Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...
V redu

Nazaj na seznam novic

Sumljiv toaletni papir

Datum objave: 26.11.2015

Raziskave so pokazale, da smo varnejši, če izberemo toaletni papir iz čiste celuloze kot papir iz recikliranih vlaken. Vsaj tako pravijo v Inštitutu za celulozo in papir. V njihovi raziskavi je bilo zajetih 9 vzorcev toaletnega papirja s polic trgovin.

Trije vzorci papirja so bili iz čiste celuloze, dva iz recikliranih vlaken, pri štirih vzorcih pa sestavo niso mogli določiti, saj je tudi na deklaraciji ni bilo. 

Raziskovali so:
- kateri mikroorganizmi so prisotni na površini papirja in v njem,
- kolikšna je prašnost papirja (vpliva na prenos mikroorganizmov s površine papirja na sluznico).

Eden od devetih toaletnih papirjev je bil najbolj kritičen, saj so pri njem našli stokrat več mikroorganizmov kot v drugih vzorcih. Šlo naj bi za toaletni papir iz recikliranih vlaken. Pri le-tem so našli tudi višje koncentracije potencialno škodljivih sporogenih bakterij, aerobnih mezofilnih bakterij in plesni. Imel je tudi visoko stopnjo prašnosti.

"Težko je reči, na kateri točki so mikroorganizmi prišli v sporni vzorec toaletnega papirja. Največkrat so vir okužbe tehnološka voda in vhodne surovine (reciklirana vlakna)," pravi avtor raziskave Matej Šuštaršič. 

Papir iz recikliranih vlaken

In kako se lahko izognemo nakupu toaletnega papirja s potencialno škodljivimi bakterijami? Inštitut za celulozo in papir priporoča izbiro izdelkov z okoljskimi znaki. Le-ti zagotavljajo, da so pri tem izdelku preverjeni določeni kemijski parametri ustreznosti. V Sloveniji to izkazujeta dva znaka: okoljska marjetica in modri angel. Oznaki zagotavljata, da izdelek izpolnjuje merila za varovanje okolja in zdravja ljudi.

 Ecolabel

Vir: Delo