Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...
V redu

Nazaj na seznam novic

Kako se pripraviti na zdravstveno inšpekcijo v kuhinji?

Datum objave: 27.11.2014

Vas zanima kako se je treba pripraviti na zdravstveno inšpekcijo? Kaj najpogosteje nadzorujejo? Čemu posvečajo največ pozornosti?

Kadar dobimo inšpektorja je vedno prisoten nek strah - strah pred odkritjem nepravilnosti, denarno kaznijo in podobnimi sankcijami. Naša sanitarna inženirka* je pripravila nekaj nasvetov, kako ste lahko v vsakem trenutku pripravljeni na sanitarno inšpekcijo. 

1. PRVI VTIS JE POMEMBEN. Prvo, kar vsak inšpektor preveri, ko pride v objekt, je splošna čistoča. Osredotočite se na urejenost kuhinje in sanitarij. Vidna čistoča je prvi odraz higiene v objektu. Pospravite stvari, ki na določena mesta ne sodijo: delovne površine naj bodo čiste, prav tako kuhinjski pulti, transportna pakiranja izdelkov pospravljena itd. Živila ne smejo biti na kuhinjskih površinah, če sodijo v hladilnik, z izjemo živil, ki jih v tem trenutku pripravljate.

2. UREDITE SI DOKUMENTACIJO. Inšpektor bo od vas zahteval vso potrebno dokumentacijo - načrte čiščenja in HACCP dokumentacijo. Poskrbite, da jih boste imeli na dosegljivem mestu ter da bodo dokumenti uporabno razporejeni in pregledni. 

3. POSPRAVITE HLADILNIK! Živila morajo biti pospravljena skupaj glede na izvor. Na vsakem živilu mora biti deklaracija, vi pa morate poskrbeti za to, da boste za vsako živilo imeli dobavnice, saj boste le tako lahko dokazovali sledljivost vseh živil.

4. IZVAJAJTE VERIFIKACIJE - OBČASNO TUDI ZUNANJE. Najemite zunanjega izvajalca, ki vam bo pregledal dokumentacijo, saj so zunanji izvajalci seznanjeni z vsemi novostmi, novimi zahtevami in zakonodajo.

Avtor: ABD

*Nataša Mežnarič, po izobrazbi diplomirana sanitarna inženirka, z dodatnim znanjem iz študija vodenja kadrov, že enajsto leto vzpostavlja sisteme čiščenja in higiene v objektih. Je strokovna sodelavka Zdravstvene fakultete, smer sanitarno inženirstvo. Je mentorica študentov, ki pri njej opravljajo strokovno prakso kot bodoči zdravstveni inšpektorji. Je notranja presojevalka standarda kakovosti ISO 9001:2008. Za seboj ima že preko 300 projektov vzpostavljanja standardov higiene in HACCP sistemov.