Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...
V redu

Nazaj na seznam novic

Kaj pomenijo vsi ti ekološki znaki in certifikati?

Datum objave: 29.04.2015

Ecolabel, Nordic Swan, Der Blaue Engel, ISEGA, PEFC, FSC ... Kaj sploh pomenijo vse te kratice in znaki, ki označujejo, da je nek izdelek ekološki, bio, oz. okoljsko ustrezen? Zakaj imajo nekateri tudi certifikat ISEGA?

Priobljeni okoljski certifikati se nanašajo na celotno življenjsko dobo proizvoda od začetne surovine, proizvodnje izdelka, skladiščenja in distribucije. 


ZNAK ZA OKOLJE "Ecolabel" - Okoljska marjetica

Ekološki znak Ecolabel

Najbolj znan znak za okolje Evropske unije ("eco label flower" oz. "okoljska marjetica") je instrument zagotavljanja varstva okolja, ki je prostovoljen. Znak odlikuje proizvode oziroma storitve, ki zadovoljujejo visoke okoljske standarde. Pridobitelja zavezuje k trajni strategiji varovanja okolja v največji možni meri, v celotnem življenjskem obdobju proizvodov oziroma storitev, ki jih ponuja na tržišču.

ZNAK ZA OKOLJE "NORDIC ECOLABEL" - Nordijski labod

Ekološki znak Nordic Ecolabel

Poslanstvo skandinavskega znaka za okolje Swan (Labod) je v zmanjševanju ekološke obremenitve. Namen znaka za okolje je minimizirati negativne vplive izdelkov na okolje in zdravje ljudi. Kriteriji temeljijo na spremljanju vplivov skozi celoten življenjski ciklus izdelka (od surovin do izdelka, uporabe in odpadkov).

ZNAK ZA OKOLJE "DER BLAUE ENGEL" - Modri angel

Ekološki znak Der Blaue Engel

Okoljevarstveni standard Modri angel je bila prva in svetovno najbolj znana okoljevarstvena oznaka. Od leta 1978 predstavlja standard za okolju prijazne izdelke in storitve, ki ga podeljuje neodvisen odbor na podlagi strogih kriterijev.

ZNAK TRAJNOSTNEGA GOSPODARJENJA Z GOZDOVI "PEFC"

Ekološki znak PEFC

PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes) je neodvisna, neprofitna, nevladna organizacija, ki preko certifikacije s pomočjo tretjih oseb podpira trajnostno gospodarjenje z gozdovi po celem svetu. Na ta način skrbi za ohranjevanje gozdov in zagotavlja tržišče za proizvode, izdelane iz lesa, ki prihaja iz trajnostno upravljanih gozdov. PEFC zagotavlja, da les za certificirane lesne in papirne produkte prihaja iz gozdov, s katerimi se trajnostno gospodari.

ZNAK TRAJNOSTNEGA GOSPODARJENJA Z GOZDOVI "FSC"

Ekološki znak FSC

Forest Stewardship Council (FSC) je neodvisna, neprofitna, nevladna organizacija, ki je v Evropi vzpostavila mednarodni sistem certificiranja gozdov. FSC “ Forest Management” certifikat zagotavlja trajno gospodarjenje z gozdom kot obnovljivim, vendar zelo občutljivim naravnim virom. Podjetja, ki se odločijo za certifikat FSC “ Chain of Custody“ (skrbniške verige), zagotavljajo končnemu uporabniku, da so les in lesni izdelki (npr. papir) sledljivi do izvora. S pomočjo “ Chain of Custody” (skrbniške verige) je omogočena sledljivost surovin od gozda do končnega uporabnika, s čimer je zagotovljeno, da les za izdelke izvira iz gozdov, ki so upravljani po zahtevah standardov organizacije FSC.

ZNAK ZA HIGIENSKO USTREZNOST INŠTITUTA "ISEGA"

Znak za higiensko ustreznost ISEGA

Je vodilna in neodvisna ustanova v Evropi, ki nadzoruje mikrobiološko ustreznost celuloze in izdelkov iz papirja. ISEGA tako odobri primernost izdelkov za uporabo v stiku s hrano in v higiensko najbolj občutljivih okoljih, skladno s kvalitativnimi metodami in ISO 17025.

Nekaj primerov izdelkov, ki imajo opisane certifikate najdete TUKAJ.