Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...
V redu

Nazaj na seznam novic

NOVA GRIPA

Datum objave: 17.08.2009

Kaj je "nova gripa"?

Nova gripa H1N1 (t.i. "prašičja gripa") je nov virus gripe, ki povzroča bolezen pri ljudeh. Nov je zato, ker prej ni krožil med ljudmi. Ima 2 gena virusa gripe, ki so ga našli v prašičih iz Azije in Evrope, kot tudi v genih ptic in človeških genih. Ta gripa je nalezljiva in se širi enostavno - od osebe do osebe in iz države v državo.

Kako se prenaša?

Ta virus je nalezljiv in se prenaša iz človeka na človeka. Širi se na enak način kot običajna gripa - s kašljanjem ali kihanjem ljudi, ki so okuženi. Če so predmeti in površine okužene z virusom gripe, se lahko osebe okužijo z dotikom teh površin in nato dotikom njihovih ust ali nosa (dostop do sluznice).

Kako se lahko zaščitimo? 

S preventivnimi ukrepi zmanjšamo tveganje za okužbo z virusom gripe, vključno s pravilno higieno rok. To je dejavnik, ki pomaga preprečevati izbruh pandemije gripe med populacijo.

Naše roke igrajo ključno vlogo pri prenosu mikroorganizmov. Dosledno čiste roke lahko pomagajo preprečiti okužbo z mikroorganizmi kot so bakterije in virusi. Bakterije so vsepovsod okrog nas in se širijo z vsakodnevnimi aktivnostmi kot so kihanje, kašljanje ali rokovanje.

Pomembnost pravilne higiene in dezinfekcije rok, ki nudi zaščito pred okužbami, se je od prvega primera okužbe z gripo bistveno spremenila. Celo neškodljiv prehlad lahko povzroči težke finančne izgube zaradi bolniških odsotnosti zaposlenih, hkrati pa tako enostaven ukrep, kot je redno umivanje rok in uporaba antibakterijskih izdelkov, pomembno zmanjšuje tveganje za okužbo.

Pri Barjansu ponujamo učinkovita dezinfekcijska sredstva STOKOSEPT GEL® (s certifikatom učinkovitosti) za roke: