Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...
V redu

Nazaj na seznam novic

Kako preprečimo širjenje norovirusa?

Datum objave: 16.01.2013

Že dlje časa je znano, da se v zimskem času poveča število ljudi, ki obležijo zaradi različnih obolenj - prehlad, gripa, angina, bronhitis ... zadnje čase je vse bolj pogost tudi norovirus.

Norovirus ali trebušna gripa je virusna okužba prebavil, ki povzroča drisko, bruhanje, krče v trebuhu in slabo počutje. Lahko se pojavijo tudi povišana telesna temperatura, glavobol in bolečine v mišicah. Virusi se širijo 'fekalno-oralno' (iz iztrebkov in izbruhanine) na roke, iz rok pa v usta zdrave osebe. Posredno se lahko prenesejo preko površin, predmetov, hrane ... Obolele osebe so kužne vsaj še tri dni (redko do dva tedna) po prenehanju driske oziroma bruhanja.

Širjenje okužbe lahko preprečimo z rednim umivanjem rok, zlasti po uporabi stranišča, menjavi plenic, čiščenju prostorov, pred pripravo hrane ali pred jedjo. Bolniki, ki so okuženi, naj bi se zadrževali doma. Okužene osebe ne smejo pripravljati hrane med okužbo in še tri dni po prenehanju driske ter bruhanja. Površine, ki so prišle v stik z okuženimi izločki, razkužite z ustreznim razkužilom. Oblačila in posteljnino, ki so morda onesnažena z okuženimi izločki, takoj odstranite oziroma operite, če je mogoče, pri temperaturi 60°C.

Vir: IVZ, Zavod za zdravstveno varstvo