Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...
V redu

Nazaj na seznam novic

Katerim sestavinam v kozmetičnih izdelkih se je najbolje izogibati?

Datum objave: 26.11.2014

Ste se kdaj vprašali kakšne sestavine so v kozmetičnih izdelkih, ki jih uporabljate vsak dan, celo večkrat na dan? Triklosan, SLS oz. SLES, elementarni klor ... Poznate te sestavine in katere bolezni povzročajo?

Triklosan (poimenovan tudi triclosan, Irgasan DP 300, Lexol 300, Ster-Zac, Cloxifenolum, BioFresh, Microban) je prisoten v velikem številu različnih izdelkov. Največkrat ga srečamo v milih, dezinfekcijskih sredstvih, zobnih pastah, obutvi, oblekah, deskah za rezanje ... Po številnih raziskavah in dokazih so ugotovili, da je triklosan škodljiv, saj pospešuje rast rakavih celic, znižuje telesno temperaturo in škoduje našemu osrednjemu živčnemu sistemu. 

SLS je kratica za Sodium Lauryl Sulfate (po slovensko natrijev lavrilsulfat), ki se ga uporablja kot penilo v zobnih pastah, penilnih milih, detergentih, šamponih ... Poročilo, objavljeno v Journal of American College of Toxicology leta 1983 kaže, da lahko že pri nizkih koncentracijah, kot je 0,5 % povzroči draženje, pri koncentracijah 10-30 % pa lahko pride do razjedanja kože in hujših oblik draženja. SLS razgrajuje proteine, ki so v koži, kar povzroči draženje in lažji vdor okoljskih nečistoč v globlje, nižje plasti kože. Negativni vplivi na človeško telo se kažejo v draženju in razjedanju kože, hormonskem neravnovesju, potencialni karcenogenosti. 

Elementarni klor je pridobljen iz slanice z elektrolizo. Visok oksidacijski potencial elementarnega klora je vodil v komercialno uporabo za beljenje in dezinfekcijo. Kot pogosto razkužilno sredstvo se elementarni klor in klorove spojine uporabljajo za čiščenje in dezinfekcijo bazenov. Prav tako se zelo pogosto uporablja pri proizvajanju celuloze oz. beljenju papirja. Ta proces vključuje klorov plin v postopku beljenja, kjer nastaja dioksinova in dioksinom podobna spojina, ki spada med rakotvorne snovi. Elementarni klor pri visokih koncentracijah je zelo nevaren in strupen za vsa živa bitja in je bil uporabljen v I. svetovni vojni kot prvo plinasto kemično orožje.

Vsem škodljivim sestavinam v izdelkih se je skoraj nemogoče izogniti, lahko pa jih omejite. Pri tem vam lahko pomagamo tudi mi, saj imamo v prodajni ponudbi dezinfekcijska sredstva za roke Purell brez triklosana, penilna mila brez SLS-a in papir, ki ni beljen z elementarnim klorom.

Avtor: ABD