Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...
V redu

Nazaj na seznam novic

Kako izbrati ustrezno dezinfekcijsko sredstvo?

Datum objave: 25.02.2015

Na trgu je veliko dezinfekcijskih sredstev, vendar ali jih znate izbrati glede na vaše potrebe? Zakaj je določeno dezinfekcijsko sredstvo bolj učinkovito od drugega? Katere dejavnike je potrebno upoštevati pri izbiri razkužila?

Z izbiro prave dezinfekcije ne zmanjšamo samo možnost epidemij, okužb z virusi in bakterijami, ampak tudi stroške zaradi bolniške odsotnosti.

Pri izbiri dezinfekcijskega sredstva je potrebno upoštevati 5 pomembnih dejavnikov:

1. SPEKTER DELOVANJA

Glede na svoje potrebe določite, kako širok spekter delovanja mora imeti dezinfekcija, ki jo potrebujete. Idealna dezinfekcija mora imeti zelo širok spekter delovanja na mikroorganizme, kar pomeni, da deluje na bakterije, viruse in glive.

2. REALEN KONTAKTNI ČAS

Če razpršite razkužilo po mizi in obrišete, menite, da je površina razkužena? Pomislite še enkrat. Najprej morate preveriti navodila proizvajalca, kjer je zapisan kontaktni čas. Le-ta vam pove, koliko časa mora dezinfekcijsko sredstvo ostati na površini mokro, da bi uničilo patogene mikroorganizme. Idealno bi bilo, če bi sredstvo ostalo na površini in v kontaktu s patogeni toliko časa, kot piše na navodilih, ali celo dlje.

Na žalost se veliko dezinfekcijskih sredstev prej posuši. Večinoma zato, ker imajo daljši kontaktni čas in visoko vsebnost alkohola. Le malo osebja ponovno nanese sredstvo na površino, da bi dosegli kontaktni čas. Zato površina ni ustrezno razkužena.

Dezinfekcija površin

Razkužilo mora biti učinkovito, enostavno za uporabo in s krajšim kontaktnim časom.


3. VARNO IN PRIJETNO ZA UPORABO

Nihče ne želi uporabljati izdelkov, ki so neprijetni ali pa celo nevarni. Nekatera razkužila imajo močan vonj ali pa so dražeča za oči, kožo in dihalne poti ter zahtevajo uporabo rokavic in mask. Posledica je, da zaposleni in ostali uporabniki zmanjšajo uporabo tega dezinfekcijskega sredstva, s čimer ogrožajo ustrezno razkuževanje. 

Dezinfekcije za roke velikokrat izsušujejo kožo, zato je pomembno, da ima razkužilo dodane tudi negovalne sestavine. Uporaba rokavic s pudrom lahko povzroči preobčutljivost kože na dezinfekcijo, zato je pomembno, da uporabljate rokavice brez pudra. 

Dezinfekcija, prijetna za uporabo
Razkužilo mora biti prijetno in varno za uporabo, kar bo tudi povečalo ustreznost  razkuževanja ter zmanjšalo pritožbe zaposlenih.


4. VAROVANJE OPREME

Oprema in materiali, ki jih imate v prostorih so ponavadi dragi za popravilo ali zamenjavo. Nekatera sredstva so zelo škodljiva za določene materiale ali pa čez čas poškodujejo njihov prvotni videz. Razumevanje združljivosti dezinfekcije in materiala, na katerega jo nanašate, lahko zelo zmanjša stroške zamenjave ali popravila opreme. Vedno preverite navodila proizvajalca, ki pojasnjuje na katere površine se lahko razkužilo nanaša ali pa preverite na majhnem delu, če ga uporabljate prvič.

5. KOMPATIBILNOST S ČISTILNO OPREMO

Razkužilo mora biti kompatibilno tudi s čistilnimi pripomočki, saj lahko nekateri zavirajo njegovo učinkovitost. Bombaž in mikrofibra lahko nase vežeta kvarterne amonijeve snovi v dezinfekciji in tako zmanjšata učinkovitost razkuževanja. Potrebno je biti pozoren tudi na kompatibilnost med razkužili in čistilnimi sredstvi, saj lahko npr. anionski detergenti inaktivirajo učinek kationskih razkužil. Zato je pomembno, da preverite kompatibilnost izbranega dezinfekcijskega sredstva z vašimi čistili in čistilnimi pripomočki.

Ko izberete ustrezno dezinfekcijsko sredstvo morate zagotoviti tudi ustrezno izobraževanje zaposlenih. Določiti morate kdo, kdaj, kje in kako pogosto bo razkuževal. S pravim sredstvom in načrtom razkuževanja bodo vaši prostori ustrezno in učinkovito razkuženi, kar zagotavlja varnost tako zaposlenih kot vaših obiskovalcev.

V naši ponudbi imamo veliko dezinfekcijskih sredstev, za veliko različnih potreb. Izberite ustreznega.