Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...
V redu

Nazaj na seznam novic

Zakaj je potrebno dezinfekcijo sprati z vodo?

Datum objave: 24.03.2015

Glede na kemično sestavo in aktivne substance lahko dezinfekcijo razdelimo na več skupin. Med njimi so tudi razkužila na osnovi kvarternih amonijevih spojin. Gre za površinsko aktivno snov, ki ima podaljšano delovanje, zato se ga največkrat uporablja za razkuževanje površin. 

Zakaj jo je torej potrebno spirati s površin?

Dezinfekcija površin

Delovanje kvarternih amonijevih spojin je inaktivacija encimov v celici, denaturacija celičnih proteinov in uničenje celične membrane. Načeloma delujejo baktericidno, fungicidno in virucidno (proti lipofilnim virusom), ne delujejo pa na bakterijske spore in hidrofilne viruse. Uporabljamo jih kot splošna razkužila. Ne smemo jih tretirati kot antiseptike - snovi, ki se uporabljajo za razkuževanje kože ali sluznice. Ponavadi se uporabljajo za čiščenje in razkuževanje sten, tal in pohištva. Pri tem ne smemo hkrati uporabljati čistil, mil ali ostalih anionskih detergentov.

Ker so kvarterne amonijeve spojine površinsko aktivne pomeni, da ostanejo na površini in so lahko vizualno moteče, saj puščajo sledi. Po končanem razkuževanju tal, pripomočkov in ostale opreme se priporoča površino dobro sprati ali obrisati z mokro krpo.