete, da lahko zaradi mila zbolite? Da, če temelji na zastarelem sistemu polnjenja mila - če ga dotočimo v že obstoječ nehigienski milnik. Le-te vsakodnevno srečujemo v različnih objektih, tako šolah kot zdravstvenih domovih. Zdravje zaposlenih, obiskovalcev in strank bi moralo biti ključno v vsakem podjetju.

Milniki, ki jih nikoli ne očistimo so bolj nehigienični, kot dejstvo, da si sploh ne bi umili rok. Z dolivanjem mila odpremo dostop vplivom iz okolja, kot so bakterije, prah in insekti, ki niso vidni s prostim očesom. Bakterije se nato akumulirajo v milu, prav tako tudi na stenah milnika. Tam notri se zadržujejo toliko časa, dokler podajalnika mila popolnoma ne očistimo. Ste že kdaj očistili svoj milnik?


Milnik

Z navidez čistih krožnikov pojemo ogromno svinjarije!

Na pomitih krožnikih se nalaga škrob, ki je idealna hrana mikroorganizmom. S prostim očesom obloge škroba žal niso vidne, zato imamo občutek, da je posoda čista. Zastrašujoče dejstvo je, da se zaradi tega mikroorganizmi lažje in hitreje razmnožujejo in ogrožajo zdravje ljudi, ki jim serviramo hrano. To predstavlja nenehno grožnjo in nevarnost, da se bodo naši gostje zastrupili s postreženo hrano.
Kako opazimo škrob? S prostim očesom je to nemogoče. Če pa na krožnik nanesemo reagent, se škrob obarva črno.


Krožniki s škrobom

Prenos bakterij z umazanimi krpami

Čiste in higiensko neoporečne krpe so osnova vsakega čiščenja. Zato nas toliko bolj preseneča dejstvo, da še vedno obstajajo objekti, kjer krp nekaj časa (če sploh) ne perejo. Krpo je potrebno zamenjati po vsakem čiščenju in jo oprati v pralnem stroju. Zgolj izpiranje in ožemanje krp z ožemalniki ni dovolj, saj se mikroorganizmi in s tem škodljive bakterije, ne odstranijo. 
Priča smo bili objektu, ki svojih krp še NIKOLI ni opral. Še tako dobra čistila pri takšnih krpah ne bodo pomagala.


Krpe za tla

Krpe za tla - nikoli oprane


Za vse zgoraj naštete razloge za povečano število obolenj, obstajajo rešitve. Zato priporočamo mila v zaprtih kartušah, izbiro ustreznega čistila za pomivalne stroje (ter nastavitev pravilne koncentracije!) ter večje število menjalnih krp za tla.

Sanitarni inženiring podjetja Barjans d.o.o. vam nudi strokovno analizo obstoječega stanja na področju čistoče in higiene v objektu in kuhinji.

Analiza je usmerjena na:
- higieno, kjer opravimo pregled čistoče prostorov, površin in naprav,
- stroškovno racionalnost čiščenja, kjer pregledamo možnosti za prihranke,
- skladnost z zakonodajo in sanitarnimi smernicami,
- ustreznost znanja izvajalcev čiščenja za lažje in bolj učinkovito delo.

Kontaktirajte nas:
- dipl. san. inž. Nataša Mežnarič, natasa.meznaric@barjans.si, 01 620 77 60
- Lea Rajgelj, lea.rajgelj@barjans.si, 01 620 77 60

Slike so last podjetja Barjans d.o.o. Posneli smo jih v slovenskih objektih, ki jih obiskujemo in opravimo analizo stanja. Uporaba, kopiranje in objava slik brez dovoljenja podjetja Barjans d.o.o. ni dovoljena.