Na spletni strani uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovost vsebin. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.
Več o piškotkih...
V redu

Nazaj na seznam novic

Ali je dezinfekcija rok učinkovita proti eboli?

Datum objave: 28.10.2014

Zadnje dni smo dobili kar nekaj vprašanj glede Ebola virusa. Zanimalo vas je predvsem ali je Purell dezinfekcija učinkovita proti temu smrtonosnemu virusu.

1. Kaj je ebola?
Ebola je huda, nalezljiva, pogosto smrtonosna bolezen pri ljudeh in drugih primatih (opice, gorile in šimpanze), ki so posledica okužbe z virusom ebole. Virus Ebola se prenaša z neposrednim stikom s krvjo, telesnimi tekočinami in / ali tkivih okuženih živali ali ljudi. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je ebola vzela že več kot 3000 življenj v zahodni Afriki. Izpostavljenost virusu je mogoče nadzorovati z uporabo zaščitnih ukrepov v klinikah, bolnišnicah in zdravstvenih domovih, pa tudi doma.

2. Kakšni so simptomi ebole?
Simptomi virusa ebole običajno vključujejo: povišano telesno temperaturo, glavobol, bolečine v sklepih in mišicah, slabost, drisko, bruhanje, bolečine v trebuhu in izgubo apetita. Simptomi se lahko pojavijo kjerkoli od dva do 21 dni po izpostavljenosti virusu ebole.

3. Kako se ebola zdravi?
Ebola se obravnava s podpornim zdravljenjem (rehidracija s peroralnimi ali intravenskimi tekočinami) ter zdravljenje specifičnih simptomov. Vse skupaj izboljša možnosti preživetja. Na žalost še ni dokazljivega zdravljenja, ki bi odpravilo ebolo. Trenutno preučujejo možnosti zdravljenja s krvnimi proizvodi, imunskimi terapijami in zdravljenji z različnimi zdravili.

4. Ali obstajajo preventivni ukrepi, ki jih je mogoče sprejeti zoper ebolo?
Predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), dr. Sergey Eremin, je predstavil ključne ukrepe za preprečevanje in obvladovanje bolezni. Dr. Eremin je vnovič poudaril pomembnost higiene rok, ki je eden od stebrov preventivnih ukrepov. Prav tako je poudaril, da je uporaba dezinfekcije za roke, ki temelji na alkoholu, 
najprimernejše sredstvo za redno higieno rok, če roke niso vidno umazane. Roke bolje prenašajo dezinfekcijo za roke kot umivanje z milom in vodo, pod pogojem, da je dezinfekcijsko sredstvo dovolj kvalitetno.

5. Ali so PURELL® izdelki učinkoviti v boju proti eboli?
FDA ne dovoljuje testov učinkovitosti na Ebola virusu, prav tako ta virus ni razpoložljiv za testiranja. Zato nobeno dezinfekcijsko sredstvo, niti Purell, ni dokazano učinkovito proti temu virusu. Vendar je pomembno omeniti, da je virus Ebola virus z ovojnico. Na splošno je tovrstne viruse lahko uničiti ali deaktivirati z alkoholom. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) priporoča uporabo razkužil za roke na osnovi alkohola, npr. Purell Advanced, kot preventivni ukrep pri izbruhu te bolezni.

Vir

Avtor in priredba: ABD