Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...
V redu

Nazaj na seznam novic

Najbolj higienično sušenje rok na javnih toaletah

Datum objave: 31.07.2013

Raziskave so pokazale, da je uporaba papirnatih brisačk najbolj higieničen način sušenja rok na javnih toaletah.

Pomembno ni le, da si roke pravilno umijemo, ampak tudi, da jih pravilno osušimo.

Študija, ki so jo izvedli na univerzi Westminster, je pokazala, da je najbolj higieničen način sušenja rok na javnih toaletah uporaba papirnatih brisačk. Na prstih rok se število bakterij zmanjša za kar 76 %. Poleg tega se bakterije ne širijo naokoli, 90 % rok pa je osušenih že v 10 sekundah.

Nasprotno se število bakterij na konicah prstov pri uporabi običajnega sušilca rok poveča za 194 %, bakterije pa se razširijo 0,25 m okoli naprave. 90 % rok je osušenih šele v 47 sekundah.

Tudi pri uporabi jet sušilca rok se število bakterij na konicah prstov poveča, in sicer za 42 %. Bakterije najdemo kar 2 m okoli naprave. Je pa hitrost sušenje rok primerljiva papirnatim brisačkam. 90 % rok je osušenih v 10 sekundah.

Organizacija NSF je ugotovila, da je večina sušilcev rok le te sušila mnogo dlje kot so trdili proizvajalci. Mnoge ljudi dolgotrajno sušenje odvrne in si rok ne osušijo popolnoma. Mokre roke razširijo kar 1000 krat več bakterij kot suhe. Prav tako so sušilci zelo glasni in predvsem otroci se jih lahko celo bojijo.

Sušenje rok s papirnatimi brisačkami se je zato izkazalo kot najbolj uporaben in tudi najbolj higieničen način, priporoča pa ga tudi Svetovna zdravstvena organizacija.