Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...
V redu

Nazaj na seznam novic

Kaj se je dogajalo na našem seminarju o novih smernicah HACCP-a?

Datum objave: 29.10.2014

Prejšnji teden smo organizirali seminar Poenostavite si HACCP, kjer smo izpostavili pereče probleme higiene v kuhinjah, ki jim kar ni videti konca. Kljub vedno strožjim smernicam in napotkom je vse več zastrupitev s hrano. S salmonelo se je do septembra 2014 okužilo že več ljudi kot lansko leto v celem letu skupaj. S 13.decembrom 2014 pa stopi v veljavo nova Evropska uredba še glede označevanja alergenov v živilih.  

Kaj je alergija na hrano?

To je fiziološka reakcija na določeno sestavino živila, ko telesni imunski sistem prepozna sicer neškodljivo sestavino živila za škodljivo. Protitelesa IgE (imunoglobin E) reagirajo s sestavino iz hrane, posledično se sproščajo histamini, ki povzročajo izpuščaje, astmo, otekanje, anafilaktični šok, prebavne motnje ... 

Po ocenah EU imajo alergije in preobčutljivost na hrano 4 - 5 % otrok in 2 - 3 % odraslih. Zato v decembru stopi v veljavo Evropska uredba EU 1169/2011 glede označevanja alergenov v živilih.

Po tej uredbi morajo vse oznake na živilih v EU vsebovati tudi oznake alergenov. Ti pa so:
1. žita, ki vsebujejo gluten,
2. raki,
3. ribe,
4. jajca,
5. mleko,
6. soja,
7. arašidi (kikiriki),
8. lupinasto sadje (oreščki, mandlji),
9. listna zelena,
10. gorčično seme,
11. sezamovo seme,
12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji > 10 mg/kg,
13. volčji bob,
14. mehkužci.

ZAHTEVE NOVE UREDBE:

- Alergeni v živilih, ki se prodajajo v obratih javne prehrane, morajo biti navedeni najmanj na enem mestu, kjer je predstavljena ponudba jedi (npr. jedilni list, pano, plakat, ekran).

- Označevanje alergenov v seznamu sestavin:

  • na označbi na živilu,
  • neposredno ob živilu, na katerega se nanašajo, ali
  • v zbirni obliki na mestih, kjer so nepredpakirana živila predstavljena (npr. katalog).
  • Navedba alergena mora biti na dobro vidnem mestu, nedvoumna, čitljiva, neizbrisna in ne sme biti prekrita z drugim besedilnim ali slikovnim materialom.
  • Obvezne informacije o hranilni vrednosti na predelanih živilih.

- Boljša berljivost oz. najmanjša velikost besedila: višina črk mora biti najmanj 1,2 mm.


Avtor: ABD