Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...
V redu

Nazaj na seznam novic

Kako izbrati profesionalni pomivalni stroj

Datum objave: 23.11.2018

KAKO IZBRATI PROFESIONALNI POMIVALNI STROJ

Izbira najustreznejšega pomivalnega stroja je zahtevna naloga: odločevalec v organizaciji se z njo sreča zelo redko, zato si v zvezi s tem težko nabere dovolj znanja in izkušenj. Poleg tega je pravilna izbira zelo pomembna, ker:

- je pomivanje (zaradi porabe vode, energije in čistil) eden izmed najdražjih procesov v kuhinji,

- je profesionalni pomivalni stroj eden izmed najdražjih kosov opreme v kuhinji,

- je pomivalni stroj najpomembnejši element v zagotavljanju higienske neoporečnosti, saj z njim čistimo vse pripomočke za pripravo, shranjevanje in postrežbo hrane.

 

V osnovi poznamo tri vrste profesionalnih pomivalnih strojev:

 Podpultni pomivalni stroj  Pretočni pomivalni stroj  Tračni pomivalni stroj

Podpultni stroji običajno sprocesirajo do 40 košar posode na uro in so namenjeni manjšim kuhinjam

Pretočni stroji običajno sprocesirajo do 60 košar posode na uro

Tračni stroji običajno sprocesirajo 100 do 500 košar posode na uro

 

Pomembna je izbira prave velikosti pomivalnega stroja: večji stroji sicer imajo večjo kapaciteto, vendar porabijo več vode in energije.

 

Visokotemperaturni / nizkotemperaturni stroji

V Evropi se uporabljajo skoraj izključno visokotemperaturni pomivalni stroji. Visoka temperatura (predvsem v zadnjem spiranju) posodo dezinficira, poleg tega pa je pri višji temperaturi odstranjevanje umazanije lažje in zahteva precej manjšo porabo vode. Tako pomita posoda se tudi hitreje posuši. Po drugi strani je tak način pranja bolj energetsko potraten ter zahteva poseben izpuh za paro, oprema pa je običajno dražja.

 

Postopek izbire najustreznejšega pomivalnega stroja

  1. Preučite svoje potrebe: koliko obrokov dnevno v povprečju postrežete in koliko košar s tem napolnite? V delovnem času opredelite obdobja največje gneče in preučite, kakšne so vaše potrebe takrat.
  2. Preučite vrste posode, ki jih običajno pomivate: iz kakšnih materialov je narejena, kakšne oblike je? Predvsem pri manjših strojih bodite pozorni na to, da boste posodo brez težav nalagali.
  3. Kakšno umazanijo želite odstraniti: ali je umazanije veliko, ali je zasušena, ali je močno obarvana? Kot pri vsakem čiščenju, imamo tudi pri pomivanju kombinacijo 4 elementov: časa, temperature, mehanske obdelave in delovanja kemikalij. Če je kateri izmed elementov premalo prisoten, je čiščenje toliko manj uspešno oz. je treba ta primanjkljaj nadomeščati z večjim vložkom pri ostalih elementih. Predvsem pri manjših strojih je ena izmed rešitev za povečanje učinkovitosti uporaba dveh ločenih strojev za kozarce in ostalo posodo, s čimer preprečimo prenos maščob in druge trdovratnejše umazanije na steklovino.
  4. Opredelite prostorske značilnosti vaše pomivalnice. Zagotovite dovolj prostora za odlaganje umazane posode, pred-pomivanje, sušenje po pomivanju in shranjevanje čiste posode. Pri razporeditvi prostora za različne faze ravnanja s posodo upoštevajte zaporedje, ki zagotavlja higieničnost. Poskrbite za osnovne zahteve v zvezi s trdoto, temperaturo in pritiskom vode ter primerno ventilacijo, skladno z zahtevami proizvajalca pomivalnega stroja. Pri zasnovi pomivalnice pa morate seveda upoštevati tudi prostor za ljudi, ki bodo v njej delali, vključno z možnostmi nadaljnje rasti vaše dejavnosti.

 

Potem, ko boste izbrali ustrezen pomivalni stroj, si oglejte našo ponudbo čistil za strojno pomivanje posode.