Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...
V redu

Nazaj na seznam novic

Iz česa so narejeni biorazgradljivi izdelki?

Datum objave: 14.08.2019

Vsi že poznamo problem, ki ga zaradi škodljivih vplivov na okolje predstavlja plastika. Potrošniška kultura na globalni ravni narekuje vse večjo porabo, zato se vsakodnevno proizvajajo enormne količine plastike, ki za razkroj potrebuje stoletja. Na trgu se tako pojavlja vse več alternativ, s katerimi je mogoče plastične izdelke ustrezno nadomestiti z okolju prijaznejšimi. Na področju postrežbe hrane na terenu, npr. na družabnih dogodkih, piknikih in nasploh izven gostinskih lokalov, je nabor biorazgradljive posode in pribora že zelo širok. Papirnate krožnike poznamo že zelo dolgo, vendar je danes na voljo še veliko drugih izdelkov iz različnih materialov, ki so biorazgradljivi, primerni za kompostiranje in obnovljivi.

 

Papir

Papir je v celoti izdelan iz naravnih surovin, natančneje iz celulozne pulpe. V postopku izdelave papirnatih krožnikov se pulpa prečisti, vlije oz. odtisne v željene oblike, posuši in razreže. Celulozna pulpa je v osnovi zgolj mešanica vode in drobnih rastlinskih vlaken, ponavadi lesenih. Zaradi vlaknaste strukture in vpojnosti se papir zelo hitro razkraja.

 

Les

Les je povsem naravna surovina, ki se na področju postrežbe hrane uporablja predvsem za izdelavo pribora, čolničkov, nabodal in podobnih izdelkov. Pri lesenih izdelkih je treba biti pozoren na certifikat FSC, ki zagotavlja, da les izvira iz gozdov, s katerimi se trajnostno gospodari.

 

 

 

Vlakna sladkornega trsa (bagasse)

Bagasse nastane iz sladkornega trsa kot stranski proizvod pri pridelavi sladkorja. Ta je s posebnimi postopki izločen iz trsa, ostanki rastline pa so nato očiščeni in zmleti v t.i. bagasse vlakna. Iz njih je mogoče narediti različne izdelke, ki so primerni tudi za zelo vroče in hladne jedi in jih lahko segrevamo v mikrovalovni pečici.

 

Prevleka iz bele gline (kaolin)

Kaolin, sicer znan tudi kot kitajska bela glina, se uporablja kot zelo tanek premaz za zgornjo stran papirnate posode. S takšno obdelavo postane površina bolj gladka in manj vpojna, kaolin pa je, tako kot papir, naravnega izvora, biorazgradljiv in kompostabilen.

 

PLA

PLA je termoplastičen poliester, ki se lahko kompostira, je biorazgradljiv in proizveden iz obnovljivih virov. Glavna surovina za izdelavo PLA je fermentiran škrob, pridobljen iz rastlin, kot so koruza, pšenica, sladkorni trs ali rdeča pesa. Iz tega materiala so izdelani kozarci in slamice, ki so odlična alternativa plastičnim.

 

 

 

Biorazgradljivost Primernost za kompostiranje Obnovljivost
Pomeni, da se material popolnoma razgradi v naravnem okolju brez karkšnih koli posebnih postopkov. Material je 100% naravnega izvora in ne vsebuje škodljivih kemikalij ali aditivov. V procesu razkrajanja razpade na vodo, ogljikov dioksid in biomaso. Tipični biorazgradljivi materiali so les, palmini listi, papirna pulpa in bagasse. Pomeni, da je material mogoče biorazgraditi pod posebnimi pogoji v industrijski kompostarni. Takšno kompostiranje poteka v skladu z evropskim standardom EN 13432, ki določa, da mora postopek trajati od 90 do 180 dni in da za seboj ne sme pustiti toksičnih ostankov. Pomeni, da je določeno količino ali vrednost vira mogoče popolnoma nadomestiti v enakem ali krajšem času kot traja njegova poraba. Nekateri viri, npr. sončna ali vetrna energija, so obnovljivi, ker imajo tako rekoč neskončno zalogo. Pri drugih, npr. lesu ali kisiku, je za njihovo povrnitev potrebnega nekaj časa ali truda, vendar jih vseeno prištevamo med obnovljive. Posebnost so drage kovine, ki se sicer v naravi ne povrnejo, vendar se z uporabo tudi ne iztrošijo ali uničijo, tako da jih je mogoče uporabiti vedno znova.

 

Izdelke iz zgoraj opisanih materialov lahko najdete tudi v naši ponudbi biorazgradljivih posodic in pribora ter biorazgradljivih vrečk.