Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...
V redu

Nazaj na seznam novic

Nevarnost legionele in preventivni ukrepi

Datum objave: 01.08.2013

Legionela je bakterija, prisotna v naravnih vodnih okoljih. Prebiva v temperaturnem območju 25 - 45°C, z optimumom pri 35°C. Legionela povzroča nalezljivo bolezen legionelozo, ki jo poznamo predvsem v dveh oblikah: kot legionarsko bolezen (znano tudi pod imenom legionarska vročica) - gre za težjo obliko obolenja, ki jo spremlja pljučnica; ter kot pontiaško vročico, kjer gre za lažja obolenja dihal brez pljučnice.

Legionele iz naravnega okolja pogosto zaidejo v vodne sisteme, ki so namenjeni oskrbi s pitno vodo, hlajenje (hladilni stolpi), v bazene s kopalno vodo, bazene z industrijsko vodo. V toplem okolju se lahko močno namnožijo in začnejo predstavljati nevarnost za zdravje ljudi.

Kako lahko preprečimo nastanek legionele? Potrebno je:

- redno čiščenje in odstranjevanje vodnega kamna na pipah in tuših,
- redno odstranjevanje oblog, kjer se bakterije najbolj razmnožujejo,
- odstranjevanje t. i. slepih rokavov v vodovodnih sistemih, kjer ni pretoka, kar omogoča razraščanje bakterij,
- nadzor nad temperaturo vode v sistemu, ki mora biti primerno visoka (od 50°C do 60°C, da prepreči razmnoževanje legionel, ali pa nižja od 20°C. V hladni vodi legionele ne rastejo).

Poleg naštetega vam svetujemo redno pregledovanje vodnih sistemov, po potrebi hiperkloriranje in občasno izvajanje toplotnih šokov. Priporočamo avtomatski vodni sistem Franke Aqua 3000, sistem upravljanja vode v objektu preko terminala. Avtomatska termična obdelava vode preprečuje pojav legionele v vodovodnih sistemih. Za več informacij o vodnem sistemu Aqua 3000 smo vam na voljo.