Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...
V redu

Nazaj na seznam novic

So vaše vrečke res razgradljive?

Datum objave: 27.01.2016

Ste kupili bio vrečke in predvidevali, da imate razgradljive vrečke? Katere vrečke so popolnoma razgradljive in zakaj so le-te dražje?

Obstajata 2 vrsti razgradljivih vrečk za odpadke: 

- Vrečke, ki so iz koruznega škroba ter
- polietilen (PE) vrečke z dodatkom za razgradnjo.

PE VREČKE Z DODATKOM ZA RAZGRADNJO

PE vrečke so narejene iz nafte in so brez dodatkov nerazgradljive. Zaradi tega dodatka hitreje razpadejo in potemtakem lahko spadajo med razgradljive. V primernih pogojih se razgrajujejo 1 leto. Navadne PE vrečke, brez dodatka za razgradljivost, se razgrajujejo 450 let!
Polietilen nastaja iz fosilnih goriv, ki je neobnovljiv vir, torej črpamo fosile, ki se ustvarjajo milijone let.

VREČKE IZ KORUZNEGA ŠKROBA

Vrečke iz koruznega škroba se razgradijo v nekaj tednih. Koruza je obnovljiv vir, saj vsako leto nastajajo novi viri. Surovina za koruzne vrečke je 3-4 x dražja od PE. Zato so načeloma takšne vrečke dražje od navadnih.

KAJ JE RAZGRADLJIVOST


Pogoj za razgradnjo je okolje, kot je kompostnik. Prisotna je toplota, pH, svetloba, vlaga, mikroorganizmi in kisik. Razgradljivost je vprašanje hitrosti, za to so določeni standardi. Med razgradljive vrečke po standardu EN 13432 spadajo vrečke, ki se v 6 mesecih razgradijo 90 %. Biorazgradljivost moramo dokazovati s certifikati, kot je VINCOTTE certifikat EN 13432.

Sama razgradnja vrečk je 2-stopenjska:
1.) Fragmentacija – ko se plastika razgradi na manjše delce. Na zunaj je vidno, da vrečka razpade.
2.) Mineralizacija – ko te manjše delce mikroorganizmi razgradijo na naravne snovi = voda, CO2 ali metan in biomaso.

PE vrečke fragmentirajo, ne pa tudi mineralizirajo. Končni ostanki tako niso snovi za mikroorganizme, ki bi te ostanke razgradili. Niso bio in okolju neškodljive, kot so koruzne.

Dr. Andrej Kržan, strokovnjak za polimerno kemijo na Kemijskem inštitutu, glede PE vrečk z dodatkom opozarja, da je to sicer zelo privlačna pot do razgradljivosti, saj je dodaten strošek glede na navadno plastiko zelo nizek, a da biorazgradljivost pri tem za zdaj ni dokazana. »Jasno je, da materiali fizično razpadejo, manjka pa dokaz, da mikroorganizmi delce, ki nastanejo ob fragmentaciji, v celoti presnovijo. V znanstveni literaturi je samo eno pozitivno poročilo o tem, ki pa ga še nikomur ni uspelo ponoviti,« razloži Kržan.

V podjetju Barjans imamo v ponudbi tudi vrečke iz koruznega škroba, ki jih lahko naročite tukaj.

VIR:
- Diplomska naloga Problem plastičnih vrečk in trgovinska podjetja (…), Neja Činkole
- www.plastice.org