Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...
V redu

Nazaj na seznam novic

Zakaj vam nekdo drug lahko ponudi cenejši papir?

Datum objave: 09.09.2014

Zagotovo ste se že kdaj znašli v dilemi, ko ste v rokah držali dve ponudbi za sanitarni papir. Ste se spraševali zakaj oz. kako je lahko ena ponudba dvakrat nižja od druge? Ne primerjajte hrušk in jabolk. Pripravili smo kratke napotke na kaj morate biti pozorni pri primerjavi papirja.

Material: Velikokrat se v ponudbi papirja "skriva" mešanica materialov. Ponudba bo po vsej verjetnosti cenejša, če bo ponujena reciklaža namesto 100 % celuloze. Morda se vam bo zdelo, da primerjate dve enaki brisači, ker na ponudbi piše, da je papir bele barve, vendar to še zdaleč ne pomeni, da je narejen iz celuloze. Zakaj izbrati čisto celulozo? Ker je boljša vpojnost, višja stopnja higiene, brez vonja, večja mokra trdnost ter na otip prijetnejši papir. Pomemben dejavnik je tudi sredstvo, ki se uporablja za beljenje papirja. Vsekakor papir ne sme biti beljen z elementarnim klorom, ki je škodljiv tako zdravju kot naravi.

Gramatura: Gramatura papirja je zelo pomembna, saj pomeni debelino papirja - koliko je papir tanek ali debel. Sama gramatura vpliva na:
- porabo papirja, saj za eno brisanje porabite več papirja, če je gramatura nizka,
- mokro trdnost papirja, kar pomeni, da jo lahko z mokrimi rokami izvlečete iz podajalnika,
- mehkobo papirja, saj je pri nizki gramaturi papir navadno bolj trd, da se ga sploh lahko uporablja v podajalnikih z avtomatskih odrezom.
Gramatura je v tehničnih listih navedena v g/m2. Po naših izkušnjah je najboljše, če le-ta pri 1-slojnem papirju znaša nad 35 g/m2, pri 2-slojnem papirju pa 2x20 g/m2.

Navitje oz. pakiranje: Bodite pozorni, da primerjate enako navitje brisač na roli ali toaletnega papirja na rolici (v metrih) oz. da primerjate enako število brisač v kartonu. Pozorni morate biti tudi pri fi-ju, oz. premeru tulca. Lahko se zgodi, da je tulec, na katerega je papir ovit večji pri enem izdelku kot pri drugem in vizualno ustvarja občutek večje role. Pomagate si lahko tako, da izdelke stehtate. 

Dimenzije: Pregledati morate vse ponudbe in ugotoviti, ali primerjate enake dimenzije papirjev. Pri rolicah papirja je merodajna širina rolice in navitje, prav tako pri brisačah v roli. Če primerjate zložen papir (brisačke za roke ali toaletni papir v lističih) pa bodite pozorni, poleg raztegnjene širino in dolžino posamezne zloženke, tudi na dimenzije zložene brisače. Dimenzije zložene brisače so pomembne, da brisačke stabilno stojijo v podajalniku. V nasprotnem primeru se poveča poraba, ker lahko uporabnik vzame več brisačk naenkrat.

Certifikati: Kvalitetnejši papirji imajo vse potrebne certifikate, kot so:
- znak za okolje Ecolabel (instrument zagotavljanja varstva okolja),
- znak za okolje Nordic Ecolabel (zmanjševanje okoljske obremenitve),
- znak za okolje Der Blaue Engel (standard za okolju prijazne izdelke in storitve),
- znak za okolje PEFC in FSC (podpirata trajnostno gospodarjenje z gozdovi),
- znak za higiensko ustreznost inštituta ISEGA (mikrobiološka ustreznost celuloze in izdelkov iz papirja).

Pakiranje: Ne primerjajte kartona s kartonom, saj je pakiranje zelo različno - lahko se zgodi, da je v kartonu 4000 zloženk, lahko pa jih je tudi 7500, odvisno od proizvajalca in vrste papirja.

Kopije za sisteme: Če je ponujena originalna brisača za podajalni sistem bo ponudba verjetno dražja kot pri ponaredkih. Vendar pozor! Pri originalnih brisačah je zagotovljeno pravilno delovanje sistema (če imate avtomatske podajalnike) ter konstantna kvaliteta materialov, ki se ne bodo spreminjali iz dobave v dobavo.

Preden sprejmete ponudbo, ki je na videz ugodnejša, zahtevajte vzorec in vztrajajte, da je dobavljen vedno enak izdelek.

Avtor: Barjans d.o.o.